logo

Pieter De Clercq (°1976, Gent)

Titel: “I suggest I don't have to explain myself to the insurance company for you dancing drunken on my tablecloth … und Knüppel aus dem Sack!”

Jaartal: 2020

Materiaal: textiel, polyurethaanhars, glasvezel

Afmetingen: 140 x 95 x 95 cm

Foto © 2021 – Jean Cosyn

Het medium sculptuur is steeds het vertrekpunt in het oeuvre van Pieter De Clercq. De afgelopen twee jaar vormde zijn sculpturen niet zomaar het artistieke eindresultaat, maar gaven ze aanleiding tot de creatie van onder meer performances en stopmotion films. Alledaagse objecten vormen een bron van inspiratie en liggen aan de basis van de praktijk van de kunstenaar. Het atelier van De Clercq herbergt een verzameling aan gebruiksvoorwerpen, die een nieuw leven krijgen als sculptuur. Ook zijn eigen kunstwerken durft hij wel eens een herbestemming te geven bij nieuwe projecten.

Voor de creatie van de openluchtsculptuur “I suggest I don't have to explain myself to the insurance company for you dancing drunken on my tablecloth … und Knüppel aus dem Sack!” maakte De Clercq gebruik van een oud laken dat hij ooit vond in de opera waar hij werkte. Hij drapeerde het laken over de sokkel waarop het kunstwerk zou komen te staan, maakte er een mal van, en dupliceerde de vorm vervolgens in polyurethaanhars. Het resultaat is een fragiel kunstobject dat zich als een vliegend tafellaken boven de sokkel manifesteert.

Het sprookjesachtige tafereel doet denken aan het volksverhaal “Tafeltje dek je, ezeltje strek je en knuppel uit de zak” van de gebroeders Grimm. Met de speelse titel van het werk verwijst De Clercq niet alleen naar dit sprookje, maar geeft hij ook alvast een waarschuwing mee aan de nieuwsgierige studenten op de universiteitscampus. In het verleden kreeg de kunstenaar al enkele keren te maken met vandalisme aan zijn kunstwerken in de publieke ruimte. Hij besloot zich dan ook alvast op humoristische wijze in te dekken bij de verzekeringsmaatschappij.
 

Dit kunstwerk maakt tijdelijk deel uit van het Humanistisch Sculpturenpark van de Vrije Universiteit Brussel. Het symboliseert de waarden en filosofie van de universiteit of stelt ze in vraag. De cluster waartoe deze sculptuur behoort, werd gecureerd door Kasper Devos.

© Pieter De Clercq