logo

Winterschool Vasculaire Kinesitherapie en Oncologie

Postacademische vormingsreeks voor kinesitherapeuten

De winterschool is een vervolg op de summerschool en wil - net als de summerschool - op compacte wijze kwalitatief bijdragen en antwoord bieden op de stijgende vraag naar onmiddellijke inzetbaarheid van goed opgeleide kinesitherapeuten op de groeiende arbeidsmarkt. 

Deze vorming maakt deel uit van het postgraduaat ‘Multidisciplinaire arterio-veneuze en lymfatische kinesitherapie’. Het postgraduaat is een academische opleiding voor de gespecialiseerde behandeling van arterio-veneuze en lymfatische aandoeningen, zoals onder meer lymfoedeem na borstkanker, chronische veneuze insufficiëntie, revalidatie na vaatheelkunde ten gevolge van atherosclerose, revalidatie na plastische heelkunde, maar ook kankerrevalidatie.

Wat?

De winterschool biedt een intensieve 4-daagse opleiding met evidence based practice behandelingen voor vasculaire aandoeningen en geeft u o.a. de up-to-date aanpak van kankerbehandelingen, borstreconstructies en de chirurgische behandeling van oedemen. De winterschool voorziet naast kennis in praktijkgerichte inzichten ook initiatie in professionele vaardigheden voor de multidisciplinaire preventie en behandeling van vasculaire pathologieën, met directe toepasbaarheid in de praktijk. Met de winterschool beogen we een grondige academische basiskennis te combineren met het opstellen van een multidisciplinair behandelplan met evidence based practice vaardigheden voor het behandelen van vasculaire aandoeningen en kankerpatiënten.

Doel

Kinesitherapeuten, die dagelijks in de tweedelijnszorg actief zijn, in de privé praktijk of in een (multidisciplinair) centrum, ondersteunen in de verdere ontwikkeling van hun skills en hun kennis om op zelfstandige en analytische wijze de diverse vasculaire aandoeningen en kankerpatiënten deskundig te benaderen en te behandelen.

Meerwaarde van de Winterschool  

 • compacte permanente vormingsreeks van 4 intensieve dagen in maart in een academische en klinische context, uniek in Vlaanderen  
 • onmiddellijke implementatie van de cursus in de dagelijkse professionele praktijk
 • gevolgde modules leiden tot vrijstelling in de postgraduaatsopleiding
 • focus op de toepasbaarheid in de praktijk
 • gebruik van interactief opzet en evidence based practice in aangeleerde technieken en vaardigheden
 • gespecialiseerde en geactualiseerde kennis en praktijkgerichte competenties op gevorderd niveau
 • professionele kwaliteitsbevordering (www.pqk.be)
 • integratie van multidisciplinariteit in de therapieën
 • oedeembehandelingen, volgens de meest recente internationale richtlijnen van de International Society of Lymphology
 • transfer van wetenschappelijk onderzoek en expertise door docenten van een multidisciplinaire onderzoeksgroep 
 • flexibel permanent vormingsaanbod dat de mogelijkheid geeft om de beroepspraktijk snel te verrijken

Doelgroepen 

 • kinesitherapeuten die zich willen bijscholen in arteriële, veneuze en/of lymfatische pathologieën en zich willen specialiseren in kankerrevalidatie
 • zowel zelfstandige omnipractici in een (groeps)praktijk als kinesitherapeuten in multidisciplinaire settings en/of werkzaam in revalidatiecentra
 • zij die hun kennis en kunde van de vasculaire therapieën en kankerrevalidatie willen optimaliseren

Een initiatief van 

De Vrije Universiteit Brussel, faculteit Geneeskunde en Farmacie en faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie, i.s.m. het Universitair Ziekenhuis Brussel, onder leiding van prof. dr. Nele Adriaenssens m.m.v. prof. dr. Jan Lamote, prof. em. dr. Albert Leduc, prof. dr. Olivier Leduc, prof. em. dr. Pierre Lievens, dra. An Tassenoy.

Programma  

Het programma bestaat uit 4 dagen tussen 8u en 12u en tussen 12u30 en 15u30. Tijdens de middagpauze wordt er een broodjeslunch voorzien.

