Is Artifici√ęle Intelligentie iets voor jou?

Wil je weten of de opleiding Artifici√ęle Intelligentie bij je past? Ontdek het via onderstaande informatie en activiteiten.

Wat houdt deze opleiding in?

In de¬†nieuwe bachelor¬†Artifici√ęle Intelligentie bestudeer je de verschillende aspecten van intelligentie en gebruik je deze inzichten om¬†zelf intelligente systemen¬†te¬†ontwikkelen. Intelligentie vind je namelijk¬†niet alleen terug in het menselijk brein, maar ook op meer onverwachte plekken zoals een kolonie mieren. Hoewel mieren op zichzelf niet extreem intelligent zijn, kunnen ze samen toch grote bouwwerken maken en als groep dieren die veel groter zijn domineren. Dit is een voorbeeld van¬†collectieve intelligentie, en het is ook een nuttige inspiratiebron voor het ontwikkelen van samenwerkende intelligente systemen.

AI is een¬†zeer breed¬†gebied,¬†op het raakvlak van vele disciplines zoals psychologie, taalkunde en computerwetenschappen. Elk van deze domeinen biedt een belangrijke bijdrage aan de kennis van artifici√ęle intelligentie. In vakken zoals¬†cognitieve psychologie, logica¬†en¬†computationele taalkunde¬†maak je daarom kennis met deze disciplines. Om zelf intelligente systemen te kunnen bouwen, leren we je hoe je computers kan¬†programmeren.

Verder is een¬†solide wiskundige basis¬†fundamenteel om AI-technieken goed te begrijpen en correct te kunnen toepassen. Daarnaast besteden we ook aandacht aan de¬†ethische en legale aspecten¬†die met artifici√ęle intelligentie gepaard gaan.

Ontdek het studieprogramma 

Waarom studeren aan de VUB?

Studeren aan de VUB levert je meer op dan alleen een diploma. Je leert met een open blik en vrij van vooroordelen naar de wereld te kijken. Je scherpt je kritische denkvermogen aan en leert je mening te uiten. En je engageert je om, naast je studies, deel te nemen aan zinvolle maatschappelijke projecten die van de wereld een betere plek maken. Kortom, bij de VUB geef je vorm aan je identiteit. Aan wie je vandaag bent en morgen wil zijn.

Ontdek de troeven van onze universiteit

Studeren op jouw maat

Kies je voor het modeltraject of een studietraject op maat?

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie ligt het misschien moeilijker om voltijds met je studie bezig te zijn. Omdat je bijvoorbeeld je studies wil combineren met een job of omdat je aan topsport doet. Op zich is dat geen probleem, want je hoeft een bachelor- of masteropleiding niet voltijds op te nemen.

Zo kan je er ook voor kiezen om de studielast te spreiden over een langere periode door tussen de 25 en 35 studiepunten op te nemen per academiejaar (om je een idee te geven: 1 studiepunt staat gelijk aan 25 à 30 uur studietijd). Welke vakken je opneemt, kies je in samenspraak met je studietrajectbegeleider. Meer info nodig?

 Hoe ziet een studietraject eruit?                             Contacteer de studietrajectbegeleider van jouw faculteit

Studeren op jouw maat

Reflex-statuut

Heb je een functiebeperking, een leerstoornis, een chronische ziekte, ben je je eigen zaak aan het opstarten of bevind je je in een situatie die studeren minder vanzelfsprekend maakt? Dan kom je in aanmerking voor het reflex-statuut.

Via dit statuut kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen met als doel om jouw studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Studeren op jouw maat

Werken en studeren combineren

Helaas, aan de VUB is het¬†niet mogelijk om de opleiding¬†Artifici√ęle Intelligentie te volgen in avondonderwijs.

 

Studeren op jouw maat

Topsport en studeren

Wil je jouw topsportcarrière combineren met een studie aan de VUB? Dat is een goed idee, want het geeft je meer zekerheid als je na je sportcarrière de arbeidsmarkt wil betreden.

Onze dienst Topsport & Studie werkt samen met jou een studieprogramma op maat uit en begeleidt je doorheen je hele studieloopbaan.

Ontdek alles over topsport en studeren aan de VUB

Studeren op jouw maat

Studeren met een functiebeperking

Heb je een beperking (zoals een leerstoornis, een chronische medische aandoening, psychiatrische of sensori√ęle functiebeperkingen)? Dan kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen via¬†het¬†reflex-statuut¬†om je studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Voor extra ondersteuning kan je daarnaast ook een beroep doen op andere VUB-studentendiensten. Enkele voorbeelden: een kot aangepast voor rolstoelgebruikers, studiebegeleiding en een studieprogramma op maat, psychologische en medische hulpverlening, enzovoort.

Lees meer over studeren in bijzondere situaties

Studeren op jouw maat

Studiebegeleiding

Een ervaren team van studentenpsychologen, studiebegeleiders en studietrajectbegeleiders staat voor je klaar met studieadvies, begeleiding en training op maat. En dat in elke fase van je studieloopbaan.

  • Individueel:¬†advies over jouw studiekeuze, stress- en faalangsttraining, hulp bij het opstellen van een examenplanning, hulp voor studenten met dyslexie, ...
  • In groep¬†(workshops, trainingen):¬†hulp bij je zoektocht naar een¬†onderwerp voor je bachelor- of masterproef,¬†leren presenteren,¬†omgaan met stress en faalangst, ...
  • Tools:¬†een voorbeeld van¬†een goede weekplanning,¬†tips en tricks voor een goede studiemethode,¬†een stappenplan voor het maken van de juiste studiekeuze, ‚Ķ

Ontdek wat Studiebegeleiding voor jou kan betekenen

Studeren op jouw maat

Studeren in het buitenland

Omdat deze opleiding nieuw is, wordt er voorlopig nog geen uitwisselingsprogramma aangeboden. De faculteit heeft wel de ambitie om dit aan te bieden in het 3de bachelorjaar.

Meer over studeren in het buitenland