Kansen creëren voor studenten en onderzoekers
We kijken ernaar uit om onze fellows te laten meewerken aan stageplekken, bedrijfsbezoeken, gezamenlijke onderzoeksprojecten en gastcolleges. Zoals al onze fellows zijn zij experts in hun vakgebied en kunnen zij door hun verschillende professionele achtergronden verschillende inzichten bieden.
Onze fellows van 2024
Marc Henneaux
Marc Henneaux is emeritus van de ULB en is momenteel professor aan het prestigieuze Collège de France in Parijs. De erkenning voor zijn wetenschappelijk werk is groot. Zo was hij laureaat van de Francqui Prijs, won hij de 5-jaarlijkse Prijs van de FNRS en ontving hij twee ERC Advanced Grants.
Marc Henneaux zal de komende jaren de Internationale Solvay Instituten blijven leiden. Deze onderzoekscentra voor fysica en chemie zijn al meer dan 110 jaren actief. Een centraal aandachtspunt voor hem is de zichtbaarheid van de VUB in al de activiteiten van de Instituten, o.a. met de lancering van de Solvay Conferentie in de Biologie.
Frederik Caenepeel
Frederik Caenepeel is doctor in de wiskunde en is een drietal jaar geleden begonnen met een YouTube-kanaal om wiskunde dichter bij jongeren te brengen. Vandaag werkt hij als Technology Engineer bij Atlas Copco waar hij algoritmes ontwikkelt en implementeert voor het aansturen van luchtcompressoren.
Door gastcolleges te geven in specifieke cursussen, kan Frederik Caenepeel stilstaan bij de relevantie van de behandelde onderwerpen in bijvoorbeeld het bedrijfsleven of verbanden leggen met andere vakgebieden. Ook zijn Youtube-kanaal is inspirerend voor de universiteit en haar studenten.
Onze fellows van 2023
Roel Van der Meulen
Roel Van der Meulen studeerde Bio-ingenieurswetenschappen aan de VUB. Tijdens zijn doctoraatstudie toonde hij aan een excellent onderzoeker te zijn en ook na zijn studies is hij een uitstekende ambassadeur gebleven voor de VUB. Roel Van der Meulen gaf reeds lezingen in het kader van STEM en hij is actief via de twee industriële bakkerijbedrijven Lantmännen Unibake en Vandemoortele waar onderzoeksprojecten lopen met onderzoeksgroep IMDO, via Flanders’ FOOD en VLAIO. In 2022 werd een Kanaal Z-opname gemaakt om de VUB-pilootbakkerij te promoten in samenwerking met het innovatiecentrum van Vandemoortele en werd hij uitgenodigd om de promoties 2022 van de Faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen toe te spreken tijdens de proclamatie op de Grote Markt.
Eric Michiels
Eric Michiels studeerde wiskunde en informatica aan de KU Leuven en heeft meerdere functies doorlopen in de technologische sector. Dankzij zijn brede expertise heeft hij verschillende architecturen ontworpen en geïmplementeerd in verschillende industrieën. Hij heeft ook een diepgaande expertise opgebouwd op het gebied van Analytics en Artificial Intelligence. In 2014 startte hij bij IBM en sinds 2022 is hij Executive Architect van de IBM Benelux Technical Expert Council , een gemeenschap van IT-professionals die kunnen worden beschouwd als de technische leiders binnen IBM Benelux.
Onze fellows van 2021
Inge Arents
Inge Arents studeerde landbouwingenieur aan de Universiteit Gent en ze specialiseerde zich in voeding en dieetleer. Sinds 2013 bekleedde ze verschillende functies binnen product- en procesontwikkeling. In 2016 ging ze als algemeen directeur aan de slag bij Flanders’ FOOD. Inge heeft al een sterke band met de VUB, waar ze meewerkt aan onderzoek naar voedingsbiotechnologie. Ze hielp 3 bio-ingenieurs afstuderen en ze heeft onlangs meegewerkt aan het TechTransfer-verslag van Kanaal Z over biotechnologisch onderzoek naar voeding aan de VUB.
