Man aan een balie in een loket met vrouwelijke bediende
EER-onderdanen

Je dient je in te schrijven bij de gemeente waar je woont binnen de drie maanden na je aankomst in België. We raden aan je zo snel mogelijk in te schrijven. Je moet een afspraak maken op het gemeentehuis van de gemeente waar je woont. Bedenk dat de regio Brussel uit 19 verschillende gemeenten bestaat, en dat elke gemeente een ander gemeentehuis heeft - kijk dus goed na waar je heen moet. Nadat je de aanvraag persoonlijk hebt gedaan, komt de politie bij je thuis langs om je adres te verifiëren.

Niet-EER onderdanen

Binnen acht dagen na je aankomst in België moet je de inschrijvingsprocedure starten bij de gemeente waar je verblijft.

Nadat je een afspraak hebt gemaakt met de vreemdelingendienst van je gemeente, word je uitgenodigd om de vereiste documenten in te dienen en je persoonlijk te melden. De gemeente laat je van tevoren weten welke documenten je moet meebrengen. In het algemeen zijn dat:  

  • Je nationale identiteitskaart of kopie van een geldig internationaal paspoort. Belangrijk: je paspoort moet nog minstens 6 maanden geldig blijven na je aankomst in België;
  • Je huurovereenkomst voor je accommodatie;
  • Een pasfoto;
  • Je arbeidscontract/beursovereenkomst met de universiteit;
  • Bijlage 46 (in geval van een gecombineerde vergunningsprocedure).

In de dagen die volgen bezoekt de plaatselijke politie je in je woning om je adres te verifiëren. Daarna word je bij de gemeente uitgenodigd om de inschrijvingsprocedure te voltooien. De gemeente zal je vertellen welke documenten je moet meebrengen.

Als de gemeente het registratieproces heeft voltooid, ontvang je je Belgische verblijfskaart.