logo

Industriële Wetenschappen: Elektromechanica

Zegt het je wel wat om zelfstandig en in teamverband complexe machines en elektromechanische systemen - (onderdelen van) auto's, vliegtuigen, elektrische en verbrandingsmotoren, ... - te ontwerpen? Of er toch nog niet helemaal van overtuigd dat de doordeweekse dag van een elektromechanisch industrieel ingenieur uitermate boeiend kan zijn? Google dan, alvorens je op 'Lees verder' klikt, alvast even Burt Rutan, John Dabiri of Luc Donckerwolke...

Melissa, Studente Industriële Wetenschappen

Na een opleiding Klassieke Talen in het middelbaar wist ik eigenlijk niet welke richting ik uit wou in het hoger onderwijs

"Na een opleiding Klassieke Talen in het middelbaar wist ik eigenlijk niet welke richting ik uit wou in het hoger onderwijs. De meest voor de hand liggende keuze zou natuurlijk een opleiding Talen geweest zijn, maar ik gaf de voorkeur aan een onbekende richting. Ik ben gaan nadenken waar mijn interesse echt lag en ik ben uitgekomen bij een jeugdpassie, namelijk vliegtuigen.

Ik was dan ook direct gewonnen voor de opleiding Industriële Wetenschappen Luchtvaarttechnologie in Brussel. Dat het dus Brussel werd, vond ik een extra troef: het is een kleurrijke stad die bruist van energie, en naast het studentenleven is er in Brussel steeds iets te beleven. De gemakkelijke bereikbaarheid van de campus was bovendien ook een pluspunt voor mij.

Ik ben ervan overtuigd dat ik met mijn studiekeuze voor ingenieur in Brussel de beste keuze heb gemaakt die ik maar kon maken."

 

Faculteit


Ingenieurswetenschappen

Meer info

Heb je vragen?


Stuur ons een e-mailtje! We helpen je graag verder.

Contacteer ons

Onderwijskwaliteit


Aan de VUB vinden we goed onderwijs belangrijk. We zijn dan ook voortdurend bezig met het bewaken en verbeteren van de onderwijskwaliteit en we zijn daar transparant over. Wil je meer weten over de kwaliteit van de opleiding, lees hier dan de publieke informatie.

Publieke informatie over de kwaliteit van de opleiding

Hoe zit de opleiding in elkaar?

In de masteropleiding Industriële Wetenschappen Elektromechanica leer je zelfstandig en in teamverband complexe machines en elektromechanische systemen ontwerpen, zoals (onderdelen van) auto’s, vliegtuigen, elektrische en verbrandingsmotoren. Deze systemen of machines kunnen zowel mechanische, pneumatische, hydraulische als elektrische componenten bevatten. Je verwerft daarbij inzicht in hernieuwbare energie, omzetting van energie, rationeel energieverbruik, de nieuwste productietechnieken en materialen, virtueel en computerondersteund ontwerpen (CAD) en leert alles over elektrische voertuigen en hun batterijen. Bovendien stimuleert de masteropleiding in de Industriële Wetenschappen: Elektromechanica om zelfstandig onderzoek in deze domeinen uit te voeren en nieuwe elektromechanische ontwikkelingen op de voet te volgen. Met de nodige onderzoeksbekwaamheid kan je vernieuwingen in de industrie of het wetenschappelijk onderzoek helpen uitbouwen.

Studiepunten

SP (Studiepunt): een studiepunt komt overeen met 25 tot 30 uren onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten. Aan de Vrije Universiteit Brussel komt een SP overeen met een ECTS (de Europese norm voor het transfereren van studiepunten).

Het programma uitgespit

Het programma bestaat uit enerzijds gemeenschappelijke opleidingsonderdelen die alle studenten volgen en anderzijds opleidingsonderdelen verbonden aan één van de twee mogelijke afstudeerrichtingen.

  • Kies je voor de afstudeerrichting Luchtvaarttechnologie, dan krijg je een stevige achtergrond in alle facetten van de luchtvaart mee. Hiermee kan je in heel de luchtvaartsector (o.a. ontwerp, productie, operatie en onderhoud van vliegtuigen en hun componenten) aan de slag. Daarnaast kan je in zowat alle hoogtechnologische branches terecht. De luchtvaartingenieur wordt immers overal gewaardeerd vanwege zijn geïntegreerde visie en moderne aanpak.
  • In de afstudeerrichting Elektromechanica leer je complexe machines en elektromechanische systemen ontwerpen en realiseren. Deze afstudeerrichting kent drie specialisaties:
    • Duurzame energie: in deze specialisatie komen de technieken aan bod die aan de grondslag liggen van duurzame energieopwekking en -verbruik. Je spitst je toe op duurzame energietechnologieën, zoals wind- en biomassa-energie./li>
    • Mechatronica: in deze specialisatie leer je volledige mechatronische systemen begrijpen en ontwerpen, zowel wat het mechanische aspect als de automatisering ervan betreft. Tijdens praktische projecten raak je vertrouwd met sensoren, motoren en geavanceerde regelsystemen.
    • Vervoertechnologie: in deze specialisatie krijg je een stevige basis voertuigtechniek en maak je kennis met allerhande innovatieve toepassingen, zoals elektrische en hybride voertuigen en de hieraan verbonden technologieën zoals de vermogenelektronica.