Jonathan Berte
Jonathan Berte studeerde af als burgerlijk ingenieur in de toegepaste fysica aan de Universiteit Gent en specialiseerde zich in neurowetenschappen aan ETH Zürich. Vandaag is hij oprichter en CEO van Robovision, een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in industrialisering van deep learning. Jonathan en zijn team van deskundigen op het gebied van machine learning hebben een volledig schaalbaar platform ontwikkeld voor de inzet van geavanceerde artificiële intelligentie. Robovision is actief in verschillende sectoren, zoals productie, gezondheidszorg, beveiliging en landbouw, en heeft een aantal internationale prijzen gewonnen.
Jonathan was keynote speaker op de derde editie van de conferentiereeks The Beautiful Impact of Mathematics in Society in 2019. Zijn lezing werd gewaardeerd door doctoraalstudenten die carrièremogelijkheden zagen binnen dit domein. Hij onderhoudt regelmatige contacten met de faculteit voor een mogelijke samenwerking met Fablab Brussels.
Tamara Van Dam
Tamara Van Dam valt op als biologe in de ‘harde’ industriële wereld van de mariene bouwkunde. In 2010 studeerde ze af als biologe aan de VUB en vandaag werkt ze als projectleider gezondheid, veiligheid en milieu bij DEME, waar ze de effecten van mariene bouwkunde monitort en verhelpt. Zij vervult een voorbeeldfunctie in de biologie en aan de VUB, waar marien onderzoek veel studenten aantrekt.
Tamara heeft een sterke band met de VUB en draagt bij tot de masteropleiding als vertegenwoordiger en opleidingsadviseur uit de praktijkwereld. Zij geeft regelmatig seminaries aan biologiestudenten over haar rol in een bedrijf als DEME, over projectlocaties zoals de bouw van de haven van Qatar en de verdere uitdieping van het Suezkanaal. Zij praat ook over benaderingen voor ecologisch herstel in gematigde en tropische mariene ecosystemen.
Onze fellows van 2020
Guido Gryseels
Guido Gryseels is econoom van opleiding, gespecialiseerd in landbouw- en ontwikkelingseconomie. Hij had een internationale academische carrière bij het International Livestock Centre for Africa in Addis Abeba, Ethiopië, en was ook diensthoofd bij de Food & Agriculture Organisation in Rome. Sinds 2001 is hij Directeur-Generaal van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren, bij Brussel. Het museum heeft een unieke Afrikaanse collectie van wereldklasse. Het stelt niet alleen deze collectie tentoon, maar voert ook geologisch, etnografisch, historisch en biologisch onderzoek op hoog niveau uit.
Het museum heeft partnerships en collaboratieve onderzoeksactiviteiten in 12 Afrikaanse landen en werkt elk jaar mee aan de opleiding van 150 Afrikaanse wetenschappers. De VUB voert onderzoeksactiviteiten uit die nauw verbonden zijn met het museum. In samenwerking met Guido wil de VUB de bestaande collecties van het museum beter bestuderen. Dankzij het Fellowship krijgen VUB-studenten de kans om stage te lopen bij het Afrikamuseum.
Michèle Oleo
Michèle Oleo is een VUB-alumna. Na haar studies biologie en plantkunde in 1985 behaalde ze in 1991 een doctoraat in de plantengenetica bij professor Michel Jacobs. Van 1999 tot 2009 werkte ze in verschillende ministeriële kabinetten op Vlaams en federaal niveau. Het wetenschaps- en innovatiebeleid is deels onder haar leiding tot stand gekomen. Bij het Departement Economie, Wetenschap & Innovatie van Vlaanderen coördineert ze sinds 2015 de deelname van Vlaamse onderzoekers aan verschillende fora, zoals het ESFRI Forum. Ze zetelt in de raden van verschillende Europese onderzoeksinfrastructuren en ze werkt nauw samen met het FWO.
Het netwerk van Michèle binnen ESFRI zal de deelname van de VUB aan nieuwe en bestaande onderzoeksinfrastructuren in het belang van Europa gemakkelijker maken.
Onze erefellows
Veel fellows van de faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen worden na verloop van tijd erefellow: een blijk van waardering voor hun inzet om mee de missie en de waarden van onze faculteit te verspreiden.
