NL | EN

Leertraject circulaire businessmodellen

Circulaire product-dienstcombinaties op een duurzame universiteitscampus

Vrije Universiteit Brussel

Vrije Universiteit Brussel

Hoe kunnen circulaire businessmodellen de verduurzaming van woonwijken, bedrijventerreinen en universiteitscampussen versnellen? Wat betekent jouw circulair product op grote schaal? En welk uitdagingen komen bij die schaalvergroting kijken?

Met de realisatie van het Circular Retrofit Lab heeft VUB Architectural Engineering kunnen aantonen dat circulair en veranderingsgericht bouwen technisch mogelijk is, op welke manier je het bouwproces aanpakt, en hoe zo’n circulaire renovatie eruit kan zien. Tijd voor de volgende stap.

Voor wie?

Net als in het Circular Retrofit Lab zetten VUB Architectural Engineering en VITO de stap naar circulaire businesscases samen met de praktijk. Heb je een circulair product in de aanbieding, of broed je op een bouwsysteem of -concept dat daarvoor in aanmerking komt? Wil je net als ons technische kennis vertalen naar een circulaire businesscase? Laat je dan begeleiden door onze experten.

Dit traject is volzet. Schrijf je in op de wachtlijst via dit formulier.

Wat mag je verwachten?

In drie hands-on workshops met aansluitend een netwerklunch, gaan we op zoek naar de gepaste manier om jouw concept op te schalen naar een duurzame businesscase. Een woonwijk, bedrijventerreinen of universiteitscampus is daarbij een concrete context voor jouw product en geeft de zoektocht een grote kans op slagen.

Samen maken VUB Architectural Engineering en VITO businessmodellen concreet en brengen ze, dankzij de data en methodes die onze experten ter beschikking stellen, dichter bij de markt.

 

Workshop 1 • Woensdag 4 september, van 9u30 tot 12u

Welke kansen liggen voor het rapen, en welke zijn nog onontgonnen terrein?


Aan de hand van een kwalitatieve analyse van jouw circulair bouwproduct of -concept identificeren we alle kansen die het biedt. Op basis daarvan brengen we marktopportuniteiten in kaart en identificeren we welke bouwprojecten het meest interresant zijn voor jouw aanbod. Daarbij houden we rekening met prijszetting en risicobeheersing.

 

Workshop 2 • Woensdag 9 oktober, van 9u30 tot 12u

Wat bied ik aan en wat is mijn rol?


Een goed businessmodel is cruciaal voor een competitief aanbod. We vergelijken daarom de haalbaarheid van bijvoorbeeld product-dienstcombinaties, terugnameovereenkomsten en onderhouds- of presentatiecontacten voor jouw product. Samen bepalen we ook welk netwerk daarvoor nodig is, en verhelderen we daarin de rol van jouw onderneming.

 

Workshop 3 • Woensdag 6 november, van 9u30 tot 12u

Hoe zet ik de schaalstap in de praktijk?


In een circulaire economie kunnen we niet langer terugvallen op gewoontes. De praktische uitwerking van een circulaire businesscase vraagt duidelijkheid voor de onderneming en de klant over eigendom, logistiek en financiering. Daarvoor nodigen we externe partners uit die heel wat ervaring hebben en waarmee je ook na dit leertraject in zee kan gaan.

Aan de slag!

Dit traject is volzet. Schrijf je in op de wachtlijst via dit formulier (link). Deelname is gratis.

Het traject bestaat uit drie workshops van een halve dag. Telkens bieden we na afloop ook een netwerklunch aan. Het ideale moment om op een informele manier je netwerk te verruimen. Noteer alvast in je agenda:

  • woensdag 4 september, van 9u30 tot 12u
  • woensdag 9 oktober, van 9u30 tot 12u
  • woensdag 6 november, van 9u30 tot 12u

De workshops gaan door in het Circular Retrofit Lab. Praktische informatie over de bereikbaarheid met het openbaar vervoer en parkeermogelijkheden bezorgen we de deelnemers na hun inschrijving.

  • Circular Retrofit Lab
  • VUB Architectural Engineering
  • Pleinlaan 2, 1050 Brussel

Dankzij de steun van Vlaanderen Circulair en de onderzoekssamenwerking tussen VUB Architectural Engineering en VITO kan dit leertraject kosteloos aangeboden worden aan individuele bedrijven en consortia op zoek naar opschaling van hun circulair aanbod.

 

Met alle vragen kan je terecht bij Jeroen.Poppe@vub.be.
Graag tot dan!