Ons onroerend erfgoed

Na de oprichting van onze universiteit in 1969-1970 wordt op het voormalig oefenterrein van de militaire kazerne in Elsene-Etterbeek een nieuwe universitaire campus gebouwd. Het is de start van een verhaal van voortdurende evolutie. Van bouwen, herbouwen, renoveren en bijbouwen. Door de opeenvolgende vernieuwingen wordt de campus een divers geheel, dat langzaam buiten zijn grenzen treedt en ook de omgeving beïnvloedt. Vandaag zijn een aantal van de eerste campusgebouwen in hun brutalistische en modernistische stijl, typisch voor de vroege jaren 1970, kenmerkend voor de campussen van de VUB. Maar wat op het eerste gezicht een jungle van beton lijkt, omvat ook innovatieve nieuwbouwprojecten, architecturale parels, erkende monumenten en verborgen schatten.

2021_Braemgebouw_Ruimte met blauw plafond_Etterbeek_VUB
Een bezoek organiseren?

Wil je een bezoek organiseren aan één van de bijzondere gebouwen op de campus? Korei vzw organiseert op aanvraag gegidste campuswandelingen en rondleidingen voor groepen in het rectoraatsgebouw, de ijskelders en de voormalige studentenkamers. Zeer de moeite waard!

Meer info

Een individueel bezoek met artistiek doel?

Wil je ons erfgoed individueel bezoeken voor artistieke doeleinden, bvb. een fotoreportage, tekensessie of een prospectiebezoek voor filmopnames? Je kan toegang en toelating om te fotograferen of filmen aanvragen via onze infradesk. Dit is afhankelijk van de veiligheid en beschikbaarheid van de locaties en van medewerkers om toegang te voorzien.

Vraag toegang aan

2022_Pierre-Théodore Verhaegen_Sandbeeld_STV_Bloemenhulde_Brussel_VUB

Ons roerend en immaterieel erfgoed

Naast onze gebouwen en monumenten behelst ons erfgoed ook waardevol roerend en immateriële erfgoed. Een grote verzameling is te vinden in CAVA, het Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven, dat het roerend erfgoed van de VUB beheert. Ook onze studenten kunnen zich beroepen op een uniek immaterieel cultureel erfgoed: St V, het feest van de vrijheid in de straten van Brussel. Sinds 2020 is deze herdenkingsviering van onze stichter Pierre-Théodore Verhaegen door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest opgenomen in de inventaris van het immaterieel cultureel erfgoed. Reden: het feest draagt bij aan het ‘meervoudige, onafhankelijke en rebelse karakter van Brussel'.