De Summer Assembly telt meer dan 700 deelnemers en start met een dynamisch programma gevuld met keynotes, co-creatie labo’s, bar talks workshops, excursies, filmvertoningen en artistieke voorstellingen. De uitvalsbasis: Tour à Plomb in hartje Brussel. 

Tijdens de allereerste Brussels2030 Summer Assembly van maandag 4 juli tot en met vrijdag 8 juli 2022 slaan meer dan 40 organisaties en 700 participanten de handen in elkaar om Brussel de Culturele Hoofdstad van Europa te maken in 2030. Samen bieden ze een open plek aan om de dialoog en samenwerking te bevorderen tussen diverse stedelijke actoren.  

De deelnemers buigen zich over verschillende actuele opportuniteiten en uitdagingen die ons allen aanbelangen: duurzaamheid, nieuwe vormen van democratie, solidariteit en inclusie, maar ook betaalbare huisvesting en ongelijkheid. Samen verbeelden ze scenario’s voor stedelijke toekomsten voor Brussel en Europa. 

“Ik ben bijzonder blij dat de VUB medeorganisator is van de Summer Assembly. Brussel is voor ons een levend labo, en biedt ongekende mogelijkheden voor de universiteit. De VUB moet haar kennis en expertise gebruiken om iets te betekenen voor de maatschappij. Vandaag en morgen.” - Lynn TYTGAT, coördinator weKONEKT.brussels en medeorganisator.

Gedurende de Summer Assembly vinden in de voormiddag keynotes en debatten plaats. In de namiddag worden participanten onder meer ondergedompeld in de wereld van de Heyvaertwijk, het Noordstation en de stadstuinen in Etterbeek. En tijdens de dagelijkse bar talks gaan diverse Brusselse jongeren in gesprek met Minister Elke Van den Brandt, Minister Sven Gatz en Staatssecretaris Barbara Trachte. 700 unieke programma’s, want elke deelnemer stelt zijn of haar gepersonaliseerd programma samen op basis van eigen interesse.

De Summer Assembly wordt georganiseerd in de Tour à Plomb. Ontdek het volledig programma op Brussels2030-summer-assembly.  

De Brussels2030 Summer Assembly is een van de eerste stappen in de voorbereiding van de kandidatuur Brussel als culturele hoofdstad van Europa. Ze wordt georganiseerd door Brussels2030, Vrije Universiteit Brussel, Université libre de Bruxelles, Brussels University Alliance (VUB & ULB), Réseau des Arts Bruxelles-Brussels Kunsten Overleg, OpenLab.brussels, Brussels University Alliance, Brussels Studies Institute, Brussels Academy, VUB Crosstalks en weKONEKT.brussels.