Trailer

Luc Haekens ontmoette onze wetenschappers en is alvast fan van onze podcast. Jij ook?

Hoe duurzaam zijn groene producten écht?

(NL) Een duurzame productie en een duurzaam product staan vaak lijnrecht tegenover elkaar. Hoe weeg je af waar je voorrang aan geeft: wanneer spreek je van een duurzame productie, wanneer is er eerder sprake van greenwashing? In deze aflevering nemen we productieketens en consumptiegewoonten onder de loep: niet enkel producten dienen te verduurzamen, ook onze manier van consumeren zit grondig scheef. Hoe maak jij duurzame aankoopkeuzes?

Luister op Spotify Apple PodcastsGoogle Podcasts

Hoe duurzaam is Vinted?

(NL) Hoewel online shoppen ontstond als klantenservice, zou dit de meest duurzame manier van consumeren kunnen worden. Hoe dat komt en wat de voorwaarden zijn voor die transitie, hoor je in deze aflevering. 

Luister op Spotify Apple PodcastsGoogle Podcasts

Hoe kunnen we onze oceanen beschermen en duurzaam gebruiken?

(EN) Zijn onze oceanen gedoemd, zoals de Netflixdocu Seaspiracy doet uitschijnen? Of biedt de wetenschap hoop? Vast staat dat het leven onder water moet beschermd worden. Want het leven onder water is ook belangrijk voor het leven op land.

Luister op Spotify Apple PodcastsGoogle Podcasts

Hoe voorkomen we water black-outs?

(NL) Wereldwijd hebben miljarden mensen geen toegang tot proper water. Vooral Sub-Saharisch Afrika, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika schreeuwen om water. Ook in andere werelddelen kampen landen met waterproblematiek: van droge bodems, watervervuiling en -verspilling tot conflicten over stuwdammen. Zelfs in België is waterschaarste geen ver-van-mijn-show. Onze VUB-wetenschapppers werken aan lokale en internationale oplossingen.

Luister op SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts

Zijn de huidige klimaatmaatregelen genoeg om onze toekomst te redden?

(EN) Het wordt heet, onmenselijk heet. We stevenen af op 2,4 graden opwarming van de aarde. Klimaatverandering is een feit. En het zijn jongeren en kinderen die het meest te verliezen hebben wanneer de temperatuur verder blijft stijgen. Wat moet er veranderen, wat gebeurt er al op vlak van klimaatmaatregelen en welke actie kunnen we ondernemen? Onze wetenschappers zijn scherp:

“If you're not part of the solution, you're part of the problem.”

Luister op Spotify Apple PodcastsGoogle Podcasts

Hoe natuurlijk zijn onze natuurlijke producten?

(NL) Wie chili con carne zegt, zegt kidneybonen en … scheetjes. Onze wetenschappers verbeteren via gentechnolgie de voedingswaarde van deze bonen én werken aan een oplossing voor de scheetjes. Crispr-Cas, gentechnologie, fermentatie: ze worden almaar een prominenter onderdeel van de voedselketen. Voeden gemanipuleerde producten ons even goed als 100% natuurlijke producten? Welke richting gaan we uit om voesdeltekorten in de toekomst te voorkomen?

Luister op Spotify Apple Podcasts Google Podcasts

Waarom wisselen Denemarken en Noorwegen hernieuwbare energie uit?

(NL) Landgebruik omvat alles wat er met de aarde gebeurt. En dat is heel wat. Daarom moet er steeds beter worden nagedacht hoe ruimte wordt benut. Een voorbeeld: zonne-, wind- en waterenergiebronnen worden gecombineerd zodat er altijd energie is, ook als een van de natuurlijke bronnen uitvalt. Dit brengt meer zekerheid, maar neemt ook meer plaats in.

Luister op Spotify Apple PodcastsGoogle Podcasts

Zal de Europese Unie de huidige crisissen overleven?

(NL) De Europese Unie wordt de laatste decennia stevig op de proef gesteld. De ene crisis volgt de andere op. Heeft de Unie een vervaldatum en kan die worden uitgesteld? In deze aflevering belichten we de SDG 'Vrede en rechtvaardigheid': Kunnen we deze twee complexe begrippen wetenschappelijk benaderen?

Luister op Spotify Apple PodcastsGoogle Podcasts

Wat vertellen opgegraven botten over onze voorouders?

(EN) Waar komen mensen vandaan en waar trekken ze naar toe? Niet alleen vandaag maar ook honderden jaren geleden. Hoe VUB-wetenschappers dat te weten komen en hoe migratie er de dag van vandaag aan toe gaat, hoor je in deze aflevering.

Luister op SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts

Maakt de mens plaats voor robotica?

(EN) AI en robotica hebben soms een negatieve bijklank, alsof het zaken zijn waar we schrik voor hebben. Waarom dat niet nodig is en we het volledig moeten omarmen in de juiste samenwerking, hoor je in deze aflevering.

Luister op Spotify Apple PodcastsGoogle Podcasts