logo

DENK JE MET JE LINKER- OF RECHTERHERSENHELFT AAN PSYCHOLOGIE?

Wil je achterhalen waar gevoelens en gedachten uit ontstaan? Ben je gefascineerd door gedragingen van mensen en wil je weten waar afwijkende gedragsuitingen vandaan komen? Wil je snappen waarom je verliefd wordt? Dan heb je de opleiding Psychologie in gedachten!

Vanaf het eerste jaar werk je aan een stevige basis in psychologisch denken.
Chiran Smedts Student Psychologie

“Met een klein hartje begon ik aan een geheel nieuw avontuur. Mijn eerste kennismaking met de Vrije Universiteit Brussel was op een zomerse infodag. Allerlei studenten zaten gezellig samen op het gras, de typische VUB-sfeer zat er al meteen in! Vergezeld van een paar bezorgde ouders werd ik ontvangen door één van mijn toekomstige proffen. Al snel werd duidelijk dat mijn keuze vast stond en dat de VUB voor de komende vijf jaar mijn nieuwe thuishaven zou worden. De laagdrempeligheid en de kleine groepen waarin we werken, is zeker een meerwaarde doorheen mijn studies. Het doorbreekt vele barrières en geeft iedereen de kans om zichzelf maximaal te ontplooien. Psychologie heeft me geleerd om op een andere manier te denken en bepaalde situaties vanuit een ander perspectief te bekijken. Deze kwaliteiten zijn essentieel naar een latere, professionele carrière toe. Als ik niet aan het studeren ben, kan je me vaak met wat vrienden terugvinden in de groene oase van Ter Kamerenbos, niet ver van de campus gelegen.”

Doe eens een keer zot. Studeer psychologie aan de VUB

Wat drijft een mens? Als die vraag jou dag en nacht bezighoudt, en als je denkt dat het antwoord niet alleen in boeken te vinden is, dan is Psychologie aan de VUB je ding. Waarom? Omdat je bij ons vanaf dag één het lab induikt. Omdat je enkel bij ons kan afstuderen in twee bijzondere profielen. Maar vooral: zoals de mens centraal staat in de psychologie, zo sta jij als student centraal bij ons

Zin om eens langs te komen?

Boek je campusrondleiding

Faculteit


Psychologie en educatiewetenschappen

Meer info

Heb je vragen?


Stuur ons een e-mailtje! We helpen je graag verder.

Contacteer ons

Onderwijskwaliteit


Aan de VUB vinden we goed onderwijs belangrijk. We zijn dan ook voortdurend bezig met het bewaken en verbeteren van de onderwijskwaliteit en we zijn daar transparant over. Wil je meer weten over de kwaliteit van de opleiding, lees hier dan de publieke informatie.

Publieke informatie over de kwaliteit van de opleiding

Hoe zit de opleiding in elkaar?

Je vraagt je natuurlijk af welke vakken je allemaal krijgt. Een overzicht van vakken uit de bachelor vind je hieronder. Zo ziet het modeltraject eruit.

Studiepunten

SP ‘Studiepunt’: een studiepunt komt overeen met 25 tot 30 uren onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten. Aan de Vrije Universiteit Brussel komt een SP overeen met een ECTS (de Europese norm voor het transfereren van studiepunten.

Verkorte bachelor

Alle professionele bachelors van de hogeschool en alle academische bachelors en masters kunnen een verkorte bachelor van 120 studiepunten volgen.

Wat na je bachelor?

Wanneer je aan je master begint, maak je de keuze tussen de afstudeerrichtingen Klinische psychologie of Arbeids- en Organisatiepsychologie.

Schakel- en voorbereidingsprogramma voor Psychologie

Houders van een professioneel bachelordiploma in de Toegepaste Psychologie kunnen het schakelprogramma volgen voor de Master Psychologie. Dit omvat 45 studiepunten.

Academische bachelors in Criminologie, Sociologie, Pedagogische wetenschappen, Onderwijskunde en Agogische wetenschappen kunnen het voorbereidingsprogramma volgen voor de Master Psychologie van ongeveer 60 studiepunten.

