Studiemateriaal en lessen volgen
Hoe verwerk je al je studiemateriaal én hoe combineer je dit met de (extra) info die je in de les zelf krijgt?
Studeren kan je leren
Hoe je een bepaald vak het best studeert, hangt af van verschillende factoren: de wijze van examineren, de inhoud van het vak, de verwachtingen van de prof, ... Kortom, dé studiemethode bestaat niet. Het is dan ook normaal dat je niet meteen weet hoe je het best studeert en met een aantal vragen zit. Zet de eerste stappen in het vinden van een goede studiemethode met de handige Infographics hieronder.
Plannen? Ook jij kan het!
Een succesvolle studiecarrière begint met een goeie planning, met een gezond evenwicht tussen studie en vrije tijd. Weet je niet goed hoe te beginnen aan zo'n planning? Wil je tips om jouw planning te optimaliseren? De infographics hieronder helpen jou op weg!
Leer een goede planning maken Routine houden
StudiepauzesWeekplanning Maandplanning
Semesterplanning To-do lijst
Concentratie
Ben je snel afgeleid? Heb je moeite om te starten met studeren en om je concentratie te behouden? In de infographics vind je tips om je concentratie te verbeteren en een specifieke timemanagement techniek.
Wiskunde en statistiek studeren
Sommige studenten zien statistiek of wiskunde als echte struikelblokken. Weet je niet goed hoe je deze vakken best aanpakt? Heb je het gevoel dat de oefeningen nooit lukken? Lijkt het leren van wiskundige bewijzen een onmogelijke taak? Hieronder vind je alvast nuttige tips en ideeën om je hierbij te helpen.
Academisch taalgebruik
Academisch Nederlands kan een onverwachte horde vormen in je loopbaan aan de universiteit. Daarom kan je altijd bij het Academisch Centrum voor Taalonderwijs (ACTO) terecht voor extra uitleg, hulp of feedback. Bekijk ons aanbod via deze link of contacteer ons via academisch.nederlands@vub.be.
Presentaties
Als je aan de universiteit studeert, zal je af en toe een presentatie moeten geven of voor een groep moeten spreken. Breekt het angstzweet je nu al uit of zit je met een aantal vragen?
Ervaar jij moeilijkheden bij het duidelijk overbrengen van een boodschap voor een publiek? Spelen de zenuwen je parten bij het spreken voor groepen? Bekijk dan zeker deze infographic om jouw presentatie zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden. Bovendien kan je ook een workshop volgen en vind je in de canvasmodule Presentatievaardigheden veel praktische en nuttige info.
Papers, bachelor- of masterproef
Het klinkt een beetje cliché, maar op tijd beginnen is echt wel essentieel. Start tijdig je zoektocht naar een geschikt onderwerp, en spreek ook zo snel mogelijk af met je promotor voor je bachelor- of masterproef.
Krijg je graag wat hulp en ondersteuning bij die eerste stappen? De studiebegeleiders kunnen je helpen. Je krijgt meer uitleg over hoe je moet beginnen, hoe je je thesis het best kan structuren en hoe je plagiaat voorkomt. Daarnaast kan je ook advies krijgen over correct taalgebruik in een academische context. Bekijk zeker de module 'Bachelor- en Masterproef schrijven' in de Canvascursus van Studiebegeleiding. Met vragen over taal en formulering kan eveneens terecht bij de taalcoaches van het Academisch Centrum voor Taalonderwijs (ACTO) en de Universiteitsbibliotheek. Een handig overzicht van die begeleiding vind je op de Canvasruimte Academisch schrijven.
Eerste hulp bij Bachelor- of masterproef Onderzoeksvoorstel Structureren en visualiseren van academische teksten Een wetenschappelijk verslag schrijven
Examens
Afhankelijk van de prof en het vak kan de wijze van examineren zeer verschillend zijn: schriftelijk, mondeling, meerkeuzevragen of open vragen... Welke vorm het examen ook heeft, een goede voorbereiding is goud waard! Neem daarom zeker onderstaande infographics door voor je start met je examenvoorbereiding.
Tips voor mondelinge examens Tips voor schriftelijke examens
Samenwerken in groep
Heb je een groepswerk voor een bepaald vak? Voor sommige studenten is dat een fijn vooruitzicht, voor anderen klinkt dit misschien als een hele opgave of levert dat wat stress op. Ben jij zo iemand? Dan kan jij uit deze infographics al een heel aantal tips halen om jouw groepswerk zo goed mogelijk te laten verlopen en om stress te vermijden.