Wie waren deze verzetshelden?
Onder hen: kappers, ingenieurs, kunstenaars, mijnwerkers, artsen — maar ook studenten, onderzoekers en professoren. Ze betaalden een hoge prijs. Minstens 15.000 Belgen werden vermoord, velen keerden gebroken terug uit de concentratiekampen.
Benieuwd naar hun verhaal? Klik op een portret en ontdek.
Beleef de opening van het Verzetspad op 8 mei 2024 via beeld
.... en woord: VUB herdenkt verzetsstrijders voor de vrijheid

Leerstoel 'Sporen van het Verzet"
De VUB Leerstoel Sporen van het Verzet is een samenwerking tussen vzw Helden van het Verzet, VUB Research en de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte. Met deze leerstoel wil de VUB inspelen op de groeiende maatschappelijke vraag om de herinnering aan het Belgische verzet tegen de nazistische bezetter nieuw leven in te blazen.
Naar de leerstoel Sporen van het Verzet
Bekijk het fotoalbum naar aanleiding van de lancering van de leerstoel
Wist je dat...
er een link is tussen verzet en de Saint-V herdenking?
De geschiedenis van de VUB is nauw verbonden met het Belgische verzet. Op 25 november 1941 sloot de ULB – de zusteruniversiteit van de VUB – als enige Belgische universiteit haar deuren uit protest tegen de Duitse inmenging in de benoeming van professoren. Vrij onderzoek kwam onder vuur te liggen van de bezetter, die in de ULB een plaats zag 'waar liberalisme en marxisme hun vijandigheid jegens het fascisme en nazisme' verspreidden. Docenten en studenten zetten hun lessen clandestien voort, en een dertigtal onder hen stichtten de sabotagegroep Groupe G. Velen betaalden een hoge prijs voor hun actief verzet.
Elk jaar herdenken VUB-studenten de omgekomen verzetsleden tijdens Saint-V, een traditie die tot op vandaag voortleeft. De verhalen achter deze namen zijn vaak onbekend, wat wijst op een gebrek aan aandacht voor verzetsgeschiedenis in Vlaanderen. In 2023 pleitten VUB-studenten voor 8 mei (V-day in 1945) als universitaire feestdag, en rectoren vroegen in Knack om een nationaal verzetsmuseum.