Houders van andere professionele en academische bachelordiploma’s kunnen een schakel- en voorbereidingsprogramma van maximum 90 studiepunten volgen. Het aantal studiepunten kan verschillen naargelang de genoten vooropleiding en het gekozen profiel.

Meer details over alle programma’s vind je op www.vub.be/psychologie

Werken en studeren

Als werkende of werkzoekende kan je ook ‘s avonds bepaalde programma’s volgen. Je kan de verkorte bachelor, het voorbereidingsprogramma, het schakelprogramma en de master Klinische psychologie in avondonderwijs volgen. Professoren en assistenten geven dan dezelfde opleidingsonderdelen, maar in gereduceerde vorm. Zelfstudie is hier dus zeer belangrijk. Maar je krijgt hetzelfde diploma als dit van het dagonderwijs.

Meer info op www.vub.be/werken-studeren

Leerresultaten

Leerresultaten zijn de beoogde kennis en inzicht, vaardigheden en attitudes die je dient te beheersen na het afronden van een opleiding. Wil je meer weten over de specifieke leerresultaten van de bachelor opleiding? Lees er hier meer over.

Het programma beoogt om de houders van een academisch bachelordiploma de in het artikel II.141. van de Codex Hoger Onderwijs bedoelde algemene wetenschappelijke competenties en wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis bij te brengen die vereist zijn om de beoogde masteropleiding aan te kunnen vatten.

Het programma beoogt om de houders van een professioneel bachelordiploma de in het artikel II.141. van de Codex Hoger Onderwijs bedoelde algemene wetenschappelijke competenties en wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis bij te brengen die vereist zijn om de beoogde masteropleiding aan te kunnen vatten.

Wil je meer weten over de specifieke leerresultaten van de master opleiding? Lees er hier meer over.

Onderwijskwaliteit


Aan de VUB vinden we goed onderwijs belangrijk. We zijn dan ook voortdurend bezig met het bewaken en verbeteren van de onderwijskwaliteit. Wil je meer weten over de kwaliteit van het onderwijs aan de VUB of ben je benieuwd naar de kwaliteit van een specifieke opleiding, lees hier dan meer.

Onderwijskwaliteit

Licht je in, vraag rond

Wil je je kans op slagen zo groot mogelijk maken? Dan maak je best een goede studiekeuze. Maar hoe doe je dat precies? Door actief aan de slag te gaan! Een doordachte studiekeuze vraagt tijd en inspanningen. Gelukkig helpt de VUB je door het bos de bomen te zien.

Waarom koos Goedele Liekens voor de VUB?

Psychologie iets voor mij?

Je moet graag met mensen willen werken en je kunnen inleven in probleemsituaties maar er ook afstand van kunnen nemen en luisteren. Praten voor een groep schrikt je niet af en je blijft altijd rustig. Het vele onderzoek en de analyse ervan vraagt veel nauwkeurigheid en geduld. Gevoel voor taal is dus niet onbelangrijk. Dat zijn de voornaamste vereisten om je goed te voelen in deze opleidin

De juiste studiekeuze in 3 stappen!

Download het e-book

Zin om eens langs te komen?

Boek je campusrondleiding

Wat is het verschil met Psychologie aan een hogeschool?

Enkel met het universitair diploma kan je de beschermde titel “Psycholoog” krijgen. Met een hogeschooldiploma wordt je assistent in de psychologie of bachelor in de toegepaste psychologie. Dat komt omdat de universitaire opleiding Psychologie een wetenschappelijke-theoretische benadering heeft. Onze opleiding biedt een stevig methodologisch onderwijsluik aan, dat zich over de verschillende jaren spreidt. Aan de universiteit zijn ook twee extra masterjaren waarmee je een masterdiploma kan halen.

Studeren in semesters


2 x 13 weken les. Dan 2 weken blok. Dan 3 weken examens. De examens zijn in januari en juni. De tweede zit van eind augustus tot midden september.

