Een aangename route kiezen

Brussel bouwt een netwerk van fietsroutes uit, zodat fietsers zich rustig en veilig kunnen verplaatsen. Via de Brusselse routeplanner kan je op zoek naar het snelste of veiligste fietstraject in Brussel. Om vlot te pendelen vanuit Vlaanderen kan je gebruik maken van de Fietssnelwegen

Deze link geeft een vergelijking van negen routeplanners om je route uit te stippelen.

Je fiets parkeren

Op de campusplannen vind je een overzicht van de fietsrekken verspreid over de campussen. Personeel en studenten kunnen hun fiets plaatsen in gesloten fietsenstallingen.

2022_Fietsenstalling_VUB_Etterbeek

Een lekke band?

Bij een lekke band kan u een reparatiekit met klevers en lijm en een fietspomp ontlenen bij:

Sleutelen?

Herstel je fiets met het gereedschap dat je vindt aan de fietsherstelzuilen op de campussen:

  • VUB Health Campus: ingang gebouw A
  • VUB Main Campus: Esplanade (voor het infopunt) en aan fietsenstalling gebouw K

Herstellingen

  • VUB Health Campus: in Jette komt een paar keer per jaar de Vélofixer, een fietsenmaker met een atelier in een bakfiets, op bezoek.
  • VUB Main Campus: het Fietsatelier op Triomflaan 40 wordt uitgebaat door Ateliers de la rue Voot. Met de hulp van een fietsenmaker kan je zonder afspraak zelf je fiets herstellen.
  • Een overzicht van fietsdiensten in Brussel.
Studenten en fietsers op de esplanade aan het gebouw D op Campus Etterbeek

VUB Fietswerkgroep

De VUB fietswerkgroep organiseert fietsacties, moedigt fietsen aan en ondersteunt het beleid van de universiteit in het maken van fietsvriendelijke keuzes.

Wil je graag deelnemen aan de fietswerkgroep of heb je een vraag of suggestie, stuur een e-mail naar fietswerkgroep@vub.be.

2e handsfietsen

In april is er de jaarlijkse VUB Fietsbrocante van het GreenTeam, hier kan je op de esplanade van de Main Campus een tweedehandsfiets op de kop tikken.

Daarnaast zijn er nog heel wat mogelijkheden en initiatieven rond tweedehandsfietsen in Brussel.

Huurfietsen

In het VUB Fietsatelier op Triomflaan 40 kan je een fiets huren voor een periode van een 1 dag, 1 week, 1 maand tot 1 jaar.

Deelfietsen

Dankzij het fietsverhuursysteem Villo! kan je altijd en overal in Brussel een stadsfiets huren. Neem een fiets in het ene station en laat hem achter in het andere. Je kan een deelfiets gebruiken met een abonnement voor een maand of een ticket voor een dag.

Veilig fietsen in Brussel

Bekijk zeker dit handige overzicht met betrekking tot veilig fietsen in de stad. Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent en een goede uitrusting hebt. Personeel en studenten die naar de campus fietsen kunnen een fietspakket aanvragen via greenteam@vub.be. Dit pakket bevat onder meer een fluohesje en een fietskaart.

Je wil Brussel ontdekken met de fiets, maar weet niet hoe? Laat je coachen door een ervaren fietser via Bike Experience.

Neem ook de nodige maatregelen om fietsdiefstal te voorkomen en maak steeds je fiets vast met een stevig slot. Wie een duurdere fiets heeft, kan een omniumverzekering overwegen. Doe zeker aangifte bij de politie wanneer je fiets gestolen wordt (bv. via een online aangifte bij de politie). Ziet je iets verdachts op de campus? Bel meteen de bewaking!

Fietspakket Greenteam