Hier staan we voor

Vrijheid, gelijkwaardigheid en verbondenheid: het zijn de humanistische waarden van onze universiteit. We vullen ze in met een doorgedreven kritische houding en een open, creatieve geest. Het gevolg: een universiteit waar je je eigen mening vormt. Zonder marsorder van bovenaf.

Lees meer

 

Hoe het begon

Een fulminerende Belgische advocaat Pierre-Théodore Verhaegen roept in een vlammend betoog op tot de stichting van een vrije universiteit als tegengewicht voor de Katholieke Universiteit van Mechelen, opgericht door de bisschoppen. De aanzet tot een Université Libre de Bruxelles is gegeven.

Lees meer

50 jaar VUB

In het academiejaar 2019-2020 vierden de VUB en de ULB samen hun verjaardag: de VUB haar 50ste, en de ULB haar 185ste. Maar als de VUB en de ULB een gezamenlijke geschiedenis hebben, vanwaar dan hun verschillende leeftijd?

Lees meer

Ons gedachtegoed

De oprichting van een vrije universiteit was volgens Pierre-Théodore Verhaegen noodzakelijk om een 'puur en moreel verantwoord onderwijs' te vrijwaren. Maar waaruit bestaat zo’n onderwijs?

Lees meer

Erfgoed

Op en rond onze campussen vinden we nog dagelijks sporen van de geschiedenis van onze universiteit terug. We zijn trots op ons verleden en hechten waarde aan ons erfgoed. We zetten ons in om dat laatste waardig te beheren en toegankelijk te maken voor het publiek.

Lees meer

Onze mascotte

Een vos die te pas en te onpas onze campussen bezoekt? Hij bestaat, en wel in verschillende gedaantes!

Lees meer