Flexibel studeren


De vakken waarvoor je niet slaagt, neem je mee naar het volgende jaar en combineer je met nieuwe vakken. Zo krijg je een geïndividualiseerd studietraject. Sommige studenten nemen bewust een deeltijds programma op, bijvoorbeeld om te combineren met een job.

Academische competenties


Uit gegevens gefundeerde conclusies trekken, onderzoek opzetten, uit een probleemstelling de kern halen en helder weergeven. Nieuwe, onverwachte verbanden... Dat zijn allemaal academische competenties en een universiteit als de VUB is dé plaats om die aan te leren.

Wil je geen rood cijfer worden in Statistiek? Bereid je voor!

Het vak `Statistiek voor de gedragswetenschappen I’ is voor heel wat studenten een struikelblok in de eerste bachelor. Mis de start niet: de voorbereidingscursus `Wiskunde voor humane wetenschappen’ geeft je voldoende bagage mee voor dit vak!

woensdag 29 september, 16:00

Kennismakingsbijeenkomst ManaMa Internationaal en Europees Recht 2021-2022

Elk jaar organiseert de Afdeling Internationaal en Europees Recht een kennismakingsbijeenkomst aan het begin van het academiejaar. De bedoeling hiervan is enerzijds kennis te maken met de nieuwe lichting studenten, maar anderzijds wordt er op deze bijeenkomst allerlei praktische...

Elk jaar organiseert de Afdeling Internationaal en Europees Recht een kennismakingsbijeenkomst a...

woensdag 29 september, 18:00

Inaugurale lezing ManaMa Internationaal en Europees recht 2021-2022

Plechtige opening van het academiejaar: inaugurale lezing Naar goede gewoonte organiseert de Afdeling Internationaal en Europees Recht ook een inaugurale lezing om het academiejaar plechtig te beginnen. Dit geeft de studenten de kans om meteen een sappig en actueel topic van inter...

Plechtige opening van het academiejaar: inaugurale lezing Naar goede gewoonte organiseert de Afd...

donderdag 30 september, 10:00

The Impact of Service Robots in Retail

Doctoraatsverdediging van Laurens De Gauquier voor het behalen van de academische graad van Doctor in de toegepaste economische wetenschappen met het proefschrift getiteld ‘The Impact of Service Robots in Retail’....

Doctoraatsverdediging van Laurens De Gauquier voor het behalen van de academische graad van Docto...

donderdag 30 september, 12:30 - 13:30 U

BRUCCpro expertsessie

De psycholoog en de Olympische Spelen ...

De psycholoog en de Olympische Spelen ...

vrijdag 1 oktober, 00:00

Engels voor docenten: grammar & practice - semester 1

DE CURSUS...

DE CURSUS...

vrijdag 1 oktober, 00:00

Engels voor docenten: vocabulary expansion - semester 1

DE CURSUS...

DE CURSUS...

vrijdag 1 oktober, 14:00

Book launch Hysteria - Crime, Media, and Politics

About the event...

About the event...

dinsdag 5 oktober, 17:30

Leerstoel Willy Calewaert 2020

     

     

donderdag 7 oktober, 11:00 - 13:00 U

Training preventieadviseur opzettelijke zelfverwonding (ZVG) in scholen

In deze tweedaagse training leren schoolpsychologen, zorgcoördinatoren/CLB-medewerkers om een schoolprotocol ZVG op te stellen (afgestemd op een suïcide-schoolprotocol) en wordt een preventief beleid op maat van de school opgemaakt (inclusief materiaal voor preventielessen). Je...

In deze tweedaagse training leren schoolpsychologen, zorgcoördinatoren/CLB-medewerkers om een sc...

donderdag 7 oktober, 16:30

Exploration of laser metal deposition for monitoring solutions and development of a strategy for key challenges

Public PhD defense in fulfilment of the requirements for the degree of Doctor of Engineering Sciences of Mr. Dieter De Baere. Please find attached the invitation.

