Trainingsprogramma voor doctorandi

Ben je doctoraatskandidaat? Dan volg je verplicht een doctoraatsopleiding aan de VUB. De nadruk ligt op een flexibel en individueel samengesteld programma dat voldoet aan jouw noden.

De activiteiten binnen die opleiding helpen je om je polyvalenter te ontwikkelen. Zo krijg je bijkomende vaardigheden onder de knie die zowel je onderzoek als eventueel onderwijs ondersteunen, en ook buiten je vakgebied en de academische omgeving van pas kunnen komen. Je kan gratis seminaries volgen en tal van workshops bijwonen, bijvoorbeeld over presentatietechnieken, projectbeheer, academisch Engels of loopbaancoaching.

Je kiest zelf aan welke activiteiten je deelneemt, al zijn er natuurlijk wel enkele verplichte componenten, zoals het introductiepakket voor doctorandi. Dankzij het programma verwerf je vaardigheden die een meerwaarde bieden voor je carrière en voor de universiteit.

Wat & waarom?

Wat

Als doctoraatskandidaat moet je het trainingsprogramma voor doctorandi volgen. Je moet minstens 30 studiepunten behalen vóór je je doctoraatsproefschrift indient. Voor elke categorie moet je 5 studiepunten hebben:

 • Onderzoeksoutput
 • Onderwijs en promotorschap
 • Opleiding in gespecialiseerde vaardigheden
 • Opleiding in overdraagbare vaardigheden
 
Waarom

Het FWO zal een doctoraatstraining waarschijnlijk verplichten voor doctoraatsstudenten met een FWO-beurs. De VUB wil geen verschil maken tussen doctoraatskandidaten van het FWO en de anderen, en daarom moet iedereen het programma volgen. Dankzij het programma verwerf je vaardigheden die een meerwaarde bieden voor je carrière en voor de universiteit.

Uitzonderingen

Doctoraatsstudenten die vóór het academiejaar 2019-2020 aan hun doctoraatstraject begonnen zijn, moeten het programma niet verplicht volgen. Er zijn nog enkele andere uitzonderingen. Je kan een uitzondering aanvragen door dit formulier naar het Researcher Training & Development Office te sturen. Je vindt er ook de redenen voor een uitzondering terug.

Studiepunten

Een volledig doctoraatsprogramma bestaat uit minstens 60 studiepunten, waarvan 30 voor trainings- en onderzoeksactiviteiten en nog eens 30 voor het succesvol schrijven en verdedigen van je doctoraatsproefschrift.

Je bepaalt zelf hoeveel studiepunten je per activiteit opneemt voor je trainings- en onderzoeksactiviteiten: gewone colleges uit de bachelor- en masteropleidingen, gespecialiseerde colleges van een Doctoral School, doctoraatsseminaries, onderzoeksactiviteiten of onderwijsactiviteiten.

We helpen je op weg!

Evenementen voor doctorandi die je op weg helpen

Als doctoraatsstudent bepaal je zelf welke vaardigheden je nodig hebt en hoe je ze wil ontwikkelen. De VUB organiseert meerdere evenementen om kandidaten uit de startblokken te helpen. Alle informatie kun je vinden op onze interne pagina's.

wearephd.vub.be

Er zijn 2 activiteiten waar je als doctoraatsstudent aan moet deelnemen:

 • De introductiedagen voor nieuwe doctoraatsstudenten. Je krijgt er belangrijke info over de¬†diensten die je nodig hebt, hoe de Doctoral Schools werken, wat geschikt wetenschappelijk¬†gedrag is en wat niet, enz.
 • Je faculteit kan beslissen om het trainingsprogramma voor doctorandi (of delen ervan)¬†verplicht te maken, als ze vinden dat het een meerwaarde biedt voor jouw traject.¬†

Doctoral Schools

Bij de VUB kan je terecht voor onderzoeksopleidingen die voldoen aan de hoogste internationale¬†normen, in een sterke onderzoeksomgeving. De drie Doctoral Schools ondersteunen je met activiteiten en workshops rond¬†algemene wetenschappelijke en discipline-overschrijdende vaardigheden evenals financi√ęle ondersteuning voor onderzoeksactiviteiten.¬†

Aan de VUB zijn er drie Doctoral Schools:

 • Doctoral School of Human Sciences
 • Doctoral School of Life Sciences & Medicine
 • Doctoral School of Natural Science¬†and Bioscience Engineering

Doctoral School Human Sciences

Waar de Doctoral School of Human Sciences voor staat

Diversiteit en brede expertise, dat is waar onze Doctoral School voor staat. Daarom werken we volgens het beginsel van actieve interactie, met een dynamisch organisatiemodel en input uit verschillende bronnen.

