Studiegeld

Het studiegeld wordt berekend op basis van het aantal studiepunten dat je opneemt, je nationaliteit, de opleiding waarvoor je inschrijft en het contracttype. Het bedrag bestaat uit een vast gedeelte, dat je één keer per academiejaar betaalt, en een variabel gedeelte. Het variabel gedeelte wordt bepaald door het aantal studiepunten waarvoor je inschrijft. De prijzen liggen anders voor studenten van landen binnen en buiten de EER. Voor bepaalde master-na-masters en vervolg- of specialisatieopleidingen liggen de tarieven ook hoger.

Bekijk het studiegeld van de verschillende opleidingen

Overige studiekosten

Naast het studiegeld zijn er heel wat andere kosten waar je rekening mee moet houden als student: studiemateriaal, verplaatsingskosten, verblijfkosten (de huur van je kot) en leefkosten zoals voeding en ontspanning. Hoeveel dit zal uitmaken, hangt af van de opleiding die je volgt, waar je op kot gaat, je levensstandaard, etc.

Kostenplaatje

Bekijk hier de geschatte kosten voor een Belgische voltijdse eerstejaarsstudent aan de VUB:

Kostenplaatje voor buitenlandse studenten

Voor buitenlandse studenten is het belangrijk om een idee te krijgen van hoeveel budget ze moeten voorzien om in België te studeren. Reken op een € 1000 per maand, exclusief studiegeld en studiemateriaal.

Geschatte kosten voor 
Huisvesting € 410 - € 550 maandelijks
Energiekosten € 70 - €100 maandelijks
Eten € 200 - € 250 maandelijks
Vervoer € 12 - € 500 jaarlijks
Ziekteverzekering (verplicht) € 12 - € 100 maandelijks
Medische kosten  € 25 maandelijks
Telefoon/internet € 50 maandelijks
Overige kosten: kledij/vrije tijd/persoonlijke hygiëne € 45 maandelijks
Sparen/onvoorziene kosten € 25 maandelijks

 

Tijdens de eerste maand van je verblijf maak je ook een aantal extra kosten:

  • Tijdelijke accommodatie: Als je nog op zoek bent naar een verblijfplaats, heb je tijdelijke accommodatie nodig. Een goedkoop hostel in de buurt van de campus kost ongeveer € 15 per nacht voor een eenpersoonskamer.
  • Waarborg voor je accommodatie: Huisbazen vragen meestal om een waarborg als je ergens intrekt. Deze kan wel 3 keer de huurprijs bedragen. Je krijgt de waarborg terug wanneer je het verblijf verlaat en in goeie toestand.
  • Elektriciteit, water en andere nutsvoorzieningen zijn niet altijd inbegrepen in de huurprijs (check goed je contract). Deze kosten worden doorgaans berekend op basis van je verbruik.

     
Luchthaven vervoer (bus/trein/taxi) € 7 - € 60 eenmalig
Tijdelijke huisvesting € 200 wekelijks
Waarborg huisvesting € 1000 eenmalig
(Brand)verzekering € 200 jaarlijks
Studiegeld (algemeen) € 1116 - € 4600 jaarlijks
Studiemateriaal en boeken € 200 eenmalig
Benodigdheden (meubels/keukengerij/laptop) € 300 eenmalig