NL | EN

Architectuurweek

Sinds het academiejaar 2013-2014 organiseren de vakgroep ARCH en de studentenkring bru:tecture samen een jaarlijkse architectuurweek, de opvolger van de architectuurmaand.

Om het contact tussen de studenten onderling, maar ook met de docenten en assistenten te bevorderen, worden in een ontspannen sfeer tijdens deze week een aantal activiteiten georganiseerd: opdrachten, uitstappen, lezingen, ... steeds in het spanningsveld tussen 'architecture' en 'engineering' en rond een centrale rode draad. Op een ludieke manier wordt het interdisciplinair karakter van onze opleiding benadrukt.architectuurweek 2021-2022

ARCHweek 2021-2022

Wat als er binnen 80 jaar geen enkele klimaatdoelstelling behaald is: hoe zal Brussel er dan uitzien? Hoe kan onze stad en zijn architectuur zich aanpassen aan een veranderend klimaat? Welke ontwikkelingen zijn er vandaag al aan de gang die op een inventieve manier met deze mogelijke toekomst omgaan? De studenten bogen zich over deze vragen tijdens de architectuurweek van bru:tecture, die plaatsvond in het Jozef II-gebouw van 7 tot 11 maart. Ze namen deel aan lezingen en debatten en gingen zelf aan de slag met scenario’s voor Brussel in het jaar 2100 in een ontwerpopdracht. Meer informatie via de facebook of instagram van bru:tecture.

Het programma van de architectuurweek 2021-2022 vindt u hier.

architectuurweek 2020-2021

ARCHweek 2020-2021

Tijdens de architectuurweek ‘Mètres carrés’ kwamen de studenten oog in oog te staan met de problematiek van leegstand. In Brussel staat momenteel 6,5 miljoen vierkante meter leeg en dit is niet enkel in Brussel een probleem. Gedurende de week gingen de studenten opzoek gaan naar mogelijke oplossingen voor een leegstaande hangar in de kanaal zone. Lezingen en workshops rond het thema boden handvaten aan de studenten om een geïntegreerd project te ontwerpen. Meer informatie via de facebook of instagram van bru:tecture.

architectuurweek 2019-2020

ARCHweek 2019-2020

Tijdens ‘Re:form’ werd het atelier van de studenten ingenieur-architect aan de VUB getransformeerd aan de hand van aanpasbare, modulaire en circulaire structuren. De week werd gevuld met inspirerende en praktische workshops die de studenten een andere kant van architectuur laten ontdekken. Meer informatie via de facebook of instagram van bru:tecture.

architectuurweek 2018-2019

ARCHweek 2018-2019

Dit jaar, tijdens ‘Underlined’, dompelden we ons onder in de Brusselse ondergrondse ruimtes. De site-bezoeken van een champignonkwekerij onder de Brusselse slachthuizen in Anderlecht, de ijskelder naast de VUB en de verschillende metrolijnen en -haltes hebben als inspiratie gediend voor een unieke tentoonstelling. Aan de hand van verschillende media, van tekeningen tot film, tonen en verkennen de studenten Ingenieurwetenschappen Architectuur de ongekende ondergronde ruimtes. Meer informatie via de facebook of instagram van bru:tecture.

Het programma van de architectuurweek 2018-2019 vindt u hier.

architectuurweek 2017-2018

ARCHweek 2017-2018

Tijdens ‘Islands of Brussels’ verhuisde VUB Architectural Engineering in zijn volledige hoedanigheid gedurende één week naar de Kazernecampus van Elsene. Het stelde daarmee voor een eerste maal de ommuurde site open voor een breder publiek. De rode draad van de workshops lag dan ook geheel in lijn met haar locatie: eilanden in de stad. Dit stedelijke thema werd gekaderd door een lezing van Bouwmeester Leo Van Broeck, viewpoint-lezingen uit het architectuurveld en een paneldebat met rector Caroline Pauwels, Brussels Bouwmeester Kristiaan Borret en professor-emeritus Eric Corijn.

Een uitgebreid verslag over de architectuurweek 2017-2018 vindt u hier.

architectuurweek 2016-2017

ARCHweek 2016-2017

Niets is ondenkbaar. Zeker niet tijdens de Architectuurweek. Elk jaar opnieuw tasten onze studenten tijdens deze week de grenzen van de geïntegreerde ontwerp- en ingenieursdiscipline af. En dat is dit jaar niet anders.

Op initiatief van studentenvereniging bru:tecture werken we van 20 tot 24 maart rond, in en op een air dome. Hoe zal deze fragile structuur, dit veranderlijk volume, ons gedrag en onze kijk op architectuur veranderen?

Een uitgebreid verslag over de architectuurweek 2016-2017 vindt u hier.

architectuurweek 2015-2016

ARCHweek 2015-2016

De jaarlijkse architectuurweek staat weer voor de deur. Tijdens deze week zullen tal van activiteiten plaatsvinden, georganiseerd door ARCH in samenwerking met bru:tecture. Hier kan u steeds het programma en actuele info vinden over deze week, aangevuld door fotoreportages van de festiviteiten, workshops en andere activiteiten.

Meer info over de architectuurweek 2015-2016

architectuurweek 2014-2015

ARCHweek 2014-2015

Voor de tweede maal organiseert ARCH samen met bru:tecture de Architectuurweek. Ook deze keer staan er weer tal van leuke en creatieve activiteiten en interessante lezingen op het programma. Hier zal u steeds actuele info vinden over deze week, aangevuld door foto's genomen tijdens de verschillende activiteiten.

Meer info over de architectuurweek 2014-2015

architectuurweek 2013-2014

ARCHweek 2013-2014

Centraal tijdens deze editie van de architectuurweek staat de herinrichting/aankleding van de helling aan de ingang van de ateliers tot een bruikbare plek voor studenten. Op de planning staat een kick-off ontbijt, twee workshops, lezingen van META architectuurbureau en ONO architectuur, een filmavond en nog veel meer. Afsluiten doen we natuurlijk met een receptie.

Meer info over de architectuurweek 2013-2014

Architectuurmaand wordt Architectuurweek

Tijdens het academiejaar 2013-2014 werd de jaarlijkse architectuurmaand in een nieuw jasje gestoken en omgedoopt tot een architectuurweek. Een meer geconcentreerde formule voor een week vol architectuur!

Meer info over de architectuurmaand