Public PhD defense in fulfilment of the requirements for the degree of Doctor of Engineering Scie...

vrijdag 8 oktober, 15:00

Not Whether but How Europe Matters: A Neoclassical Realist Analysis of the Evolution of the Role of Europe in US Grand Strategy (2001-2020)

Doctoraatsverdediging van Linde Desmaele voor het behalen van de academische graad van Doctor in de politieke wetenschappen met het proefschrift getiteld ‘Not Whether but How Europe Matters: A Neoclassical Realist Analysis of the Evolution of the Role of Europe in US Grand Strategy...

Doctoraatsverdediging van Linde Desmaele voor het behalen van de academische graad van Doctor in ...

maandag 11 oktober, 00:00

Duits A1 voor niet-Nederlandstaligen semester 1

Click here to read about this course in English...

Click here to read about this course in English...

maandag 11 oktober, 00:00

Duits B1 semester 1

Click here to read about this course in English...

Click here to read about this course in English...

maandag 11 oktober, 00:00

Italiaans A1 semester 1

Click here to read about this course in English...

Click here to read about this course in English...

maandag 11 oktober, 00:00 - 00:30 U

Italiaans A2 semester 1

Click here to read about this course in English...

Click here to read about this course in English...

maandag 11 oktober, 00:00

Nieuwgrieks 1 - jaarcursus

Click here to read about this course in English DE CURSUS Deze cursus is er voor iedereen die graag Nieuwgrieks wil leren. Het is een beginnerscursus waarvoor je geen voorkennis nodig hebt. De focus ligt op het leren begrijpen en gebruiken van vertrouwde dagelijkse uitdrukkingen e...

Click here to read about this course in English DE CURSUS Deze cursus is er voor iedereen die gr...

maandag 11 oktober, 00:00

Nieuwgrieks 2 - jaarcursus

Click here to read about this course in English...

Click here to read about this course in English...

maandag 11 oktober, 09:00

Academisch Engels 1 21-22 semester 1

Click here to read this information in English...

Click here to read this information in English...

maandag 11 oktober, 09:00

Academisch Engels 2 21-22 semester 1

Click here to read this information in English DE CURSUS Je ontwikkelt de receptieve vaardigheden (lezen en luisteren) die je nodig hebt om een in het Engels onderwezen cursus aan de universiteit te volgen. In deze cursus wordt er expliciet aandacht besteed aan de specifiek...

Click here to read this information in English DE CURSUS Je ontwikkelt de receptieve vaardigh...

woensdag 13 oktober, 09:30

Film: Dans la maison

Dans La Maison - poëtisch portret van een moeder-dochterrelatie  Toen haar moeder alzheimer kreeg, besloot Karima Saïdi haar te portretteren in haar Brusselse verzorgingstehuis. Karima en Aïcha reizen samen voor de laatste keer in gedachten terug in de tijd. Aïcha omschrijft hoe...

Dans La Maison - poëtisch portret van een moeder-dochterrelatie  Toen haar moeder alzhe...

Het einde is pas het begin

Beeld je in. Je studies zijn prima verlopen en je mag je masterdiploma in ontvangst nemen. Je glimt van trots, en terecht. Want met dat diploma van jou ben je gewapend als geen ander om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar welke richting ga je uit? Je hebt verrassend veel mogelijkheden en ook hier staat de VUB je bij.

Jobuitwegen

Met een psychologiediploma kan je veel kanten uit. Het spreekt voor zich dat de plaats waar je in het beroepsleven terechtkomt, gedeeltelijk afhangt van de richting die je hebt gevolgd. Steeds meer afgestudeerden zetten een zelfstandige praktijk op aangezien de vraag steeds groter wordt.

Als Klinisch psycholoog ga je ondermeer aan de slag in ziekenhuizen, psychiatrie, palliatieve zorg, slachtofferhulp, centra voor leerlingenbegeleiding, Centra Algemeen Welzijnswerk, Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg, een eigen praktijk of groepspraktijk, revalidatie-instellingen en rust- en verzorgingstehuizen, ...

Arbeids- en Organisatiepsychologen hebben andere jobuitwegen en gaan eerder aan de slag in het bedrijfsleven, binnen personeelsafdelingen (Human Resources), in carrièrebegeleiding, als arbeidsbemiddelaar, marktonderzoeker, consultant, preventieadviseur, bij reclamebureaus of in centra voor markt-onderzoek.

