NL | EN

JaarboekSinds het academiejaar 2003-2004 geeft de vakgroep van de architectonische ingenieurswetenschappen een jaarboek uit met een overzicht van alle activiteiten. Deze jaarboeken zijn verkrijgbaar op onze vakgroep. De digitale versies zijn beschikbaar via de links hieronder.2018-2019

Ontwerpen en bouwen, herbestemmen en hergebruiken. We hebben het in het academiejaar 2018-2019 allemaal gedaan. Wat onze onderzoekers in de praktijk brachten, en hoe we onze studenten vertrouwd maakten met deze vaardigheden lees je in het 16de jaarboek van VUB Architectural Engineering.

Bekijk het jaarboek (pdf-formaat)

2017-2018

Het academiejaar 2017-2018 was opnieuw een jaar vol ingenieurswetenschappen en architectuur. Meer nog, door die twee te combineren ontstonden heel wat inzichten en ontwerptechnieken waarmee de praktijk de volgende stap in de richting van een duurzame gebouwde omgeving kan zetten. In het 15e jaarboek van de vakgroep Architectonische ingenieurswetenschappen kom je te weten wat onze studenten en onderzoekers precies ontwikkelden.

Bekijk het jaarboek (pdf-formaat)

2016-2017

Het jaarboek 2016-2017 lijst de onderzoeks- en onderwijsactiviteiten van onze vakgroep weer netjes op. Er vonden maar liefst acht PhD-verdedigingen plaats en er waren tal van activiteiten zoals de alumni-avond, architectuurreis en de architectuurweek. Deze laatste nam dit jaar de gedaante aan van een grote opblaasbare bubbel. Verder geeft dit jaarboek een inkijk in ons onderzoek, ons onderwijs en het werk van onze studenten.

Bekijk het jaarboek (pdf-formaat)

2015-2016

De vakgroep Architectonische Ingenieurswetenschappen brengt weer verslag uit van het afgelopen academiejaar door middel van het traditionele jaarboek. Met deze 13e editie nemen we je mee langs de vele activiteiten die deze unieke sfeer creëren: de alumni-avond, ontwerpateliers, onderzoeksworkshops en -projecten, de architectuur- en studiereis, maar ook lezingen, openlesdagen, de architectuurweek en ciné:atelier.

Bekijk het jaarboek (pdf-formaat)

2014-2015

Dat een jaar aan de vakgroep Architectonische Ingenieurswetenschappen naast 'moeilijk en zwaar' vooral 'boeiend, hartverwarmend, inspirerend, uitdagend en innoverend' is, willen we met het 12de jaarboek nog eens bevestigen. Daarom nemen we je in dit boek mee langs de vele activiteiten die deze unieke sfeer creëren: de alumni-avond, ontwerpateliers, onderzoeksworkshops en -projecten, de architectuur- en studiereis, maar ook lezingen, openlesdagen, de architectuurweek en ciné:atelier.

Misschien was je er zelf bij en blik je graag terug of ben je nieuwsgierig geworden naar de typische ARCH-sfeer. Kom dan gerust je exemplaar bij ons halen of download het hier.

Bekijk het jaarboek (pdf-formaat)

2013-2014

Bij het einde van het academiejaar hoort de publicatie van het jaarboek van de vakgroep ARCH. In navolging van de feesteditie (7x5 jaar ARCH), heeft ook dit jaarboek een grondige update gekregen. Het jaarboek brengt nog steeds een overzicht van alle onderwijs-, onderzoeks- en studentenactiviteiten van het afgelopen academiejaar, maar nu in een nieuwe, meer overzichtelijke lay-out. Bovendien kan je naast de jaarlijkse rubrieken over de ontwerpateliers, de onderzoeksgroepen, de architectuurweek, de architectuurreis enzovoort, nu ook nieuwe rubrieken terugvinden, zoals een interview met een beginnende en een afgestudeerde student. Veel leesplezier!

Bekijk het jaarboek (pdf-formaat)

7x5

In het academiejaar 2013-2014 bestaat de opleiding ingenieur-architect 7x5 jaar en dat wilden we niet ongemerkt voorbij laten gaan. Ter ere van deze 35ste verjaardag hebben we een overzichtspublicatie uitgebracht waarin we de geschiedenis van de jonge opleiding uit de doeken doen, opnieuw tot leven gebracht door beeldmateriaal, interviews enzovoort. In dit boekje vind je onder meer alles over het onstaan van deze opleiding, over de mensen die het allemaal mogelijk hebben gemaakt, het onderzoek dat eraan verbonden is en over de geschiedenis van onze studentenvereniging. Veel leesplezier!

