De voorbije 3 jaar werken in totaal 10 kunstenaars en artiesten in verschillende kunstdisciplines zoals dans, beeldende kunst en literatuur in residentie bij TOPAZ, opgericht door VUB-prof Wim Distelmans. Het gaat om Christian Bakalov, Jorge León, Naomi Kerkhove, Emi Kodama, Rudi Meulemans, ORACLE (Michel Yang, Justine Maxelon, Caroline Daish), Michael Schmid en Vera Tussing. Zij gingen in het kader van het IN/FINITY-project met patiënten in dialoog rond de (on)eindigheid van de mens en gingen samen creatief aan de slag. Met dit traject wilden de initiatiefnemers niet enkel nagaan hoe kunst kan bijdragen aan zorg, maar ook welk effect een zorgcontext heeft op het artistieke proces van kunstenaars. 
 
Expo en boekvoorstelling
Het resultaat van dit pilootproject wordt gebundeld onder “through art we care”, met onder meer de gelijknamige tentoonstelling in het Brusselse Gemeenschapscentrum De Markten die op 28 februari de deuren opent. Naast de kunstwerken die de artiesten in samenwerking met de patiënten tijdens hun verblijf creëerden, kunnen bezoekers er ook een reeks getuigenissen terugvinden. Tijdens de opening wordt ook het boek ‘through art we care’ aan het grote publiek voorgesteld waarin de werken en ervaring van zorgverleners en kunstenaars verzameld zijn.   
 
“Er ontstond tijdens IN/FINITY een boeiende synergie tussen kunstenaars en de patiënten die met elkaar in dialoog gingen en cocreëerden. Kunst was als het ware een katalysator om het moeilijke thema van de sterfelijkheid van de mens, dat voor de patiënten die TOPAZ bezoeken bijzonder dichtbij is, te behandelen.” vertelt Julie Rodeyns, die momenteel aan de VUB doctoraatsonderzoek voert naar het project.
 
IN/FINITY is een initiatief van palliatief en supportief dagcentrum TOPAZ, de Vrije Universiteit Brussel, Kaaitheater, De Markten, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, met de steun van het ‘Kunstendecreet’ van de Vlaamse Overheid.