Aglaée Degros
Aglaée Degros is medeoprichter, architect, stedenbouwkundige en participatiedeskundige bij Artgineering, een gerenommeerd stedenbouwkundig bureau dat oorspronkelijk in Rotterdam was gevestigd, maar nu in Brussel. Zij was onderzoeker aan de TU Delft en gastprofessor aan de Akademie der Bildenden Kunsten in Wenen. Zij heeft veel gepubliceerd over het ontwerpen van de openbare ruimte en infrastructuur, heeft een grote expertise in stedelijke projecten en het ontwerpen van de openbare ruimte - in het bijzonder in Brussel - en ze is regelmatig gastcriticus en gastdocent aan heel wat universiteiten en instellingen voor architectuur en stedenbouw in Europa. Sinds 2016 is ze professor en hoofd van het Institüt fur Städtebau van de Technische Universiteit Graz in Oostenrijk.
Bart Degeest
Bart Degeest studeerde in 1995 af aan de VUB als bio-ingenieur in cel- en geneticatechnologie en behaalde in 2001 zijn doctoraat in de toegepaste biologische wetenschappen. Datzelfde jaar werd hij door Yakult aangeworven als science manager en nam hij de functie van director of science and corporate affairs op zich. Sinds 2011 is hij algemeen directeur van Yakult Belgium nv.
Els Torreele
Els Torreele studeerde af als bio-ingenieur en behaalde een doctoraat in de toegepaste biologische wetenschappen aan de VUB. Als coördinator onderzoek en ontwikkeling bij het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie (VIB) werkte zij aan beleidskwesties in verband met de opstelling van biomedische onderzoeksagenda's, de patentering van onderzoeksresultaten en de commercialisering van biotechnologisch onderzoek. Els begon bij Artsen zonder Grenzen, waar ze tijdens de pioniersjaren meewerkte aan de Acces to Essential Medicines Campaign, als voorzitter van de Drugs for Neglected Diseases Working Group, een denktank die nieuwe ideeën moet bedenken om behoeftegestuurd onderzoek en ontwikkeling te stimuleren naar behandelingen voor ziekten die vooral ontwikkelingslanden treffen.
Françoise Chombar
Françoise Chombar is medeoprichter van Melexis, een producent van mixed-signal halfgeleiders voor de automobielindustrie. Ze was 12 jaar lang de CEO. Ze is ook voorzitter van de adviesraad van het STEM-platform, dat bedoeld is om jonge mensen aan te moedigen om een opleiding te volgen in wetenschappen, technologie, ingenieurswetenschappen of wiskunde. Daarnaast is zij al 17 jaar mentor voor het Sofia Women's Network, een mentor-, netwerk- en educatief programma voor vrouwen in managementfuncties binnen de for-profitsector. De voorbije 5 jaar heeft zij zich via haar lidmaatschap van de organisatie Woman on Board ingezet voor de verbetering van de toegang voor vrouwen tot bestuursfuncties in Belgische ondernemingen. In 2016 won ze de Vlerick Award.
Frank De Winne
Frank De Winne behaalde een master telecommunicatie en burgerlijk ingenieur aan de Koninklijke Militaire Academie in Brussel. In 1992 werd hij piloot bij de Belgische luchtmacht. In 1998 werd hij door het ESA geselecteerd als astronaut. De eerste ruimtevlucht van Frank in 2002 was een reis als boordwerktuigkundige naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) tijdens de OdISSea-missie van het ESA. In 2009 bracht hij 6 maanden door in het ISS als board commander tijdens de OasISS-missie. Sinds 2012 is hij hoofd van het European Astronaut Centre HRE-A Department in Keulen.
Frank Vandendriessche
Na zijn studies als ingenieur in de chemie en de agro-industrie aan de Universiteit Gent begon Frank Vandendriessche aan dezelfde instelling aan een doctoraat in de vleestechnologie, waarna hij een lange carrière in de vleesindustrie uitbouwde. Hij speelde een actieve rol in de ontwikkeling van het familiebedrijf Imperial tot een belangrijke speler binnen Europa en daarbuiten. Binnen de groep bekleedde hij een sleutelpositie als manager research & development en quality assurance. Hij was een industriële partner in vele onderzoeksprojecten op nationaal en Europees niveau (waaronder bilaterale industriële projecten met het IWT, collaboratieve onderzoeksprojecten van het Flanders' FOOD-platform en gezamenlijke onderzoeksprojecten binnen het EU-FAIR-programma).
