Trainingsprogramma voor doctorandi

Ben je doctoraatskandidaat? Dan volg je verplicht een doctoraatsopleiding aan de VUB. De nadruk ligt op een flexibel en individueel samengesteld programma dat voldoet aan jouw noden.

De activiteiten binnen die opleiding helpen je om je polyvalenter te ontwikkelen. Zo krijg je bijkomende vaardigheden onder de knie die zowel je onderzoek als eventueel onderwijs ondersteunen, en ook buiten je vakgebied en de academische omgeving van pas kunnen komen. Je kan gratis seminaries volgen en tal van workshops bijwonen, bijvoorbeeld over presentatietechnieken, projectbeheer, academisch Engels of loopbaancoaching.

Je kiest zelf aan welke activiteiten je deelneemt aan de hand van je noden en interesses. Dankzij het programma verwerf je vaardigheden die een meerwaarde bieden voor je PhD carrière en je toekomstige loopbaan binnen of buiten de academische wereld.

Neem een kijkje op het We Are PhD-portaal voor alle relevante informatie!

Wat?

Wat

De doctoraatsopleiding is voor alle PhD kandidaten verplicht. Om de opleiding met succes af te ronden moet je aan twee voorwaarden voldoen.

Ten eerste moet je minstens 30 studiepunten in totaal behalen. Ten tweede moet je minstens 5 studiepunten behalen in elk van deze vier categorieën:

  • Onderzoeksoutput
  • Onderwijs en promotorschap
  • Opleiding in gespecialiseerde vaardigheden
  • Opleiding in overdraagbare vaardigheden
 
 
Uitzonderingen

Volg je al een doctoraatsopleiding bij een andere instelling of wil je om een andere reden een vrijstelling aanvragen?

Stuur dan dit formulier naar het Researcher training & Development Office (rtdo@vub.be)  

Formulier

We helpen je op weg!

Evenementen voor doctorandi die je op weg helpen

Als doctoraatsstudent bepaal je zelf welke vaardigheden je nodig hebt en hoe je ze wil ontwikkelen. De VUB organiseert meerdere evenementen om kandidaten uit de startblokken te helpen.

Alle informatie kun je vinden op onze interne pagina's.

PhD portaal                      Aanbod TEO LRN

Er zijn 2 activiteiten waar je als doctoraatsstudent aan moet deelnemen:

  • Het PhD Introduction Package voor nieuwe doctoraatsstudenten. Je krijgt er belangrijke info over de diensten die je nodig hebt, hoe de Doctoral Schools werken, wat geschikt wetenschappelijk gedrag is en wat niet, enz.
  • Je faculteit kan beslissen om het trainingsprogramma voor doctorandi (of delen ervan) verplicht te maken, als ze vinden dat het een meerwaarde biedt voor jouw traject. 

Doctoral Schools

Bij de VUB kan je terecht voor onderzoeksopleidingen die voldoen aan de hoogste internationale normen, in een sterke onderzoeksomgeving. De drie Doctoral Schools ondersteunen je met activiteiten en workshops rond algemene wetenschappelijke en discipline-overschrijdende vaardigheden evenals financiële ondersteuning voor onderzoeksactiviteiten. 

  • Doctoral School of Human Sciences (dsh@vub.be)
  • Doctoral School of Life Sciences & Medicine (lsm@vub.be)
  • Doctoral School of Natural Science and Bioscience Engineering (nse@vub.be)