De twee unieke VUB profielen zorgen ook voor unieke jobuitwegen. Afgestudeerden uit het profiel Biologische Psychologie in de klinische psychologie doen begeleiding en onderzoek naar hersenlijden. Ze werken in de begeleiding van kinderen en volwassenen met spraak- en taalstoornissen (bv. na hersenletsel zoals tumoren en hersenbloedingen), neurologische en psychiatrische afdelingen, diagnostiek, revalidatie en counseling van patiënten met depressie, schizofrenie, angst, stress, ... of in centra die werken rond dementie, Parkinson, MS of slaaponderzoek.

Als Opvoedings- en gezinspsycholoog doe je aan hulpverlening aan kinderen en jongeren die zich in problematische opvoedings- en onderwijssituaties bevinden. Kinderen met een functiebeperking of verwaarloosde en mishandelde kinderen, zijn de cliënten waarmee je in contact komt, maar ook de ouders en de problemen die ze hebben rond opvoeding zijn jouw werkterrein. Je kan werken in de gehandicaptenzorg, het buitengewoon onderwijs, de bijzondere jeugdzorg en diverse andere terreinen, zoals het vormingswerk.

Afgestudeerd, okee. Maar nooit meer studeren, nee.

Je kan ook nog een bijkomende opleiding doen die je kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Zo volgt een aantal van onze studenten het voorbereidingsprogramma en de master Bedrijfskunde om als niet-econoom op korte termijn managementvaardigheden te verwerven. De master-na-master Sociaal Recht kan je bijstuderen als je afgestudeerd bent als Arbeids- en Organisatiepsycholoog. Verder is er ook een ruim aanbod permanente vormingen, zoals Klinische Psychodiagnostiek bij Volwassenen, Klinische Psychodiagnostiek bij kinderen, Eerstelijns psychologische zorg, Gezins- en Relatietherapie..

Careercenter


Individueel advies rond cv’s, gesprekstraining en jobmogelijkheden. Ook tijdens je studies!

Check de website

Doctoreren?


VUB telt drie doctoral schools ter ondersteuning van doctorandi. Ze hebben tot doel junior-onderzoekers te stimuleren en te promoten via workshops, seminaries, master classes, …

Dr in spe
Aida Studente Psychologie

"Brussel is een wereldstad, er valt enorm veel te ontdekken. Nog een pluspunt aan Brussel is dat mijn zus er ook studeert, waardoor ik toch een beetje familie bij me heb. Ik heb voor de Vrije Universiteit Brussel gekozen omwille van dat “vrije”. Waarom psychologie? Omdat ik door kinder- en jeugdpsychologe te worden jongeren meer kansen wil bieden op behandelingen tegen allerlei geestelijke aandoeningen en beperkingen, waarvan er sommigen nog steeds niet erkend zijn. Mijn favoriete plekje op de campus is Opinio en in Brussel is dat de AB."

Nog meer inspiratie van onze alumni

Hieronder vind je tips & tricks van onze VUB-alumni. Gebruik deze als inspiratie bij het uitstippelen van je eigen carrièrepad!

Sarah Verlinden


Projectmanager Rode Kruis-Vlaanderen

'Het is een must om te blijven bijleren en jezelf te verrijken'

Jouw naam?


SCHRIJF JE SNEL IN OF VOEG JE NAAM TOE AAN ONZE LIJST

Ontdek onze 'wall of faces'

Vincent Bruynseraede


Leadership Culture & Diversity Consultant bij Audi

'Begin al vroeg je CV op te bouwen, zodat je iets kan tonen als starter.'

Charlotte Brys


Zelfstandig Ouderenpsycholoog

'Open sollicitaties zijn een slimme zet.'

Karim Wolfs


projectleider e-HRM universiteit Maastricht

'Bepaal voor jezelf waar je je goed voelt en wat je kan.'

Meer weten over onze alumni?

Meer info

Volg de VUB

Op LinkedIn

Wist je dat het mogelijk is naar het buitenland te gaan via Erasmus?

