Als machines, softwares en apparaten zelfstandig problemen oplossen, dan wordt onze wereld een stuk eenvoudiger. Als ze zich ten minste aan onze regels houden…
In 1983 wordt het Laboratorium voor Artificiële Intelligentie (AI) van de VUB opgericht door prof. dr. Luc Steels, die voordien o.a. verbonden was aan het Massachusetts Institute of Technology (het befaamde MIT). Het laboratorium werkt bijna volledig op externe financieringsbronnen die binnengehaald worden via projectaanvragen. Daarnaast vinden studenten niet zomaar vanzelf hun weg naar de onderzoekseenheid. Maar het thema is ‘hot’ en het AI-laboratorium groeit al snel uit tot een internationale speler. Midden jaren 1980 zijn er ongeveer dertig medewerkers verbonden aan het lab, die intens samenwerken met andere onderzoekers in Europa, Japan en Amerika.
Een van de internationale projecten – “Self-organization and analogical modelling using subsymbolic computation” – focust op het gebruik van neurale netwerkachtige systemen voor ‘sensorimotor’-intelligentie. Denk daarbij bv. aan een mobiele robot die doorheen een complexe omgeving moet navigeren om een vooraf bepaald punt te bereiken. Tijdens de European Conference on Artificial Intelligence in München ontvangt prof. Steels voor zijn baanbrekend werd met betrekking tot een van de grondproblemen van artificiële intelligentie – het plannen van actie – in 1988 de belangrijkste Europese prijs voor onderzoek op het vlak van AI. In de jaren 1990 zullen diverse robots gebouwd worden die gebruik maken van AI.
Luc Steels is nog jong op de foto. Tegenwoordig wordt hij zowat ‘de vader van de AI in België’ genoemd.