Onderwijskwaliteit van de opleiding

Onderwijskwaliteit staat centraal aan de VUB. Dat zeggen we niet zomaar: we nemen regelmatig onze opleidingen vakkundig onder de loep om ze af te stemmen op de veranderende noden van onze studenten in een snel veranderende samenleving.

Onze troeven
  • Na je bacheloropleiding Ingenieurswetenschappen heb je een brede basis opgebouwd, met zowel technologische als wetenschappelijke kennis en vaardigheden. In je 3de bachelorjaar en tijdens de masteropleiding verdiep je je verder in biomedische ingenieurstechnieken.
  • Tijdens je opleiding hou je regelmatig nauw contact met je proffen, assistenten en andere studenten. Je studeert immers in relatief kleine groepen.
  • Daarnaast leer je ook samenwerken tijdens projecten. Via presentaties en mondelinge examens scherp je ook je communicatieve vaardigheden aan.
 
Bij wie peilen we naar de kwaliteit van onze opleidingen? 

Onze studenten krijgen tijdens hun academische loopbaan geregeld de kans om hun ongezouten mening te geven over de opleidingen. Onze proffen en assistenten geven dan weer aan hoe ze het werkveld zien evolueren, zodat we onze opleidingen daarop kunnen afstemmen. Ook bij onze oud-studenten en andere universiteiten in binnen- en buitenland peilen we naar de ontwikkelingen in het veld.

Kwaliteitscyclus

2022_Bio-ingenieurswetenschappen_Kwaliteitscyclus_VUB
Ontwikkelkansen

Door vaker externe lesgevers te betrekken, kunnen we de band met de industrie verder aanhalen én onze studenten bijkomende ervaringen bieden. We proberen ook meer buitenlandse ervaringen aan te reiken, ook in eigen land, door de internationale expertise van onze lesgevers beter te benutten.

 
Waar is de opleiding nu al mee bezig?

Na een vergelijking met andere opleidingen voeren we structureel verschillende leervormen in, zodat je minder vaak fysiek les moet volgen.

Tegelijkertijd zijn we met een werkgroep de organisatie van de mondelinge examens aan het evalueren. Ook studenten maken deel uit van deze werkgroep, en we proberen zoveel mogelijk rekening te houden met hun feedback.

 
Meer weten over onderwijskwaliteit aan de VUB? 

 

Check onze algemene visie