Vertel ons eens wat jullie daar exact doen deze zomer Hannah?

Samen met 10 studenten verblijf ik deze zomer in Madurai, India, waar we in samenwerking met de stichting Sari een school helpen opbouwen. Om het project te financieren, zamelden we het hele academiejaar lang geld in. Naast het bouwen van de school zelf, krijgen we dit jaar dankzij de medewerking van Edukado, uitzonderlijk de kans om ook met leerlingen ter plekke in interactie te treden.  6 weken lang zullen we elke week 2 contactmomenten organiseren.  Vooral dat laatste is echt uitzonderlijk, maar maakt het met mijn achtergrond als agoge wel extra interessant. Ik wilde altijd al vrijwilligerswerk doen in het buitenland, maar werd toch vaak afgeschrikt door de vele verhalen en onderzoeken over de negatieve gevolgen van 'voluntourism'.
 
Edukado werkt echter samen met lokale werkkrachten en het project wordt eerder bottum-up gestuurd. We vetrekken vanuit de noden die ze ter plekke aangeven. En zo wordt er een Indische school gebouwd, geen westerse. Wij zeggen niet wat zij moeten doen of nodig hebben, maar wij leren juist hoe zij de dingen aanpakken en hoe ze een bouwproject managen. Er is ook altijd duidelijk gezegd dat het gaat over een culturele uitwisseling gaat. We zijn geen Belgen die India gaan redden. Omwille van deze aanpak komen we normaal gezien dus niet in contact met deze kinderen, omdat het voortdurend kennismaken met nieuwe vrijwilligers en het daarop volgende afscheid traumatiserend kan zijn. Maar door de samenwerking met Edukado is dat deze keer toch anders.

Waarom koos je ervoor om dit te doen en je zomervakantie zo in te vullen?

Kwaliteitsvolle educatie voor iedereen is sowieso iets wat ik belangrijk vind. Ik heb meermaals tijdens mijn studies over de positieve (en negatieve) gevolgen van educatie en schoolsystemen bestudeerd. Het is dus zeker een thema waarvoor ik mij wil engageren. Maar ik zou liegen mocht dat de enige reden zijn. Ik doe het ook om een nieuwe cultuur te leren kennen en mezelf verder te ontplooien. Ook vind ik het idee achter Edukado en haar werking fantastisch. Het is een kleine organisatie die uitsluitend door vrijwilligers wordt gestuurd. Al het ingezamelde geld gaat dus effectief naar de projecten en niet naar Edukado zelf. Bovendien hoef je ook niet te betalen om vrijwilligerswerk te doen, wat vaak wel het geval is bij grote organisaties. Het enige wat je zelf moet betalen is je vliegtuigticket, reisverzekering en medicatie. Bovendien geraak je ook heel erg emotioneel betrokken bij het project, net omdat je er een gans jaar mee bezig bent door het inzamelen van geld etc.
 

Wat hoop je persoonlijk uit deze ervaring te halen?

Ik denk dat het zowel mentaal als fysiek een totaalervaring geweest zal zijn. Omdat we 2 maanden op dezelfde plek verblijven, leren we veel bij over de lokale cultuur. Iets wat je toch minder snel zal meemaken tijdens een traditionele vakantie. Bovendien is het altijd fijn om te zien en horen dat ons werk doorheen het jaar echt zijn vruchten afwerpt. Dat we door het ingezamelde geld de school kunnen uitbreiden en meer kinderen van kwaliteitsvol onderwijs kunnen genieten. Een gans jaar lang organiseerden we tal van activiteiten en ronselden we heel wat fondsen via sponsors. Zo zamelden we bijna €15.000 in. En dat bedrag werd dan nog eens verdubbeld door de organisatie “wilde ganzen”. Geweldig toch.
 

Welke meerwaarde heeft zo’n project voor je studies?

Het heeft zonder twijfel een grote meerwaarde. Uit het effectieve bouwgedeelte leer ik studiegewijs misschien niet zo veel, maar alles errond is dan weer wel heel erg leerrijk. Agogiek gaat over bruggen bouwen. Probeer maar eens met een bende jonge westerse vrouwen op een werf binnen te stappen in India. Dat is geen gemakkelijke zaak, dat kan ik je verzekeren. In India, of alleszins toch hier in Madurai, leven mannen en vrouwen heel gescheiden. Om dan met mannen die ook geen Engels spreken samen te werken, dat is toch een hele opdracht. En zoals eerder aangehaald komen we dit jaar uitzonderlijk in contact met de kinderen van de school. We spelen in het Engels spelletjes met hen. Iets wat ik ook al doe met Brusselse jongeren in het kader van mijn studies en de meteen ook de reden dat wij deze contactmomenten nu ook hier krijgen. De schooldirecteur hoopt dat de kinderen via deze manier andere accenten gewoon worden en speelsgewijs leren over de Europese (en Belgische) cultuur. Maar hij hoopt vooral dat de leerlingen met de weken ook Engels durven leren praten. Want tegen ons kunnen ze geen Tamil of Hindi spreken, dus ze worden gedwongen om uit hun comfortzone te stappen.
 
En naast alle theoretische zaken moeten we hier ook de financiële kant van het verhaal in balans houden. Dus zo ga ik een beetje van mijn (nog heel kleine) boekhoudkundige kennis kunnen toepassen. Mijn studies komen hier dus zeker goed van pas en omgekeerd.
 

Kunnen mensen nog storten voor dit project?

Voor dit project hier is de geldinzameling afgelopen, maar ieder jaar is er een nieuw project. Volgend jaar trekt Edukado naar Senegal, waar opnieuw geld voor nodig zal zijn. Je kan dit altijd storten op IBAN: BE28 0015 1911 9020 BIC Code (SWIFT): GEBABEBB Vermelding: "Schenking Edukado + naam project.