NULL

Een diverse publiek

 
Je kan je misschien leukere activiteiten inbeelden om de eerste helft van je zaterdag aan weg te geven, maar voor onze werkstudenten is het nu eenmaal één van de makkelijkere dagen om zich klaar te stomen voor hun nieuwe uitdaging: de combinatie van werken en studeren. Het profiel van de aanwezigen is divers. Van ‘global citizens’ die een tweede taal willen aanleren naast hun beroep tot professionele duizendpoten die hun huidige skillset willen aanvullen met nieuwe tools of zich opmaken voor een  carrièrewending.
 

Wat moet een werkstudent allemaal weten?

 
Vooraleer onze werkstudenten plaatsnemen op de schoolbanken kunnen ze de innerlijke mens sterken met een drankje. Tijdens de eerste presentatie worden ze voor de eerste maal voorgesteld aan Canvas, de e-tool waar ze belangrijke aankondigingen en cursusmateriaal kunnen terugvinden, maar krijgen ze ook nog een reeks nuttige tips mee die de combinatie van werk en studies draaglijk moet houden. Denk maar aan de flexibele trajecten waar we aan de VUB prat op gaan! Natuurlijk komen ook de geld- en tijdzaken uitgebreid aan bod. Winny Nys lijst tijdens haar uiteenzetting de diverse tegemoetkomingen op waarvoor werkstudenten in aanmerking komen, alsook de financiële ruggesteuntjes die interessant kunnen zijn voor hen. Beide presentaties kan je trouwens online bekijken!
 
KLIK HIER voor de presentatie over de leertools en time management.
KLIK HIER voor de presentatie over haalbaar en betaalbaar studeren.

Werkstudenten... Wie zijn ze?  Wat drijft ze?

 
Na zoveel info is het even tijd voor iets anders. Om het nuttige aan het aangename te koppelen konden de aanwezigen aanschuiven voor een netwerkdrink. Broodjes inclusief! De ideale gelegenheid voor hen om te vernemen hoe anderen hun academische trektocht gaan aanpakken en voor ons om hen de pieren uit de neus te vragen...
 
De meesten van de aanwezigen kijken ondanks de bijkomende drukte uit naar de combinatie: “Ik maak me eigenlijk niet teveel zorgen, het is gewoon een totaal nieuwe uitdaging. Ik ben gestopt met studeren op mijn 19, maar ik kijk er naar uit om de draad weer op te pikken, met een lessenpakket rond veiligheid en beleid dat een mooie aanvulling vormt op mijn huidige job”, klinkt het bij Gian Redant van de voetbalcel van Binnenlandse Zaken. Bij archeologe Elke Mertens is het vooral de kriebel om bezig te blijven die haar terug naar de schoolbanken brengt: “Het is mijn plan om een aantal vakken bedrijfskunde op te nemen, omdat het een vrij algemene richting is waar je vele kanten mee uit kan. Niet noodzakelijk om daar professioneel iets mee te doen, maar gewoon om mijn blik te verruimen en ervoor te zorgen dat ik blijf evolueren.”
 
Wat hun drijfveer ook moge zijn, als universiteit zijn we dolgelukkig met hun komst. "Er was veel volk vandaag en dat doet wel deugd. Het laat ook zien dat inzetten op flexibel studeren en een evenwichtig programma alsmaar belangrijker wordt. Wij koesteren heel wat bewondering voor het engagement van werkstudenten - blijven leren is de toekomst! - en we willen er dan ook alles aan doen om hen zo goed als mogelijk te ondersteunen in hun traject", aldus studietrajectbegeleider Romy Demol.
 
Voor een overzicht van alle info die je als werkstudent aanbelangt kan je terecht op www.student.vub.be/specifieke-info-voor-werkstudenten!