Wat leer je in de opleiding? 

Als student Psychologie doe je een brede basiskennis op. Vakken zoals sociologie, logica, menselijke biologie, statistiek en pedagogiek vormen daarbij de fundamenten. Daarnaast proef je van het wetenschappelijk onderzoek tijdens werkcolleges, experimenten en psychologische tests. Zo word je een praktijkwetenschapper.

Bekijk het studieprogramma 
 

De troeven van onze opleiding Psychologie

 • Je bouwt een straffe basiskennis over psychologie op, zowel in de theorie als praktijk.
 • Je brengt de leerstof tot leven tijdens onderzoek, maximaal gebruikmakend van onze infrastructuur en in nauw contact met proffen en assistenten.
 • Je verlegt je grenzen, ook letterlijk, tijdens een masterstage in binnen- of buitenland.

Ontdek alle troeven van de VUB

Nieuw vanaf academiejaar 2023-2024 

Start je als nieuwe student aan je eerste bachelorjaar in het academiejaar 2023-2024, dan zijn onderstaande nieuwe regels van toepassing:

Je zal verplicht het modeltraject (doorgaans 60 studiepunten) van het eerste bachelorjaar moeten opnemen. Op basis van uitzonderlijke omstandigheden, een bijzonder statuut of indien je reeds een Bachelor- of Master-diploma hebt behaald, is het mogelijk om een uitzondering aan te vragen.

Vanaf de start van het eerste bachelorjaar in 2023-2024, zal je in twee academiejaren moeten slagen voor alle vakken van het eerste bachelortraject. Indien je na twee academiejaren niet slaagt voor je eerste bachelortraject, wordt een inschrijving voor dezelfde opleiding geweigerd aan alle universiteiten in Vlaanderen.

Heb je nog vragen? Aarzel niet om de studietrajectbegeleider te contacteren van je gewenste opleiding.

Enkele VUB-studenten aan het woord over de opleiding
 
 • Chiran Smedts | Student Psychologie
  "'Psychologie heeft me geleerd om anders te denken en situaties vanuit een ander perspectief te bekijken. Dat zijn essentiële kwaliteiten die ik daarna, in mijn professionele carrière, ben blijven gebruiken."
   
 • Aida | Studente Psychologie
  "Waarom ik kinder- en jeugdpsychologe wil worden? Omdat ik jongeren wil helpen geestelijke aandoeningen en beperkingen te overwinnen die vandaag soms nog steeds niet erkend zijn." 

Na je studie

Klinisch psychologen vind je vooral in ziekenhuizen, centra voor leerlingenbegeleiding of, steeds vaker, in een eigen praktijk. Daarnaast bieden ze vaak palliatieve zorg en slachtofferhulp.

Als arbeids- en organisatiepsycholoog ga je aan de slag in het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld op personeelsafdelingen, of als carrièrebegeleider, arbeidsbemiddelaar, marktonderzoeker, consultant of preventieadviseur.

Ontdek je beroepsmogelijkheden

Onze alumni aan het woord

Benieuwd of deze opleiding helemaal iets voor jou is? Waarom hoor je het niet gewoon van één van onze studenten zelf! Laat je inspireren door de persoonlijke ervaring van onze kersverse afgestudeerde. 

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht