logo

De VUB kreeg het droevige nieuws dat prof. em. Raymond Hamers (°7 september 1932) op 22 augustus is overleden. Raymond Hamers was jarenlang professor aan de VUB en ontdekte in 1989 samen met zijn echtgenote Cécile Casterman en met Serge Muyldermans het bestaan van een nieuw soort kleinere antilichamen in het bloed van een dromedaris, later ‘nanobodies’ genoemd. In 2001 leidde dat tot de oprichting van de VUB spin-off Ablynx, die onderzoek doet naar geneesmiddelen op basis van nanobodies en die in 2018 voor 3,9 miljard euro werd overgenomen door het Franse farmaconcern Sanofi.

Dat de antilichamen in het bloed van dromedarissen over unieke eigenschappen beschikken, was een beetje een toevallige ontdekking, zo vertelden Raymond Hamers en Cécile Casterman nog in een interview naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de VUB. De ontdekking en de daaropvolgende oprichting van de spin-off Ablynx legden de kiem voor een groot succes, maar de onderzoekers lieten het runnen van het bedrijf liever over aan iemand anders om zich te wijden aan wat ze het liefst deden: onderzoek en les geven.

Leerstoel History and Philosophy of Sciences

Die liefde voor onderzoek en lesgeven leidde in 2013 tot de oprichting van de leerstoel History and Philosophy of Sciences aan de VUB. Daarmee wilden Raymond Hamers en Cécile Casterman, die eind 2020 overleed, een antwoord bieden op het ontbreken van een universiteitsbreed vak over ‘de geschiedenis en filosofie van het wetenschappelijk denken’. Het programma van die leerstoel wordt samengesteld door VUB Crosstalks.

Met het overlijden van Raymond Hamers verliest de VUB een belangrijke figuur uit haar geschiedenis. De universiteit wenst zijn familie en vrienden veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.