2019_Monument_van_Troost_Etterbeek_VUB

Het Monument van Troost, een stilteplek

Troost vind je niet in de hectiek van alledag. Studenten en medewerkers die nood hebben aan bezinning of een troostrijk gesprek op een moeilijk moment, vinden een stilteplek aan het Monument van Troost. Het monument werd ingehuldigd op 19 november 2019, tijdens een plechtigheid waarop ook de intentieverklaring werd ondertekend om van de VUB een meelevende universiteit te maken. Het beeld stelt een persoon voor die iemand toedekt met een mantel: een gebaar van steun en meeleven. Hier houdt de universiteit jaarlijks een ‘Moment van Troost’ waarop alle VUB’ers welkom zijn.

Lees meer over het Monument van Troost

Troostgevende acties 

Als Compassionate University willen we thema's als ernstige ziekte, rouw, verlies, en mantelzorg zichtbaar en bespreekbaar maken binnen onze universiteit. Steun en medeleven betuigen kan op diverse manieren. We willen iedereen aan de VUB uitnodigen om deel te nemen aan verschillende initiatieven die dit mogelijk maken.

Ontdek de acties

2021_speech_caroline_pauwels_monument_troost_etterbeek_vub

Tastbare initiatieven

Om betrokkenheid binnen onze gemeenschap te bevorderen, organiseren we sensibiliseringsacties, ontwikkelen we gidsen en handleidingen, en engageren we ons in relevant wetenschappelijk onderzoek.

Survival Guide studenten

Om onze studenten tijdens de corona-epidemie een hart onder de riem te steken en ze te wijzen op manieren om met negatieve gevoelens om te gaan, bracht onze dienst Studentenbegeleiding een survival-gids uit. Ook nu nog handig.

Ontdek de survival-gids

Tips voor omgaan met rouw

Hoe benader je iemand die rouwt? Wat als je zelf in de rouw bent? Rouwen is een complex gegeven, en het is niet altijd even duidelijk hoe ermee om te gaan, zowel naar anderen toe als wanneer je zelf een zwaar verlies verwerkt. Om medewerkers en studenten daarbij een houvast te bieden, werden 'rouwgidsen' opgemaakt met tips en info rond het rouwproces en hoe het te kaderen. Je ontdekt ze hieronder. 

Rouw op het werk

Rouw als student

Ons expertisecentrum

COCO, ons Expertisecentrum Compassionate Universities wil een voortrekkersrol spelen in de ontwikkeling, implementatie en evaluatie van het Compassionate Communities-model in Vlaanderen, België, Europa en daarbuiten. COCO wil een meer compassionate samenleving creëren waarin gemeenschappen de capaciteit en kennis hebben om zorg te verlenen aan hun leden in tijden van ernstige ziekte, dood, sterven, en verlies.

Meer over COCO

Contact

Heb je zelf een idee dat een verschil zou kunnen maken binnen Compassionate University? Of is er iets dat je graag zou willen delen? Alle input is meer dan welkom, op welke manier dan ook. Twijfel dus niet en contacteer ons.

Contactgegevens: Jeroen De Samblancx (Jeroen.De.Samblancx@vub.be)  en Sarah Dury (Sarah.Dury@vub.be

 Heb je behoefte aan een luisterend oor of deskundig advies? Neem dan contact op met het Brussels University Consultation Center (BRUCC).