De VUB, safe space voor iedereen!

WeDecolonizeVUB is een studentenproject van het Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking (UCOS) dat plaatsvindt op de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Het project bestaat uit verschillende takken, namelijk de creatie van een veilige(re) ruimte, een bibliotheek, sociale evenementen, en een online platform. Alles wordt gedragen door een diverse groep studenten en vertegenwoordigers van studentenorganisaties, die het kloppend hart van dit project zijn. 

De universiteit, als ruimte en instituut is gebaseerd op witte, mannelijke, heteronormatieve fundamenten en is een voortzetting van kolonialiteit, het is daarom essentieel om het zogenaamde universele karakter van Eurocentrische kennis te deconstrueren en verschillende kennis, kennisproducties en pedagogieën te hercentraliseren om de onevenwichtigheid in kennis aan te pakken die de universiteit in stand houdt. Het idee van een bibliotheek - niet te verwarren met de universiteitsbibliotheek - vloeit hier dan ook uit voort - de deconstructie van een Westers gedomineerd wereldbeeld. Die bibliotheek biedt zowel fictie als non-fictie boeken aan van geracialiseerde auteurs uit alle continenten. Daarnaast organiseren wij ook evenementen en hebben wij een online platform met interessant aanbevelingen om studenten kennis en theorieën aan te reiken die door de universiteit worden gemarginaliseerd. 

Het universele en vermeende neutrale karakter van de universiteit is niet alleen een epistemologisch probleem, het genereert ook onderdrukkende structuren die op de campus ruimtes creëren van onderdrukking en geweld dat wordt ervaren door geracialiseerde studenten. WeDecolonizeVUB streeft daarom ook naar het creëren van veilige(re) ruimtes voor raciale studenten waar ze hun aspiraties, frustraties, strijd, vreugde, enz. kunnen uiten.  

 

Geïnteresseerd? 
  • Stel je kandidaat om lid van het bestuur van WeDecolonizeVUB te worden voor 30 september. 
  • Bezoek de bibliotheek van WeDecolonizeVUB - dus niet de universiteitsbibliotheek - op de campus van de VUB (gebouw F). 
  • Woon een van de evenementen bij die gedurende het hele academiejaar georganiseerd worden. Voor geracialiseerde studenten worden er ook safe space gesprekken georganiseerd. 

Volg de planning via https://linktr.ee/wedecolonizevub  

Inschrijven

ContactgegevensE-mail: Wedecolonizevub@ucos.be

 

*Als Urban Engaged University roepen we onze VUB-community op om mee te bouwen aan een betere wereld via maatschappelijk engagement. Op het platform “De Wereld Heeft Je Nodig”  verzamelt de VUB maatschappelijk zinvolle projecten, waar studenten, medewerkers, alumni en sympathisanten rond kunnen samenwerken. Deze projecten vertegenwoordigen de universiteit niet. De initiatieven en communicatie zijn voor rekening van de organisatoren van het project, en vertolken geen standpunt van de universiteit.