Praktisch
Nochtans werden in de afgelopen legislatuur heel wat maatregelen genomen om discriminatie tegen te gaan: positieve actie werd mogelijk, er werd ingezet op praktijktesten op de Vlaamse arbeidsmarkt en op de huurmarkt in verschillende Vlaamse steden, en er werd zelfs geĆ«xperimenteerd met anonieme CVās. Wat heeft dit opgeleverd in de strijd tegen discriminatie?
Tijdens dit panelgesprek reflecteren onderzoekers over welk beleid en welke maatregelen we nodig hebben om etnische discriminatie tegen te gaan en waarom. Daarna gaan ze in gesprek met beleidsmakers en het middenveld om al vooruit te blikken na de verkiezingen: waar gaan we naartoe met de strijd tegen discriminatie? Wat kunnen we leren van antidiscriminatiemaatregelen op nationaal, regionaal en lokaal niveau? Welke maatregelen hebben we nodig in de strijd tegen etnische discriminatie en waarom? En wat kunnen we verwachten van de antidiscriminatiestrijd na de verkiezingen?
Billie Martiniello is doctoraatsonderzoeker aan VUB, waar ze expertise heeft ontwikkeld rond het meten van discriminatie op de huisvestingsmarkt & lokaal anti-discriminatiebeleid. Dr. Abel Ghekiere is postdoctoraal onderzoeker aan VUB, waar hij eveneens expertise heeft opgebouwd rond discriminatie op de huisvestingsmarkt en rond interventies om discriminatie tegen te gaan en te voorkomen. Dr. Laura Westerveen is postdoctoraal onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze is experte in anti-discriminatiebeleid en integratiebeleid en het beleidsdiscours daarrond.
De onderzoekers gaan in gesprek met Nyanchama Okemwa (voorzitter ENAR), Nele Spaas (beleidsmedewerker Unia) en Omar Ba (activist en diversiteitsconsulent). Prof. Kristin Henrard (Internationaal Recht - VUB) zal het gesprek modereren.
Met dit panelgesprek over anti-discriminatiebeleid en -maatregelen richten we ons tot beleidsmakers, middenveldsorganisaties, en alle professionals die discriminatie bestrijden op de arbeidsmarkt, in onderwijs, huisvesting, gezondheidszorg en andere sectoren.
Interview met initiatiefnemers prof. Ilke Adam en prof. Florian Trauner
"Ook centrumpartijen zijn opgeschoven. Socialistische partijen varen een afgezwakte extreemrechtse koers in de hoop stemmen te halen. Vreemd genoeg is arbeidsmigratie nauwelijks een onderwerp in dit debat. De mensen zien alleen de fotoās van vluchtelingen in een bootje op zee, dus is dat het thema. Terwijl andere vormen van migratie belangrijker zijn. Jaarlijks komen ongeveer 2,25 tot 3 miljoen burgers uit niet-EU-landen via legale kanalen naar de EU, in tegenstelling tot 125.000 tot 200.000 irreguliere aankomsten. Daarom willen we met de lezingen duidelijk maken dat migratie meer facetten kent.ā
De wereld heeft je nodig
Dit initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en de wereld.
Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld te zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.
Creƫer mee(r) impact Ontvang uitnodigingen voor VUB's publieksactiviteiten