logo

VUB Alumni - Een uniek netwerk, keer op keer

Dat de VUB over een uniek alumninetwerk beschikt mag ondertussen duidelijk zijn. Via deze weg willen we jullie kennis laten maken met de alumni die vanuit hun expertise, interesse of zin voor innovatie en entrepreneurship dit thema binnenstebuiten keerden. Zie je iemand die je interessant vindt? Connecteer op Linkedin en bouw je netwerk uit!

Bob Gebruers


Orthopedagogie - Moreel consulent & Regionaal coördinator voor de Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen (SMBG)

Linkedin

Wie is Bob?

Sinds 3 jaar werk ik vanuit de Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen (SMBG) als moreel consulent in een gevangenis. Naast dit veldwerk ben ik regionaal coördinator (Vlaanderen) voor deze stichting. Ik wil mij op die wijze nuttig maken ten aanzien van de maatschappij. Verder engageer ik mij bij een afdeling van Groen binnen de sociale werkgroep. De VUB heeft mij gevormd tot kritische burger, met oog voor zij die het moeilijk hebben in onze maatschappij.

Als vrijzinnig humanist voel ik mij nauw verwant met dit thema. Ik heb de waarden van de verlichting hoog in het vaandel en heb deze ook doorgegeven aan mijn kinderen. Het zijn ook wij (de moreel consulenten) die het vrijzinnig humanisme vertegenwoordigen in de gevangenis waar we werken. 

Ik merk dat de waarden van de verlichting onder druk staan. We moeten kijken hoe we het humanisme invullen in de 21ste eeuw en hoe we de waarden van de verlichting naar de jongere generaties toe kunnen uitdragen.

Eddy Van Calster


Geneeskunde - CEO @ NeuroPscience

Linkedin

Wie is Eddy?

Ik werk aan een project dat het inzicht in het ongeconditioneerd bewustzijn tracht te verruimen.  Mijn interesse ligt in de niet-conceptuele filosofie en de psychosomatologie.  Ik spreek dan ook liever over visies dan over ambities.  De studies aan de VUB waren intens en verrijkend. Ik heb er geleerd dat uitgebreide informatie je takenpakket in de praktijk aanzienlijk vereenvoudigt.

Juiste, volledige informatie leidt tot helderheid en intelligentie. Ons besef over waartoe het menselijk brein in staat is - zowel de verwoesting als de realisaties - moet nodig opnieuw aangescherpt worden. Hoe meer we deze gedachte laten verloederen, des te minder zullen we in staat zijn om onze samenleving te begrijpen. Anders gezegd: hoog tijd dat we hier opnieuw bij stilstaan.

Annouk Brebels


Kunstwetenschappen - Coördinator AmuseeVous @ Mooss vzw

Linkedin

Wie is Annouk?

Ik werk bij Mooss vzw en ben coördinator van AmuseeVous. Ik ben verantwoordelijk voor het gevoerde beleid en de bijhorende (innovatie)strategie. Ik zet projecten op poten in de culturele sector en coach jongeren op vlak van projectleiderschap.

De VUB maakt van studenten kritische denkers en laat hen zo eigenzinnig hun eigen pad bewandelen. Dat heeft mij sterker gemaakt.

Mario Van Essche


Rechten - Voorzitter Humanistisch Verbond en Advocaat @ Alis Advocaten

Linkedin

Wie is Mario?

Als advocaat ben ik gespecialiseerd in arbeidsrecht, maar ik ben daarnaast ook voorzitter van het Humanistisch Verbond (naast nog wat andere functies).

Aan de VUB was ik werkstudent en ik ben de universiteit nog steeds dankbaar voor de wijze waarop ze dit ook actief aanmoedigen. De combinatie van werken en studeren heeft in mijn geval vooral mijn expertise tot een hoger niveau getild, aangezien ik toen al met arbeidsrecht bezig was. Bovenal ben ik trots op de humanistische inslag die mijn universiteit uitdraagt en verdedigt.

Photis Schurmans


Filosofie - Administratief en financieel directeur @ Mission locale de Molenbeek & en Molenbeek Formation

Linkedin

Wie is Photis?

In het dagelijkse leven ben ik Administratief en financieel directeur bij de Mission Locale de Molenbeek. De Franstalige equivalent van een werkwinkel waar laaggeschoolde en anderstalige werklozen en leefloners worden begeleid bij hun zoektocht naar werk. Dit gebeurt via opleidingen, insertie via werk, oriëntatie en intensieve begeleiding. Zelf ben ik geïnteresseerd in de huidige politieke verrechtsing die een aanval inzet op onze mensenrechten en de klimaatproblematiek.

Anne Niveau


Rechten - Kunstenares

Wie is Anne?

Cultuur is mijn voornaamste interesse, maar ik sta ook graag stil bij de grote en kleine dingen des levens. Ik heb een mooie tijd aan de VUB gehad. Ik was er thuis. Mijn eigenzinnigheid en kritische geest konden ongestoord verder groeien tijdens mijn studies. Daar haal ik nu nog steeds voordeel uit.

Binnen het thema multiculturaliteit wil ik aandacht vestigen op 'taal' en de perverse effecten die gepaard gaan met het misbruik van dit instrument (zeker met de groeiende populariteit van sociale media). Als iets vaak genoeg herhaal wordt, zonder tegenstem, kunnen nefaste ideeën of indrukken zich nestelen in de hoofden van mensen.

Niki Desmaele


Communicatiewetenschappen - Communicatiemanager @ Foundation Vocatio

Linkedin

Wie is Niki?

Ik studeerde communicatiewetenschappen aan de VUB en tot voor kort werkte ik als communicatieverantwoordelijke bij de stichting Vocatio. Mijn studentenleven was voor mij zoveel meer dan het behalen van een diploma. Naast de opbouw van mijn academische kennis heb ik er ook enkele vrienden voor het leven gemaakt. Ik kan zelfs zeggen dat mijn studies aan de VUB mijn persoonlijkheid voor een deel gevormd hebben. Het was voor velen dan ook geen verbazing dat ik nadien in Brussel 'ben blijven plakken.'

De grote uitdaging voor de maatschappij van vandaag is mensen bewust maken van de verantwoordelijkheiden die elk van ons draagt en dit op positieve wijze stimuleren. Daarin ligt de sleutel om te evolueren naar een superdiverse samenleving waar iedereen zich goed voelt.

Thaïs Distelmans


Psychologie - Psychologe in eigen praktijk

Facebook

Koen Van Exem


Rechten - Zaakvoerder @ Allors

Linkedin