Onderzoeker Abel Diaz Gonzalez bestudeert hoe ecosystemen sociale ondernemers ondersteunen om hun doelen te bereiken. Hij voegt een grote portie empathie toe aan zijn werk en probeert het beste te maken van elke situatie in zijn dagelijks leven. Geboren en getogen in een land waar mensen geen toegang hebben tot veel basisvoorzieningen en nog steeds niet kunnen voldoen aan hun basisbehoeften, is zijn positiviteit inspirerend.
Ik denk dat een van mijn belangrijkste doelen is om van elke dag te genieten zoals die komt
"Mijn levensdoelen helpen me gemotiveerd, actief en positief te blijven. Ik denk dat een van mijn belangrijkste doelen is om van elke dag te genieten zoals die komt. Er zijn zeker veel gelukkige momenten die we kunnen delen met familie, collega's en vrienden. Maar ik ben er ook van overtuigd dat het leven niet altijd een sprookje is. Ik probeer altijd positiviteit te brengen ondanks de tegenslagen. Ik probeer van elke uitdaging te genieten, die te delen en anderen te helpen om dat ook te doen. Niet altijd gemakkelijk, maar als je leert hoe je dat moet doen, zul je zien dat je doelen bereiken een vreugdevolle reis kan zijn, ondanks de beproevingen."
Meer dan materiële middelen
"Welvaart wordt vaak geassocieerd met het aantal middelen waarover men beschikt, vooral met rijkdom (voor mensen, steden, landen). Ik ben geboren en getogen in een land waar mensen geen toegang hebben tot veel basismiddelen en waar hun basisbehoeften nog steeds niet bevredigd zijn. Men zou kunnen zeggen dat België bijvoorbeeld welvarender is dan vele andere plaatsen in de wereld. Dat is waar. Maar voor mij gaat welvaart verder dan materiële middelen. Het gaat erom hoe je kunt vervullen wat je denkt te zijn (en kunt zijn) in je omgeving en omstandigheden. En dat komt met je eigen gezin, realisaties in je carrièrekeuzes (als je ooit besloten hebt er een te hebben) of met het feit dat je je gelukkig voelt zoals je bent."
The extra mile
"Ik voel me op dit moment welvarend. Ik ben heel blij dat ik de kans krijg om bij een heel leuke familie te horen en dat ik het immense geluk heb om altijd met hen mee te tellen. Ook omdat we allemaal gezond zijn, en het leven leiden dat we gekozen hebben. Bovendien heb ik de kans om deel uit te maken van een zeer leuke en interessante universiteit (en een even leuk onderzoeksteam) waar ik me elke dag uitgedaagd voel om een stapje extra te zetten, om mijn mogelijkheden te verkennen en te ontwikkelen en om een betere versie van mezelf te worden. In mijn specifieke onderzoeksdomein (sociaal ondernemerschap) heb ik het gevoel dat ik door mijn werk veel mensen kan helpen om steun te krijgen en meer 'welvarend' te worden in hun leven en met hun project, dat uiteindelijk veel van de meest dringende maatschappelijke problemen van onze wereld oplost."
Een dosis empathie
"Onderzoek doen naar sociaal ondernemerschap is fascinerend. Ik onderzoek hoe ecosystemen sociale ondernemers ondersteunen om hun doelen te bereiken. En hun doelen zijn vaak gericht op sociale milieus. Zo verbind ik mijn empathie altijd met wat ik doe. En empathie is belangrijk om de problemen te begrijpen die sociale ondernemers proberen op te lossen, om door hun ogen te zien wat er ontbreekt en ook om de context te begrijpen waarin ze handelen. Als je empathie hebt voor hun realiteit en hun ambities, kan je hen beter in contact brengen met andere gelijkgestemde ondernemers, ondersteunende actoren en met de gemeenschap, zodat ze grotere resultaten kunnen boeken ten voordele van onze samenleving."
Bundeling van krachten tussen universiteiten wereldwijd
"Momenteel werken we aan een project met de naam ELANET (The European and Latin American Network in Support of Social Entrepreneurs). Dit project, dat door de EU-Commissie wordt gefinancierd via het programma Erasmus + Capacity Building Programme, heeft tot doel een platform te ontwikkelen ter ondersteuning van sociale ondernemers. Ik denk dat dit project, afgezien van zijn doelstelling, een duidelijk verband heeft tussen ons onderzoek en de wereld. We verbinden de capaciteiten van verschillende universiteiten in Europa en Latijns-Amerika om hun middelen, kennis en capaciteiten te mobiliseren, om sociale ondernemers in hun omgeving te helpen, en verbinden zo de universiteit met de echte sociale problemen rond hun gemeenschappen. Ik hoop dat met dit project ook veel universiteiten (buiten het consortium) hun krachten kunnen bundelen om dit netwerk te versterken en in het algemeen veel meer sociale ondernemers te ondersteunen."
Een vruchtbaar coronajaar
"In mijn geval is dit coronajaar zeer vruchtbaar geweest op het gebied van onderzoek. Ik heb intensiever aan mijn PhD kunnen werken. Ik had (voor de coronacrisis) al mijn gegevens afgerond en ik moest een aantal hoofdstukken voor mijn proefschrift schrijven. De hele tijd thuis blijven was heel nuttig om geconcentreerd te blijven, om ideeën uit te werken en alles op te schrijven. Ik werd ook geconfronteerd met veel uitdagingen (vooral de sociale afstand) maar ik kon dit doorstaan door veel momenten van virtuele sociale connecties met vrienden, familie in het buitenland en collega's. Als ik terugkijk, denk ik dat er veel positieve dingen waren aan deze crisis, die ons persoonlijk heeft geholpen om ons op verschillende manieren te bewijzen. We hebben ook op digitaal vlak veel dingen geleerd, waardoor we veel van onze plannen en activiteiten voor de toekomst hebben kunnen heroverwegen, vooral aan de universiteiten."
Kansen voor de toekomst
"Ik heb mijn doctoraat in maart verdedigd en ik hoop dat ik dat binnenkort ook met publiek kan doen. Daarna kijk ik uit naar mogelijkheden om mijn academische carrière voort te zetten, maar ook in combinatie met connecties naar de samenleving. Persoonlijk kijk ik ernaar uit (zoals vele anderen) om deze crisis als een deel van ons verleden te zien, en om onze familie en vrienden te kunnen omhelzen zoals we dat gewend waren. Hoe hadden we kunnen denken dat dat in deze tijden een luxe zou kunnen worden."
Wil jij ook je purpose vinden en mee strijden voor rechtvaardigheid? Kijk dan eens bij De Wereld Heeft Je Nodig bij Prosperity.