Guy Van Lommen
In 1977 behaalde Guy Van Lommen zijn doctoraat in de wetenschappen aan de VUB, waar hij zijn professionele carrière startte als onderzoeker in de VUB-laboratoria. Van 1981 tot 2007 werkte hij voor Johnson & Johnson Pharmaceutical Research and Development, waar hij aan het hoofd stond van de afdeling medicinale scheikunde. In zijn werk richt Guy zich op de identificatie van moleculen en stoffen die kunnen worden gebruikt om specifieke categorieën van ziekten te genezen. Hij werkte mee aan de inspecties van de academische opleidingen chemie in Vlaanderen en de professionele bachelor in de chemie. In 2012 was hij ook lid van de beoordelingscommissie die de Nederlandse opleidingen chemie evalueerde.
Ingrid Daubechies
Ingrid Daubechies behaalde in 1975 een master in de fysica, gevolgd door een doctoraat in de theoretische fysica in 1980, beide aan de VUB. Van 1975 tot 1987 werkte ze bij AT&T Bell Laboratories als technisch medewerker. In 1993 werd ze professor aan Rutgers University. Haar onderzoek is gericht op tijd-frequentieanalyse - in het bijzonder, maar zeker niet uitsluitend op Wavelets - en toepassingen in wiskunde, andere wetenschappen, techniek en kunstgeschiedenis. Ingrid heeft verschillende prijzen gewonnen voor haar baanbrekende werk en is ook een gerenommeerd lid van de American Philosophy Society, de London Mathematical Society, de Académie des Sciences in Parijs en de Académie Royale in Brussel. Ingrid is nu professor aan Duke University en heeft samengewerkt met verschillende andere universiteiten in de Verenigde Staten.
Isabelle Van der Haegen
Isabelle Van der Haegen behaalde een diploma verpleegkunde en verloskunde en een postgraduaat in onderwijs. Ze is Country Head Clinical Operations bij Hoffman-La Roche België, waar ze toezicht houdt op alle activiteiten die te maken hebben met klinische proeven in België en tien andere Europese landen. Zij is een van de leiders van het EU-project voor de verordening inzake klinische proeven, dat in 2020 zal worden uitgevoerd. Sinds 1990 is Isabelle betrokken bij de planning en uitvoering van klinische proeven binnen een brede waaier aan therapeutische domeinen - oncologie, immunologie, hematologie, cardiologie, nefrologie, infectieziekten en neurologie - in Europa.
James Kairo
James Kairo studeerde af aan de Universiteit van Nairobi met een bachelor en master in de biologie, met als specialisatie bosbouw. De promotor van zijn masterproef was Dirk Van Speybroeck, een VUB-alumnus die toen aan de universiteit doceerde en een medewerker was van het milieuprogramma van de VN. Dit leidde tot de start van mangrove-onderzoek aan de VUB, waarbij James een cruciale rol speelde; het onderzoek bestreek de Keniaanse kust van Somalië tot Tanzania. Na zijn doctoraat aan de VUB ging hij aan de slag bij het Kenya Marine and Fisheries Research Institute (KMFRI), waar hij is uitgegroeid tot een senior wetenschapper met een sterk internationaal profiel. Hij wordt vaak uitgenodigd om zijn expertise te verlenen aan initiatieven rond het beheer van blue carbon en mangroves over de hele wereld. Naast deze deskundige adviesverlening voert hij zijn KMFRI-mandaat uit als beleidsondersteuner door middel van wetenschappelijke rapporten, alsook onderzoek dat wordt vertaald in peer-reviewed output. Hij benadrukt vaak zijn verankering in de VUB, waardoor hij voor de universiteit een venster is op wetenschappelijk onderbouwde duurzaamheidsvraagstukken in de derde wereld.
Jan Bogaerts
Jan Bogaerts behaalde zijn master en zijn doctoraat in de wiskunde aan de VUB. Van 1986 tot 1993 werkte hij als assistent in de wiskunde en statistiek voor de faculteiten Economie, Sociale en Politieke Wetenschappen en de faculteit Wetenschappen van de VUB. In 1993 begon hij bij Bristol-Myers Squibb als statisticus, en later werd hij gepromoveerd tot associate director statistiek. In deze functie werkte hij aan de ontwikkeling van verschillende medicijnen voor oncologie, waarvan er een aantal werden voorgelegd aan de FDA en het EMA. In 2004 vervoegde hij EORTC als statisticus van de EORTC Breast Cancer Group. In 2010 werd hij hoofd van de afdeling statistiek, in 2012 werd hij benoemd tot vicedirecteur methodologie en in 2015 tot directeur methodologie. Zijn statistische belangstelling omvat: statistische vraagstukken rond progressievrije overleving, manieren om veranderingen in tumormetingen te gebruiken als voorspellende markers en de evaluatie van bijdragen van nieuwe markers aan bestaande prognostische risico-evaluatie.
Jean-Marie Solvay
Jean-Marie Solvay studeerde in 1978 af aan het Polytechnisch Instituut van Zürich (ETH) als chemisch ingenieur en hij volgde een opleiding advanced management aan Insead. Jean-Marie was oprichter en CEO van Albrecht RE Immobilien GmbH & Co KG sinds 2003 en van het bedrijf Teimmo in Berlijn, Duitsland, sinds 2002. Hij is ook de oprichter van Helitradewinds Inc. en van Winco Helicopters Inc., beide gevestigd in Portland, in de VS. In 1991 werd hij lid van de raad van bestuur van Solvay nv en in 1994 werd hij lid van de Innovatieraad van dezelfde onderneming. Daarnaast is hij lid van de Raad van Toezicht van Heliocentris Fuel Cells AG. In 2006 werd hij voorzitter van de raad van bestuur van de Internationale Instituten voor Fysica en Chemie, opgericht door Ernest Solvay.
Marc Ceusters
Marc Ceusters is organisch scheikundige. Hij voltooide zijn doctoraat in de peptidenchemie aan de VUB in 1992. Hij bestudeerde meer bepaald enkefalines; deze pentapeptiden, die van nature in de hersenen voorkomen, zijn verwant aan endorfines en veroorzaken soortgelijke fysiologische effecten. Na zijn doctoraat begon hij te werken bij Janssen Pharmaceuticals als medicinaal scheikundige in fundamenteel onderzoek. Hij is nu compound development team leader in het domein van de neurowetenschappen.
Marc Schepers
Na het behalen van zijn master in de geografie & geografische informatiesystemen (GIS) aan de VUB in 1993, startte Marc Schepers zijn carrière als GIS-onderzoeker aan de VUB en de KU Leuven. In 1998 werd hij senior expert voor GIS-projecten als business development manager bij GIM nv. 5 jaar later leidden zijn managementvaardigheden tot zijn aanstelling als senior productmanager bij Tritel nv. In die periode werkte Marc ook bijna 3 jaar als projectmanager voor het Vlaams Instituut voor Mobiliteit, waar hij innovatieve projecten rond mobiliteit en technologie evalueerde en coördineerde. In 2010, toen hij adviseur was voor de stad Hasselt, speelde hij een nog grotere rol in de gouvernementele beleidsvorming. In 2011 richtte hij CityDepot op, een succesvol ecologisch distributiebedrijf dat meteen al veel media-aandacht kreeg en voortdurend wil uitbreiden. Momenteel is hij directeur van Citylab.
Patrick Roggemans
Na het behalen van zijn master in de bio-ingenieurswetenschappen aan de VUB in 1988, startte Patrick Roggemans zijn carrière als projectmanager bij de Belgische brouwerij Unibra. Na verschillende managementfuncties in verschillende bedrijven, zoals Tetra Pak en Crown Cork & Seal, werkte hij als General Manager Market Unit Brewery bij Alfa Laval. Een paar jaar later werd hij managing director en CEO van hetzelfde bedrijf. Tijdens zijn jaren bij Alfa Laval behaalde hij ook een diploma in sales & marketing aan de Ashridge Business School (2006) en een diploma in strategisch management aan de Vlerick Management School (2009). In 2011 werd hij CEO en mede-eigenaar van Gillain & Co, een bedrijf gespecialiseerd in de distributie van hygiënische apparatuur en componenten in roestvrij staal voor de voedings- en farmaceutische sectoren.
Elke faculteit van onze universiteit heeft haar fellows en erefellows, net als de VUB zelf. Stuk voor stuk gaat het om toegewijde deskundigen en leiders in hun vakgebied, die ons helpen om betere banden met de maatschappij en het bedrijfsleven tot stand te brengen.