Financiële steun

Voor studenten die voldoen aan de academische- en nationaliteitsvoorwaarden

Beurzen

Er zijn enkele beurzen beschikbaar, maar let op: de aanmeldingsdeadline valt vaak vroeg, en de voorwaarden zijn doorgaans zeer specifiek. Ontdek het aanbod en alle details hier:

VUB beursprogramma's

Voor meer info of vragen

contacteer de International Relations Office

Steun in noodgevallen

Voor internationale studenten (incl uitwisselingsstudenten) die voldoen aan de academische voorwaarden.

Andere ondersteuning

Voor alle studenten.

Menstruatiepakket

 

In samenwerking met Biowinkel Färm Hankar en Caritas bieden we menstruerende studenten een pakket met duurzame menstruatieproducten (twv € 50) aan, indien ze niet de mogelijkheid hebben om dit maandelijks aan te kopen.

Sociaaljuridische dienstverlening

“Verlies ik mijn kinderbijslag/Groeipakket als ik werk?”

“Ik werk tijdens het academiejaar. Moet ik nu belastingen betalen?”

“Ik wil stoppen met studeren. Welke gevolgen kan dit hebben?"

Je kan bij de medewerkers van Studiefinanciering terecht voor informatie en sociaaljuridisch advies op maat omtrent kinderbijslag/Groeipakket, belastingen, onderhoudsplicht, je studie stopzetten, werken en studeren, recht op leefloon, …

Consulteer de website centenvoorstudenten.be voor basisinformatie omtrent de belangrijkste sociaaljuridische thema’s waarmee je als student geconfronteerd kan worden. Je vindt er tevens de meest actuele wetgeving, cijfergegevens en nuttige links.

Een luisterend oor bij studentenzorgen

Als student wil je in de best mogelijke omstandigheden studeren en je diploma halen.

Kom je soms in aanraking met persoonlijke, familiale en/of sociale problemen (bv: conflict met je ouders) of wordt je geconfronteerd met onverwachte, praktische en administratieve problemen (bv: problemen met de uitbetaling kinderbijslag/Groeipakket)?

Samen bekijken we je situatie en zoeken we naar een oplossing. Indien nodig word je naar een geschikte dienst binnen of buiten de universiteit doorverwezen.

De medewerkers van Studiefinanciering zijn gebonden aan het beroepsgeheim. Je verhaal is dus veilig en zal niet doorverteld worden. Ook bij de studentenpsychologen van de Studiebegeleiding kan je in vertrouwen praten over wat moeilijk loopt tijdens je studies.

Gelijke kansen

De VUB stelt zich tot doel de verscheidenheid in de samenleving positief te benaderen, zowel in haar studieprogramma's als op het vlak van haar studentenbeleid en personeelsbeleid en dit door gelijke kansen te garanderen voor iedereen, zonder onderscheid op grond van geslacht, sociale of etnische afkomst, levensbeschouwing, seksuele geaardheid, leeftijd of beperking.