logo

U bent hier

VUB-onderzoek in Journal of Preventive Medicine and Hygiene

VUB-onderzoek in Journal of Preventive Medicine and Hygiene

 

Kinderen die aangesloten zijn bij een sportclub hebben minder overgewicht dan andere kinderen. Tot die conclusie kwamen onderzoekers aan de VUB die gewichtsstoornissen onderzochten bij kinderen van 8 tot 18 jaar. VUB-professor huisartsengeneeskunde: “Veel ouders zijn niet op de hoogte dat ziekenfondsen een deel van de aansluiting bij een sportclub terugbetalen voor hun kinderen.”

 

Overgewicht en obesitas zijn ook bij jongeren een groeiend probleem. Gewichtsstoornissen worden vaak in verband gebracht met een gebrek aan lichaamsbeweging. De vakgroep huisartsgeneeskunde en chronische zorg van de Vrije Universiteit Brussel zette een studie op om gewichtsstoornissen bij Belgische schoolkinderen in kaart te brengen. Daarnaast werd het verband tussen gewichtsstoornissen en lichamelijke activiteit onderzocht. Het onderzoek werd gepubliceerd in het internationaal tijdschrift Journal of Preventive Medicine and Hygiene.

 

In totaal werden 525 kinderen tussen 8 en 18 jaar oud onderzocht. De gemiddelde leeftijd van alle deelnemers was 11 jaar. Ze vulden een vragenlijst in over levensstijl en lichamelijke activiteit. Hun gewicht, lengte, bloeddruk en middelomtrek werden gemeten. De fysieke conditie van deelnemers werd geschat met behulp van de Ruffier-test.

 

Overgewicht kwam voor bij 22% en obesitas bij 13% van de jongeren die niet bij een sportclub aangesloten waren. Bij de jongeren die wel bij een sportclub aangesloten waren, had 19% overgewicht en slechts 4% obesitas. Overgewicht en obesitas werd door middel van de body mass index (BMI) berekend, maar bij deze jongeren moeten andere afkapwaarden gebruikt worden dan bij volwassenen. De afkapwaarden zijn afhankelijk van de leeftijd en liggen lager bij kinderen dan bij volwassenen.

 

Regelmatige lichamelijke activiteit blijkt dus een gunstige invloed te hebben op het lichaamsgewicht van kinderen. Anderzijds blijkt uit de studie dat het soort vervoer naar school geen effect heeft op het lichaamsgewicht. Kinderen die te voet, met de fiets, met de auto of met de bus naar school gaan, hebben geen verschillend gewicht. Evenmin was er een significant verband tussen de lichamelijke activiteit van de kinderen en hun conditie gemeten met de Ruffier-test.

 

Aantal kinderen met overgewicht alarmerend

De onderzoekers besluiten dat het aantal kinderen met overgewicht en obesitas alarmerend is. Prof Dirk Devroey zegt “Kinderen moeten nog meer gestimuleerd worden om aan te sluiten bij een sportclub. Veel ouders zijn niet op de hoogte dat ziekenfondsen een deel van de aansluiting bij een sportclub terugbetalen voor hun kinderen. Dit kan alvast een stimulans zijn”.

 

Perscontacten

Contacteer de perscontacten van de VUB

Mocht u er niet in slagen de gewenste contactpersoon te vinden, dan kunt u altijd contact opnemen met de persrelaties:
+(32) 473/96 41 37 
sicco.wittermans@vub.ac.be