Voor je begint

De aanmeldapplicatie werkt niet met Internet Explorer. Gebruik bij voorkeur Google Chrome of Mozilla Firefox als browser. Heb je toch nog problemen? Open de aanmeldapplicatie dan in een incognitovenster.

Start je inschrijving hier

Vervolgens zijn er 7 stappen die je moet doorlopen. Je kan het proces onderbreken en later opnieuw oproepen via je persoonlijke login. Je aanmelding is pas definitief als je op de laatste pagina op 'indienen' klikt.

De inschrijvingsprocedure is verschillend voor studenten met een 

Belgisch diploma
Buitenlands diploma

2022_Hulp bij inschrijven_Nieuwe account aanmaken_NL

Maak een account aan

Log in op de Student SelfService.
 

Nieuwe studenten maken een account aan op de Student SelfService om de aanmelding te starten. Als je ooit al VUB-student bent geweest, maar niet in het voorgaande academiejaar, maak je best ook een nieuwe account aan (met een ander e-mailadres). Kies voor 'Nieuwe account aanmaken'. Vul je e-mailadres in en kies een paswoord. Dit e-mailadres is je tijdelijke username. Deze gegevens gebruik je om je aanmeldingsdossier te bekijken of aan te passen.

Je krijgt een e-mail met bevestiging dat je account is aangemaakt. Maar let op, dit is niet de bevestiging dat je aanmelding is ingediend. Die krijg je pas nadat je op 'indienen' hebt geklikt in de laatste stap van dit stappenplan.

Ben je al student aan de VUB? Dan kan je
Herinschrijven

Vink 'Ik ben geen robot' af en klik op 'volgende stap'.

2022_Hulp bij inschrijven_Persoonsgegevens_NL

Persoonsgegevens

Enkel voor nieuwe studenten

De contactgegevens die je hier opgeeft, zal de VUB gebruiken in haar communicatie met jou. Je kan de velden handmatig invullen. Gebruik – indien mogelijk – je Belgische e-ID (elektronische identiteitskaart) en de knop ‘eID gebruiken’ (rechtsboven op het scherm).
Instructies aanmelden met Belgische eID

Vul je volledige naam in, zoals vermeld op je identiteitskaart. Heb je een studentenvisum nodig? Kies dan voor 'andere' bij inwonerstatus.

Als je problemen ondervindt om je bankrekeningnummer in te vullen, kan je dit veld ook openlaten en de gegevens nadien per e-mail bezorgen aan de Studentenadministratie. Internationale studenten vullen hier niets in.

Je kan een domicilieadres in België alleen opgeven als je ook over een Belgisch rijksregisternummer beschikt. Heb je dit niet, dan moet je een adres in het buitenland opgeven. Je kan het correcte adres na je aanmelding ook per e-mail bezorgen aan de Studentenadministratie.

Klik op 'Account maken'.

2022_Hulp bij inschrijven_Vorige opleiding_NL

Stap 1 en 2: Welkom en Secundair onderwijs

Vermeld hier je volledige studietraject vanaf het secundair onderwijs. Heb je aangemeld met een eID, dan worden opleidingen die na 2000 zijn afgerond hier automatisch ingevuld.

Indien er een vergrootglasje staat, kan je hier op klikken om de juiste optie te zoeken. Heb je ook al een diploma hoger onderwijs? Vink dit dan zeker aan.

Om vroegere scholen terug te vinden, geef je de postcode van het hoofdadres in. Vind je je school niet terug, vul dan iets anders in en meld de juiste gegevens via e-mail aan de Studentenadministratie.

Afgestudeerd via de examencommissie of volwassenonderwijs? Geef aan dat je in het buitenland bent afgestudeerd, en kies als land 'België'. Dan kan je de juiste school selecteren.

Klik op 'volgende stap'.

2022_Hulp bij inschrijven_Hoger onderwijs_NL

Stap 3: Hoger onderwijs

Als je bij stap 2 het vakje 'hoger onderwijs' hebt aangevinkt, kan je je eerdere studietraject in het hoger onderwijs aangeven. Als je enkel middelbaar onderwijs hebt gevolgd, dan hoef je dit vakje niet aan te vinken.

Om je school terug te vinden, geef je de postcode van het hoofdadres van de school in.

Bijvoorbeeld: Erasmushogeschool Brussel vind je terug bij postcode 1070 Anderlecht (hoofdzetel), ook al lag je campus in 1000 Brussel of 1090 Jette. Vind je je opleiding of school niet terug? Vul dan iets anders in en meld de juiste gegevens via e-mail aan de Studentenadministratie.

Heb je meerdere diploma's behaald, klik dan op de '+' om deze toe te voegen. Vermeld een opleiding enkel als je een diploma hebt behaald.

Gebruik de vergrootglasjes om de juiste optie te selecteren. Kan je jouw exacte diploma niet terugvinden? Vul dan iets anders in en voeg je diploma zeker toe als bijlage.

2022_Hulp bij inschrijven_Sociale voorzieningen_NL

Stap 4: Sociale voorzieningen

Beursstudenten kunnen hier aangeven dat ze een studietoelage van de Vlaamse Gemeenschap willen aanvragen.