Bekijk het 7x5 boekje (pdf-formaat)

2012-2013

Het academiejaar 2012-2013 zit erop. Dit betekent dat er een nieuwe uitgave is van het jaarboek van de vakgroep ARCH. In dit boekje vind je een overzicht van de onderwijs- en onderzoeksactiviteiten die dit jaar aan onze vakgroep hebben plaatsgevonden, maar ook van uitstappen en evenementen zoals de jaarlijkse architectuurreis en –maand. Veel leesplezier!

Bekijk het jaarboek (pdf-formaat)

2011-2012

Weer een jaar voorbij! In dit negende jaarboek geven we jullie een overzicht van de mooiste momenten van de opleiding ingenieurswetenschappen: architectuur! De eindjury’s van ontwerpateliers, de publieke verdediging van doctoraten, de studiereis en de gekte van de architectuurmaand.
Je ontdekt het allemaal in het jaarboek 2011-2012 van de vakgroep ARCH. Veel leesplezier!
Klik hier voor het jaarboek 2011-2012 in pdf-formaat .

2010-2011

Voor de achtste keer op rij vatten we voor jou de belangrijkste gebeurtenissen en hoogtepunten van de opleiding ingenieurswetenschappen: architectuur samen. We nemen je mee naar momenten van ontroering: de eindjury’s van ontwerpateliers, de publieke verdediging van doctoraten, de verkwikkende studiereis en de gekte van de architectuurmaand.
Je ontdekt het allemaal in het jaarboek 2010-2011 van de vakgroep ARCH. Veel leesplezier!
Klik hier voor het jaarboek 2010-2011 in pdf-formaat .

2009-2010

Ecologie was dit jaar de rode draad doorheen alle ontwerpateliers in 2009-2010. Maar wat is dat dan wel: ‘ecologische architectuur’ of ‘ecologisch bouwen’?
Je ontdekt de verschillende resultaten in het jaarboek 2009-2010 van de vakgroep ARCH. Ook een overzicht van het onderzoek dat verricht wordt aan de vakgroep vind je er in terug. Veel leesplezier!
Klik hier voor het jaarboek 2009-2010 in pdf-formaat .

2008-2009

Minimum wonen werd dit jaar als overkoepelend thema van alle ontwerpateliers in 2008-2009 voorgesteld. Maar wat is er nu zo boeiend aan minimum wonen? Je ontdekt het allemaal in het jaarboek 2008-2009 van de vakgroep ARCH. Ook een overzicht van het onderzoek dat verricht wordt aan de vakgroep vind je er in terug. Veel leesplezier!
Klik hier voor het jaarboek 2008-2009 in pdf-formaat of ga naar de "expo" pagina waar je het jaarboek online kan bekijken.

2007-2008

"De aankomende inhaaloperatie scholenbouw vormde de aanleiding voor de keuze van het jaarthema voor de ontwerpateliers in 2007-2008. Het tweede, derde, vierde en vijfde jaar van de opleiding hebben zich hier door middel van één of meerdere opdrachten in verdiept.."
Klik hier voor het jaarboek 2007-2008 in pdf-formaat.

2006-2007

"Dit academiejaar heeft de vakgroep gekozen voor een gemeenschappelijke ontwerpuitdaging, de studie met betrekking tot de toekomstige (duurzame) ontwikkeling van de HORTECO site te Vilvoorde (Land- en tuinbouwschool, inclusief de opleiding tuin- en landschapsarchitectuur van de Erasmushogeschool Brussel)."
Klik hier voor het jaarboek 2006-2007 in pdf-formaat.

2005-2006

"Dit jaar werkt de vakgroep rond het bergip ´ FLOW´. Zoals het begrip zelf betekent, heeft het geen vastomlijnde betekenis. Vergelijkbaar met een zwerm- of kolkvorm, herken je ergens wel een vorm, doch de vorm zelf is niet statisch gestructureerd, noch scherp begrensd. De fragmenten van een totaliteit bewegen en nemen steeds een nieuwe positie in, maar de totaliteit blijft herkenbaar..."

2004-2005

"...bij de aanvang van het academiejaar 2004-2005 werd beslist om opnieuw rond een thema te werken.
Geen plaatsgebonden thema zoals vorig jaar (de kust), maar iets universeler. Na een enthousiaste woordenstorm kwam ´TRANS´ uit de bus. TRANS deed ons de bestaande activiteiten vanuit een andere invalshoek benaderen en was de voedingsbodem voor nieuwe initiatieven..."

2003-2004

Hier is het eerste jaarboek. De leden van de vakgroep zijn van oordeel dat het ogenblik is aangebroken om onze opleiding en het onderzoek te positioneren binnen de universitaire gemeenschap en om bij middel van het jaarwerk enkele van onze specifieke kenmerken duidelijk te stellen.