Het VUB-orkest viert zijn 25ste verjaardag. Om dat te vieren brengt het dit najaar een eigenzinnig programma met zang en poëzie rond het thema Amor Mundi. Een hart dat sneller slaat voor een ander betekent 'liefde'. Een hart dat sneller slaat voor miljarden mensen, dat moet dan ‘liefde voor de wereld’ zijn. Amor Mundi. Grenzeloze liefde dus. De liefde voor de mens en de wereld drijft ook dirigent Jurgen Wayenberg. Hij zwaait al 23 jaar met zijn baton en zorgt daarmee voor magie in de concertzaal.
Tekst: Patrice Van Laethem
Foto’s: Guy Buys
Gestart in 1994 als ensemble onder leiding van Luc Bartholomeus, is het VUB-orkest onder leiding van Jurgen Wayenberg en mede dankzij Jacques De Ruyck, Silvain Loccufier en Franz Bingen, uitgegroeid tot een groot symfonisch orkest. De 52-jarige Jurgen Wayenberg is al 23 jaar dirigent van het VUB-orkest en combineert een actief concertleven met een onderwijsopdracht, eerst aan verschillende academies en de kunsthumaniora in Brussel, dan, sinds 1 mei van vorig jaar, als topman van de scholengroep Brussel. “Als ik het één niet heb, kan het ander niet bestaan. Ik geef graag kennis door. Een orkest dirigeren is als lesgeven. Ik sta graag op een podium. Dat moet je wel hebben als kunstenaar of als leraar."
Een orkest dirigeren is zoals lesgeven.
Zijn liefde voor muziek, het VUB-orkest, Brussel, het (kunst)onderwijs en vooral zijn liefde voor de mens, is wat Jurgen drijft. Hij laat mensen met elkaar samenwerken en zorgt voor positieve energie in een groep. “Ik wil iedereen meekrijgen. Het orkest bijvoorbeeld steunt op het engagement van gedreven vrijwilligers. Zij zitten via onze werkgroepen mee aan het stuur. Via deMens.nu versterken we de banden met onze achterban. En wat zien we? De mensen blijven komen. Overal waar we komen is het feest."
Het orkest steunt op het engagement van gedreven vrijwilligers.
Knuffelorkest
“In het orkest ben ik verantwoordelijk voor het artistieke proces en de kwaliteit van uitvoering - die is hoog, maar je bent met mensen bezig. Ik heb, in de academie, in beroepsorkesten, heel wat mensen zien afhaken. Het is heel makkelijk om voor de klas, je medewerkers of het orkest te staan en iedereen bang te maken. Hamer gewoon op wat mensen fout doen. Door mijn ervaring –ik heb daar toen zelf fouten in gemaakt- weet ik dat mensen meer durven wanneer je ze vertrouwen geeft. Ze moeten fouten durven maken. Het VUB-orkest is één warme familie. Het wordt niet voor niets het knuffelorkest genoemd. We helpen elkaar."
Lees verder onder de foto.
“Ik gebruik sfeerbeelden en vertel verhaaltjes. Dat werkt beter dan een technische uitleg. Soms sta ik voor mijn orkest te dansen. Ik kan dat doen omdat ik mijn vak goed beheers. Het is hard werken. Ik leer mijn muzikanten luisteren. Zo ontwikkelt het orkest een mooi kleurenpalet en bepaalt het zelf waar het de lat legt. Het enige wat ik wil is dat mijn haren op mijn arm rechtop staan. Tot twee keer toe had ik tranen in mijn ogen. Dan sta ik daar zo klein te dirigeren. De muzikanten zien dat en dan ja, dat is… dat is fantastisch… Mensen moeten vooral plezier hebben in wat ze doen en dat naar het publiek overbrengen."
Liefde voor Brussel
Jurgen heeft ondertussen de muziekmicrobe aan zijn twee zonen en zijn dochter doorgegeven. “Ik weet niet waar die passie vandaan komt. Ik wilde saxofoon spelen... Op mijn 12e ging ik naar de kunsthumaniora in ‘het verre Brussel’, tegen de wil van mijn ouders in. Daar kon ik er voor het eerst mezelf zijn en voelde ik me beter begrepen."
“Brussel? Dat is gewoon…. Brussel. Ik hou van de diversiteit hier. En van de muziek. Ik herinner me dat ik vroeger naar het BRT-orkest ging luisteren in Flagey, naar Herman Lemahieu. Of dat ik uren heb staan aanschuiven om Paul Tortelier live op zijn cello te zien in het PSK. Voor 5 frank. Ongelooflijk”.
VUB-orkest bestaat 25 jaar
“Wat in 1994 is gestart als een klein ensemble o.l.v. Luc Bartholomeus, is nu een groot symfonisch orkest”, zegt voorzitter Jacques De Ruyck. Het eerste concert was op 27 maart 1996 met de toenmalige Zangfaculteit o.l.v. Jan Goovaerts. “We hebben veel te danken aan die samenwerking”, zegt Jurgen Wayenberg, sinds 1996 dirigent. “Jan en ik wilden het Brusselse, rebelse verhaal vertellen. Naast Jacques en zijn vrouw Gerda zijn ook Silvain Loccufier en Franz Bingen belangrijk geweest."
Het orkest bestaat uit eigen studenten en personeel, uit alumni, vrienden, familie en sympathisanten. Per jaar organiseert het twee stages en brengt het een vijftal concerten in de provincies. “Daarmee is het een belangrijke ambassadeur van de universiteit”, zeggen Jacques en Jurgen in koor. “We werken rond een thema een eigenzinnig programma uit, met zang en poëzie. We beginnen altijd met een klassiek werk, gevolgd door een solist uit onze eigen studenten, dan een avant-gardistisch werk”. “Een universiteit heeft een onderzoekende taak”, duidt Jurgen die keuze voor het experimentele. Eindigen gebeurt met filmmuziek, “waar we met onze rijk kleurenpalet heel goed in zijn."
Wil je het orkest zelf aan het werk zien? Dit najaar brengt het een programma rond Amor Mundi. Neem een kijkje op de site van het orkest voor het programma en tickets.
--
Een volledig overzicht van ons feestmagazine vindt u hier.