 • Op zaterdag 07/03/2015 is er een studiedag, georganiseerd door de dienst Plastische Heelkunde van het UZ Brussel, over borstreconstructie en de chirurgische behandeling van lymfoedemen. Deze dag gaat door in auditorium Kiekens in het UZ Brussel (route 1001) van 8u30 tot 17u. 
 • Op donderdag 12/03/2015 wordt in de voormiddag (van 9u tot 12u) de medische beeldvorming van oedemen en het lymfestelsel besproken, zoals fluoroscopie en lymfo-scintigrafie, door dra. An Tassenoy (kinesitherapie, VUB) en dr. Pierre Bourgeois (nucleaire geneeskunde, Jules Bordet Instituut). In de namiddag worden de vasculaire en musculo-skeletale complicaties van radiotherapie, chemotherapie en hormoontherapie besproken door respectievelijk dr. Hilde Van Parijs (radiotherapie, UZ Brussel) en dr. Christel Fontaine (oncologie, UZ Brussel).
 • Donderdag 19/03/2015 staat voornamelijk in het teken van ‘de wetenschap versus de klinische praktijk’. Prof. em. dr. Albert Leduc (VUB), prof. em. dr. Pierre Lievens (VUB), prof. dr. Olivier Leduc (Paul Henri Spaak) en prof. dr. Nele Adriaenssens (VUB) toetsen samen met Philippe De Paepe en Tim Decock, respectievelijk voorzitter en docent van de dr. Vodderschool Nederland en België, het hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek af aan de jarenlange klinische expertise. Thema’s die aan bod zullen komen zijn o.a. manuele lymfedrainage, axillair web syndroom en de invloed van het autonoom zenuwstelsel binnen de lymfeproblematiek.
 • Donderdag 26/03/2015 wordt er een hele dag gewijd aan compressietherapie, met in de voormiddag een uiteenzetting door prof. em. dr. Albert Leduc en prof. dr. Olivier Leduc. In de namiddag is er een hands-on praktijksessie met de meest recente compressiematerialen, o.a. Coban en SilWrap.

Contact en info

 • Vrije Universiteit Brussel, Faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie, Vakgroep KINE
 • Prof. dr. Nele Adriaenssens 
 • Campus Jette, Laarbeeklaan 103, 1090 Brussel 
 • [T] 02-476 36 23, [E] nele.adriaenssens@vub.ac.be

Inschrijving

 • Inschrijving per mail met vermelding van huidige activiteit(en) en voorgaande opleiding(en) voor 27/02/2015 naar nele.adriaenssens@vub.ac.be.
 • De stuurgroep geeft antwoord op uw kandidatuurstelling voor uiterlijk 1/03/2015.
 • De stuurgroep behoudt het recht om de opleiding tot 1 week voor aanvang te annuleren, dit bij onvoldoende inschrijvingen.
 • Maximum aantal deelnemers toegelaten: 30. Prioriteit op basis van datum van aanmelding, zoals op uw aanmeldingsmail.
 • Uw inschrijving is definitief na betaling van de u toegezonden factuur.
 • Inschrijvingsgeld: 500 euro. Inbegrepen in het inschrijvingsgeld: cursusmateriaal, drank en broodjeslunch.

Getuigschrift

Op basis van aanwezigheid ontvangt de deelnemer een post-academisch attest van deelname, uitgereikt door de Vrije Universiteit Brussel, ondertekend door de rector en de voorzitter van de Stuurgroep.

Locatie

Vrije Universiteit Brussel, Brussels Health Campus, Laarbeeklaan 103, 1090 Brussel, lokaal nog te bepalen.

Blijf op de hoogte

U wil verwittigd worden wanneer we een nieuwe vorming starten? Laat uw mailadres hier achter!

Praktisch

Postacademische vormingsreeks voor kinesitherapeuten

 • multidisciplinaire aanpak
 • interactief opzet
 • Evidence Based Practice

EEN INITIATIEF VAN Vrije Universiteit Brussel, faculteit Geneeskunde en Farmacie en faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie, in samenwerking met het Universitair Ziekenhuis Brussel

DOELGROEPEN kinesitherapeuten die zich willen bijscholen in arteriële, veneuze en/of lymfatische pathologieën en zich willen specialiseren in kankerrevalidatie, zowel zelfstandige omnipractici in een (groeps)praktijk als kinesitherapeuten in multidisciplinaire settings en/of werkzaam in revalidatiecentra

DATA Zaterdag 7/03/2015 (8u30-17u), donderdag 12/03/2015 (9u-15u30), donderdag 19/03/2015 (8u-15u30), donderdag 26/03/2015 (8u-15u30). Tijdens de middagpauze wordt er een broodjeslunch voorzien

LOCATIE Vrije Universiteit Brussel, Campus Jette, Laarbeeklaan 103, 1090 Brussel, lokaal nog te bepalen

DOCENTEN prof. dr. Nele Adriaenssens, dr. Pierre Bourgeois, Tim Decock, Philippe De Paepe, dr. Christel Fontaine, prof. em. dr. Albert Leduc, prof. dr. Olivier Leduc, prof. em. dr. Pierre Lievens, dra. An Tassenoy, dr. Hilde Van Parijs

INFO Prof. dr. Nele Adriaenssens, Vrije Universiteit Brussel, Faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie, Vakgroep KINE, Campus Jette, Laarbeeklaan 103, 1090 Brussel [T] 02-476 36 23, [E] nele.adriaenssens@vub.ac.be