Het Universitair Tandheelkundig Centrum van de Vrije Universiteit Brussel (UTC VUB) stelde haar nieuwe fantoomlab voor tijdens het openingsevent op 8 juni. Het gerenoveerde lab, uitgerust met achttien behandeleenheden, zal dienst doen als cursusruimte voor postacademische vormingen binnen de Tandheelkunde. tandartsen kunnen hun expertise en vaardigheden in de praktijk oefenen. Het Universitair Tandheelkundig Centrum van de Vrije Universiteit Brussel is zelf ook helemaal opgefrist, waardoor de patiënten in een eigentijdse, up-to-date kliniek kunnen worden behandeld. In deel I een gesprek met professor Dirk Devroey, Decaan Geneeskunde en Farmacie, en Inge Cornillie, algemeen manager van het Universitair Tandheelkundig Centrum.

Morgen deel II: De specialisten over het opgefriste Universitair Tandheelkundig Centrum en gerenoveerde fantoomlab.

Dirk Devroey

(c) VUB Thierry Geenen

Professor Dirk Devroey is decaan van de faculteit Geneeskunde en Farmacie

Wat betekent de opening van het UTC fantoomlab voor de VUB?

Met het UTC fantoomlab willen we bijdragen aan de vorming van de tandartsen van de toekomst. We hebben in achttien nieuwe oefenunits geïnvesteerd. De behandeleenheden, uitgerust met tandheelkundige apparatuur, laten cursisten toe om hun theoretische kennis om te zetten naar de praktijk. In een veilige en georganiseerde omgeving laten we hen oefenen op koppen, zodat ze hun manuele vaardigheden kunnen aanscherpen.

In de eerste plaats richten we ons op het organiseren van postacademische vormingen maar dit lab kan ook worden gebruikt om specifieke handelingen te laten oefenen door tandartsen in opleiding en master-na-master studenten parodontologie en orthodontie. Het gaat hier op dit moment hoofdzakelijk over studenten van onze partner Universiteit Gent.

Tenslotte willen we ook het academisch luik verder uitbouwen. Het moet een impuls bieden voor het wetenschappelijke onderzoek.

De praktijkruimtes van het Universitair Tandheelkundig Centrum zijn ook gerenoveerd en opgefrist.

De bedoeling is dat mensen zich welkom voelen in ons centrum, geen drempelvrees krijgen wanneer ze naar de tandarts moeten. In de grootstedelijke context zien we helaas, nog te vaak, verwaarlozing van de tandzorg. Daarom wordt er zoveel mogelijk gewerkt aan conventietarieven voor eerstelijnszorg. Het Universitair Tandheelkundig Centrum biedt hoogkwalitatieve zorg, ook voor de mensen voor wie dat niet zo vanzelfsprekend is en soms zelfs veel te duur.

Inge Cornillie is de algemeen manager van het Universitair Tandheelkundig Centrum

Wat voor renovaties hebben jullie uitgevoerd?

In 2020 hebben we airco geïnstalleerd in de praktijkruimtes wat zowel voor de patiënt als voor de tandarts als voor ons ondersteunend team van tandartsassistenten en administratief medewerkers een boost betekende voor het werkcomfort in de lente en zomermaanden. Na de goedkeuring van ons groter renovatieplan (Raad van Bestuur 31 mei 2022) werd er gestart met de installatie van nieuwe plafonds, ledverlichting en werden schilderwerken uitgevoerd. Het opgefriste Universitair Tandheelkundig Centrum brengt nu een nette en geupdate ‘look & feel’ voor patiënt en medewerker.

Inge Cornillie

(c) VUB Jean cosyn

“Dankzij de renovatie van het fantoomlab kunnen we opnieuw postacademische vormingen aanbieden op de VUB Health Campus in Jette. We kijken alvast uit naar boeiende samenwerkingen rond dergelijke vormingen met zowel academische als professionele partners.”

Dit volledige project kadert in een duurzame en budgetvriendelijke aanpak. Zo hebben we ook de backoffice opnieuw gemeubileerd met gerecupereerd (sommige quasi nieuw) meubilair van de campus Etterbeek

De grootste investering werd gedaan in het fantoomlab. Het oude laboratorium werd helemaal gestript. Alle oude apparatuur en meubilair is verwijderd. Een aantal stukken hebben we aan CAVA geschonken – stencil-projectoren, 1 lichttafel - en ook honderden dia’s ter bewaring voor later onderzoek. De ruimte is volledig nieuw ingericht: een plafond met ledverlichting, schilderwerken, nieuwe vloer, nieuwe meubilair met 18 werkplekken (inclusief alle tandheelkundige voorzieningen), nieuwe ergonomische stoelen, verlichting, en alle nodige nutsvoorzieningen. De oefenkoppen werden gerenoveerd op een duurzame en budgetvriendelijke wijze. Bovendien kadert dit project in het concept ‘shared square meters’. Het fantoomlab voorziet ook cursus-les- en vergaderruimte die kan gebruikt worden door andere VUB-diensten  op de VUB Health Campus.

Het gerenoveerde fantoomlab van het Universitair Tandheelkundig Centrum

The renovated phantom lab at the University Dental Centre.