Op zondag 3 oktober organiseerde het Zoniën Athletics Team (ZA-Team) de eerste editie van Zoniëntrail: een unieke trail door het Zoniënwoud. De opbrengst van meer dan €10.000 schenken zij integraal aan het Laboratorium Medische & Moleculaire Oncologie van de VUB dat onderzoek voert naar de behandeling van pancreaskanker.

Voor wijlen Kris Charlier

Het Zoniën Athletics Team bracht met deze actie hulde aan één van hun leden, Kris Charlier, die in 2019 overlee­d aan pancreaskanker. Dit is één van de meest agressieve vormen van kanker. Negentig procent van de patiënten overlijdt binnen een termijn van vijf jaar. En in de voorbije jaren nam het aantal mensen met pancreaskan­ker steeds meer toe.

Prof. dr. Ilse Rooman was er zelf ook aanwezig en gaf een korte toelichting over haar onderzoek:

Pancreaskanker is moeilijk op te sporen omdat de klachten vaag zijn en het orgaan diep in de buik ligt. Bovendien is de operatie complex en heeft deze veel langdurige gevolgen voor de patiënten. Chemotherapie wordt dikwijls slecht verdragen en slaat in veel gevallen niet aan.

Wij willen met ons onderzoek in eerste instantie de tumor beter begrijpen. Door de biologie van de tumor te bestuderen, willen wij nieuwe mechanismen ontdekken. Op die manier hopen wij een gepaste behandeling voor pancreaskankerpatiënten te kunnen voorstellen.

Dit onderzoek kost veel geld. Daarom zijn prof. dr. Rooman en haar team de organisatoren van dit event en iedereen die heeft bijgedragen enorm dankbaar.

Kon je er niet bij zijn maar wil je dit veelbelovend VUB-onderzoek toch steunen? Dat kan met een gift via overschrijving op het rekeningnummer BE51 0013 6779 3562 van de VUB met vrije mededeling ‘GIFT FD19’. Giften vanaf €40 zijn tot 45% fiscaal aftrekbaar.

Wens je zelf een actie op te zetten ten voordele van VUB-onderzoek naar een thema dat jou nauw aan het hart ligt? Contacteer dan de VUB Foundation via foundation@vub.be.