Leerresultaten

Het programma beoogt om de houders van een academisch bachelordiploma de in het artikel II.141. van de Codex Hoger Onderwijs bedoelde algemene wetenschappelijke competenties en wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis bij te brengen die vereist zijn om de beoogde masteropleiding aan te kunnen vatten.

Het programma beoogt om de houders van een professioneel bachelordiploma de in het artikel II.141. van de Codex Hoger Onderwijs bedoelde algemene wetenschappelijke competenties en wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis bij te brengen die vereist zijn om de beoogde masteropleiding aan te kunnen vatten.

Leerresultaten zijn de beoogde kennis en inzicht, vaardigheden en attitudes die je dient te beheersen na het afronden van een opleiding. Wil je meer weten over de specifieke leerresultaten van deze opleiding? Lees er hier meer over.

 

Het einde is pas het begin

Beeld je in. Je studies zijn prima verlopen en je mag je masterdiploma in ontvangst nemen. Je glimt van trots, en terecht. Want met dat diploma van jou ben je gewapend als geen ander om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar welke richting ga je uit? Je hebt verrassend veel mogelijkheden en ook hier staat de VUB je bij.

Jobuitwegen

De opleiding Industriële Wetenschappen is praktisch georiënteerd. Binnen de opleiding worden mensen opgeleid die onmiddellijk inzetbaar zijn in een hoogtechnologische industriële omgeving. Als industrieel ingenieur ben je vaak de schakel tussen de vaktechnici aan de ene kant en de meer 'theoretische' burgerlijk ingenieurs aan de andere kant. Afgestudeerde industrieel ingenieurs worden ook vaak als procesingenieurs ingezet, waarbij ze gekende processen en technieken toepassen en onderhouden. Maar evengoed kan je leidinggevende functies bekleden in het bedrijfsleven, de dienstensector en de overheid. Starten als zelfstandig ondernemer behoort ook tot de mogelijkheden.

Aangezien ingenieurs een knelpuntberoep vormen, is een ruime keuze aan werkgelegenheid gegarandeerd. Bovendien is het beroep zeer uitdagend, gevarieerd, boeiend en met de nodige verantwoordelijkheid.

Als Industrieel Ingenieur: Elektromechanica kan je aan de slag in bedrijven die actief zijn in domeinen van hernieuwbare energie, auto- en vliegtuigbouw, lucht- en ruimtevaart, en in bedrijven die elektromechanische systemen en machines ontwikkelen. Daarnaast kan je leidinggevende functies bekleden in de dienstensector en de overheid. Starten als zelfstandige ondernemer of je onderzoekscapaciteiten aanwenden in een academische context behoren ook tot de mogelijkheden.

Careercenter


Individueel advies rond cv’s, gesprekstraining en jobmogelijkheden. Ook tijdens je studies!

Check de website

Doctoreren?


VUB telt drie doctoral schools ter ondersteuning van doctorandi. Ze hebben tot doel junior-onderzoekers te stimuleren en te promoten via workshops, seminaries, master classes, …

Dr in spe

Afgestudeerd, okee. Maar nooit meer studeren, nee.

Dat je je masterdiploma behaald hebt, dat is een hele prestatie. Maar ook daarna kun je je kennis aan de VUB blijven bijspijkeren. Zo biedt de universiteit maar liefst 21 master-na-masteropleidingen aan en heel wat postgraduaten. Een aanbod dat niet alleen ruim is, maar ook bijzonder hoogwaardig. En dus een extra troef op je cv!

Meer weten over onze alumni?

Meer info

Volg de VUB

Op LinkedIn

Een vliegende start

De lessen van academiejaar 2021-2022 starten in de laatste week van september. We verwelkomen je graag op een van de onthaalmomenten voor nieuwe studenten. En op tal van andere actviteiten tijdens Kick off the Campus. Zo maken we je vanaf dag één wegwijs op de VUB. Heb je nu al een vraag voor de VUB? Hieronder vind je alvast wat informatie om je op weg te helpen.

Internationale kansen

Binnen deze opleiding kan je op uitwisseling naar:

België

Estland

Italië

Oostenrijk

Roemenië

Spanje

Voor een actueel en gedetailleerd overzicht van alle EU en non-EU bestemmingen binnen de exchange programma’s, contacteer exchange.outgoing@vub.ac.be 

Studiegeld

Het studiegeld voor een voltijdse masteropleiding bedraagt € 890/jaar. Het studiegeld varieert naar gelang het aantal opgenomen studiepunten (ECTS) en het al dan niet verkrijgen van een studiebeurs. Een gedetailleerd overzicht van de studiegelden per opleiding kan je hier raadplegen.