Let op: door de checkbox aan te vinken vraag je nog geen studietoelage aan, dat moet je los van je inschrijving zelf nog doen. Deze is enkel beschikbaar voor studenten met de Belgische nationaliteit.
Studietoelage aanvragen

Ook bepaalde faciliteiten, zoals een VUB-kot of het topsportstatuut, kan je hier aanvragen. De kotaanvraag gebeurt samen met je aanmelding, je kan dit niet apart doen. Als je een kot wil aanvragen nadat je aanmelding is ingediend, zal je een nieuwe aanmelding moeten doen.
Handleiding VUB-kamer aanvragen Topsportstatuut aanvragen 

2022_Hulp bij inschrijven_Programmakeuze 1_NL

Stap 5: Programmakeuze

Kies het gewenste programma.
Wil je een Engelstalig programma volgen? Zorg er dan voor dat je zeker de juiste programmacode selecteert.

Bij 'beursprogramma' laat je het vakje open. Wanneer je een beurs ontvangt, meld je dit via e-mail aan de Studentenadministratie. Let op: dit geldt niet voor de studietoelage van de Vlaamse Overheid.

Wanneer je bij de sectie 'werken en studeren' aangeeft dat je avond- of weekendonderwijs wilt volgen, kan je bij 'programmakeuze' enkel nog kiezen uit programma's die als avondonderwijs worden aangeboden.

  • Wil je als werkstudent BEV of VOV aanvragen, dan duid je dat hier aan. Je kiest voor 'avond- of weekend onderwijs' en vult verder aan.
  • Internationale studenten die een studentenvisum nodig hebben, moeten een voltijds dagprogramma volgen.
  • Gaststudenten hebben een ingevuld fomulier nodig om aan te melden. Bij 'Gaststudent' laat je steeds 'Niet van toepassing' staan.
2022_Hulp bij inschrijven_Programmakeuze 2_NL

Internationale studenten die een studentenvisum nodig hebben zijn verplicht om een voltijds programma te kiezen.

Vind je je gewenste opleiding niet terug bij de programmakeuze op basis van je vooropleiding? Zoek je programma dan via de optie 'Toon mij het volledige VUB-aanbod in functie van toelating op dossier'.

Programma's die eindigen op (EN) worden in het Engels gegeven. Alle andere programma's worden in het Nederlands gegeven.
Check de taalvereisten

2022_Hulp bij inschrijven_Documenten_NL

Stap 6: Documenten

Laad de gevraagde documenten digitaal op.
Welke documenten heb je nodig?

  • Een pasfoto is nodig voor je studentenkaart. Zonder foto zal je geen studentenkaart of inschrijvingsattesten ontvangen.
  • Als je bij een item meerdere documenten wil opladen, dan moet je deze eerst samenvoegen tot 1 bestand.
  • Documenten laad je bij voorkeur op in pdf- of in jpeg-formaat, met een maximale grootte van 4MB.
  • Zit je in je laatste jaar? Voeg dan je puntenlijst en inschrijvingsbewijs toe.
  • Check ook de specifieke vereisten van je gekozen programma.
     

Meer info over hoe je documenten kan opladen of nasturen

2022_Hulp bij inschrijven_Bevestig programmakeuze_NL

Stap 7: Programmakeuze bevestigen

Klik op de knop met het groene vinkje om je aanvraag in te dienen en druk op 'bevestigen'. Check of je correct het bericht 'aanvraag ingediend' hebt gekregen.

Als je je voor de verkeerde opleiding hebt aangemeld, druk dan op het icoon met de prullenbak om je aanmelding te verwijderen en begin opnieuw.

Zolang je niet indient, kan je je aanmelding nog wijzigen of vervolledigen. Het inschrijvingsproces gaat pas verder als je je aanmelding indient.

Je krijgt een e-mail ter bevestiging dat je aanmelding correct is ingediend. Enkele werkdagen later ontvang je per mail statusupdates van je aanmelding en eventueel verdere instructies.

FAQ

Geen computer of internet beschikbaar voor je online inschrjving?

Inschrijven op campus

Ben ik EER- of niet-EER-student?

Dit hangt af van welk land je burger bent.
Overzicht van EER-landen

Buitenlandse documenten laten legaliseren?

Sommige documenten moeten worden gelegaliseerd, afhankelijk van het land van uitgifte en het type document. Je vindt hierover meer info op de website van de Belgische Overheid.

Kan ik mijn inschrijving uitstellen naar volgend jaar als ik toegelaten ben?

Nee, een toelating kan niet worden overgedragen of uitgesteld. Je moet volgend jaar een nieuwe aanmelding doen doen als je besluit om pas dan te starten.

Inschrijven als je je diploma nog niet hebt?

Eindejaarsstudenten kunnen zich aanmelden voordat ze hun diploma behaald hebben. In plaats van je diploma, bezorg je ons dan je inschrijvingsgetuigschrift en puntenlijst. Vanaf 1 juli controleren we jouw Vlaams diploma in de databank Hoger Onderwijs, of checken we of je vorige school je buitenlands diploma per mail heeft bevestigd. Je ontvangt hierna een e-mail met instructies om je inschrijvingscontract te ondertekenen.

Kan ik een onvoorwaardelijke toelatingsbrief krijgen?

Nee, enkel een voorwaardelijke. De voorwaarde is in de meeste gevallen dat we je (buitenlands) diploma moeten verifiëren, maar er kunnen ook andere voorwaarden zijn. Je kan wel al een visum aanvragen met een voorwaardelijke toelatingsbrief.

Kan ik starten in het tweede semester?

Dit kan enkel voor Belgische studenten. Internationale studenten kunnen enkel starten aan het begin van het academiejaar (september).
Starten in het 2de semester