 • We bieden niet alleen tal van activiteiten aan om je vaardigheden uit te breiden en te¬†bevorderen,
 • maar we steunen je ook bij het opzetten van activiteiten met bestaande formats¬†(seminaries, masterclasses, enz.).
 • We zetten sterk in op samenwerking om aan de behoeften van onze¬†doctoraatsstudenten te voldoen.
 • En we houden je op de hoogte van alle ontwikkelingen met een¬†maandelijkse nieuwsbrief en op onze website.
Ons netwerk

Het DSh PhD Network is een organisatie van en voor de doctoraatsstudenten en postdocs van de Doctoral Schools of Human Sciences van de VUB. Het netwerk stimuleert het welzijn van de doctorandi en postdocs, houdt hen op de hoogte van trainingen, workshops en het reilen en zeilen aan de VUB, versterkt hun ervaringen aan de VUB en in Brussel, en nog veel meer.

Agenda

Alle cursussen en seminaries over kwantitatieve en kwalitatieve methodologie vind je op de website van FLAMES. Voor andere cursussen van de VUB/RTDO/DSh kan je het aanbod bekijken op TEO en VUB LRN.

Bezoek het We are PhD-portaal voor alle relevante informatie!

Doctoral School of Life Sciences and Medicine

Waar de Doctoral School of Life Sciences and Medicine voor staat

Met een doctoraat in Life Sciences & Medicine (LSM) van de VUB ben je helemaal klaar voor een academische carrière of een ander beroep met een hoog competentieniveau. Je Doctoral School in Life Sciences & Medicine ondersteunt je traject met trainingen, reisbeurzen en publicatiebeurzen.

Onze netwerken

PhD United: een groep gemotiveerde doctoraatsstudenten die op de VUB-campus in Jette werken. Zij organiseren sociale activiteiten en de jaarlijkse Jette PhD Day. Hun doel? De communicatie tussen doctoraatsstudenten buiten het labo bevorderen en het leven van doctorandi aangenamer maken.

Bionitiative: een groep doctoraatsstudenten en wetenschapsprofessionals met een passie voor Life Sciences en levenslang leren. Ze organiseren afterwork-activiteiten die de afstand tussen de academische wereld en de werkvloer kleiner maken.

Activiteiten

f-TALES: Flanders Training Network Life Sciences, een collectief trainingsinitiatief van de 5 Vlaamse universiteiten met uitstekende gratis workshops voor doctorandi en postdocs. Je vindt een overzicht van de agenda op hun website.

FLAMES: Flanders Training Network for Methodology and Statistics, een interuniversitair netwerk voor trainingen over statistiek en methodologie.

Bezoek het We are PhD-portaal voor alle relevante informatie!

Externe trainingen

Hou onze nieuwsbrief in de gaten of neem een kijkje bij deze organisaties:

VIB: onderzoeksinstelling voor Life Sciences
Imec Academy: wereldleider voor R&D en innovatie in nano-elektronica en digitale¬†technologie√ęn
flanders.bio: dynamische organisatie die haar richting laat bepalen door meer dan 350 leden uit¬†Belgi√ę en het buitenland

Doctoral School of Natural Science and Bioscience Engineering

Waar de Doctoral School of Natural Science and Bioscience Engineering voor staat

Doctoraatsonderzoek is van het grootste belang voor de VUB én voor onze kennismaatschappij. Het is daarom erg belangrijk om niet enkel ondersteuning te bieden op het vlak van onderzoek maar ook bij het ontwikkelen van algemene vaardigheden die buiten het onderzoeksterrein liggen.

Bij de VUB kan je terecht voor onderzoeksopleidingen die voldoen aan de hoogste internationale¬†normen, in een sterke onderzoeksomgeving. De drie Doctoral Schools ondersteunen je met activiteiten en workshops rond¬†algemene wetenschappelijke en discipline-overschrijdende vaardigheden evenals financi√ęle ondersteuning voor onderzoeksactiviteiten.¬†

Ons netwerk

Het NSE PhD Network is er voor en door doctoraatsstudenten. Als doctoraatsstudent van de faculteiten WE en IR kan je vragen stellen, de teams ontmoeten en deelnemen aan activiteiten. De organisatie wil het sociaal contact tussen doctorandi van verschillende afdelingen bevorderen, nieuwe doctorandi op weg helpen en masterstudenten informeren over het doctoraatsprogramma.

Activiteiten

Zowel doctorandi als jonge postdoctorale onderzoekers die verbonden zijn aan de faculteiten WE en IR zijn welkom op de activiteiten van de Doctoral School. Die activiteiten draaien rond onderwerpen zoals wetenschappelijke integriteit, intellectuele eigendom, software en tools die relevant zijn voor onderzoekers, enz. De Doctoral School ondersteunt onderzoekers ook op andere manieren, bv. door de organisatie van activiteiten te steunen, internationalisering te stimuleren met reisbeurzen, publicaties beter te maken met taalondersteuning, activiteiten aan te kondigen, enz.

Bezoek het We are PhD-portaal voor alle relevante informatie!