Ontdek de verschillende gedragspatronen van land tot land  tijdens een uitwisseling.  Zo kan je  bijvoorbeeld een semester gaan studeren in Berlijn, Firenze, Tilburg, Madrid of Coimbra. Ga je liever aan het werk in het buitenland? Ook dat kan... Via een buitenlandse stage doe je werkervaring op in een totaal nieuwe omgeving.

Wist je dat er verschillende laboratoria zijn om in te werken?

Als student psychologie kom je veel in aanraking met de praktijk. Vaak gaat het om proeven of testen in één van de laboratoria. Zo is er het Cognitive Science Lab waar de basismechanismen van het menselijk gedrag worden bestudeerd.

Wist je dat je zelf kan deelnemen aan experimenten

Je kan het best de gang van zaken bij een onderzoek van dichtbij meemaken en begrijpen, indien je zelf aan een onderzoek deelneemt. Bovendien help je op deze manier studenten, assistenten en docenten om hun onderzoek te kunnen uitvoeren. De wisselwerking komt dus iedereen ten goede.

Wist je dat er 2 specialisaties zijn?

Vanaf je 3de bachelorjaar kan je kiezen voor een specialisatie in Klinische psychologie of Arbeids- en organisatiepsychologie.

Een vliegende start

De lessen van academiejaar 2020-2021 starten 21 september. De week van 14 september is er een onthaalweek. We verwelkomen je hier graag op een van de onthaalmomenten voor nieuwe studenten. En op tal van andere actviteiten tijdens Kick off the Campus. Zo maken we je vanaf dag één wegwijs op de VUB. Heb je nu al een vraag voor de VUB? Hieronder vind je alvast wat informatie om je op weg te helpen.

Leerkrediet

Alsjeblieft, je krijgt 140 studiepunten. Bij wijze van welkom bij aanvang van een initiële bacheor- of masteropleiding. Die 140 studiepunten maken je leerkrediet uit. Dat krediet gebruik je om vakken te 'kopen' uit je studietraject. Slaag je voor die vakken, dan krijg je je punten terug. Meer nog: de eerste 60 studiepunten die je terugkrijgt, worden verdubbeld (alsjeblieft bis). Slaag je niet voor een of meer vakken, dan ben je de studiepunten die deze vakken 'waard' zijn, kwijt En moet je opnieuw studiepunten van je leerkrediet 'afgeven' om ervoor te kunnen herkansen. Te vermijden, zoiets, want zo slinkt je leerkrediet.

Studiegeld en Sociale Dienst Studenten

Je studiegeld wordt berekend opbasis van het aantal studiepunten dat je opneemt, je nationaliteit, opleiding en contracttype. Studenten uit de Europese Economische Ruimte (EER) die zich voor een intiële bachelor- of masteropleiding inschrijven, betalen een standaard vast bedrag en een variabel bedrag per studiepunt. Elk jaar wordt het studiegeld opnieuw berekend. De exacte berekening vind je hier. Zit je in een financieel moeilijke situatie, dan neem je best contact op met de Sociale Dienst Studenten van de VUB. Zij bekijken per dossier hoe je geholpen kan worden.

Schrijf je in bij de VUB

Je kunt je het hele jaar online aanmelden voor jouw opleiding aan de VUB. Start nu je inschrijving! www.vub.be/inschrijvingen

Zin om eens langs te komen?

Boek je campusrondleiding

Toelatingsvoorwaarden en geïndividualiseerde studietrajecten

Met een diploma secundair onderwijs kan je starten in elke bacheloropleiding (met uitzondering van Geneeskunde). Wil je graag meer info over specifieke toelatingsvoorwaarden voor bijvoorbeeld het schakelprogramma of directe toegang tot de master, kijk dan op de VUB-website bij de opleiding van jouw voorkeur. Hier vind je een lijst met de toelatingsvoorwaarden voor de opleidingen. Heb je vragen rond toelating, vrijstellingen en vakkenpakketten, neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van de opleiding. Bij het samenstellen van je individueel studietraject kan je ook altijd terecht bij je studietrajectbegeleider.