Na je studie

Zorg, industrie of overheid? Je kan in heel wat sectoren een job vinden met een chemiediploma. De meeste afgestudeerde masters bouwen een loopbaan uit in de chemischeagrochemische of farmaceutische industrie. Hun functies daar zijn heel uiteenlopend: in research en productie, maar ook in verkoop en management. Je vindt ook veel chemici in overheidslaboratoria voor de controle en het onderzoek van eetwaren, drinkwater, radioactieve straling, afvalstoffen en andere milieuaspecten. En tot slot kan je als chemicus ook in medische laboratoriaziekenhuizen en apotheken aan de slag.

 

Wat heb je geleerd?

Je eerste bachelorjaren geven je een stevige algemene vorming. Verschillende aspecten van chemie en biochemie komen aan bod, net als de verwante basiswetenschappen. We leren je ook wetenschappelijke attitudes aan zodat je de snelle evoluties in de wetenschap vlot kan absorberen.

In de masteropleiding kun je kiezen uit 2 specialisaties en krijg je veel meer kansen om te experimenteren. Je maakt onder meer kennis met analysemethoden en toepassingen in de analytische en milieuchemie en de biochemie. Je leert ook hoe de structuur van complexe organische moleculen in elkaar zit, en hoe die je die in een labo kan maken. De masteropleiding organiseren we samen met de Universiteit Gent. Zo bundelen we expertise en bieden je meer keuzevakken.

Verder studeren

Wil je na het behalen van je masterdiploma nog even verder studeren alvorens je het werkveld intrekt? We bieden meer dan 20 master-na-masteropleidingen en heel wat postgraduaten aan die je academische kennis nog meer verbreden en/of verdiepen. Ook doctoreren behoort tot jouw opties. De VUB heeft 3 doctoral schools die doctorandi ondersteunen, stimuleren en promoten via workshops, seminaries en masterclasses. Een ruim en bijzonder hoogwaardig aanbod. En dus een extra troef op je cv.

Benieuwd naar waar onze onderzoekers mee bezig zijn?

Al van kleins af aan is Flore Van Maldeghem gefascineerd door de ruimte en vraagt ze zich af wat er daarbuiten is. Ze heeft gedoctoreerd aan de VUB waar ze meteorieten en micrometeorieten bestudeerde om zo meer te begrijpen over ons zonnestelsel.  Af en toe slaat er een meteoriet in op aarde, wat dan het wereldnieuws haalt. Maar wist je dat er op onze aarde eigenlijk een constante regen is van micrometeorieten? Dat zijn meteorieten kleiner dan 2 mm. Aan de hand van verschillende analytische technieken probeert ze de oorsprong en geschiedenis van dit kosmisch ruimtestof dat neerregent op het oppervlak van onze aarde te achterhalen. Ontdek met dit filmpje waar je als chemicus onder meer onderzoek naar kunt verrichten! 

Welke beroepen kan je uitoefenen?

Beeld je het al even in. Je studies zijn prima verlopen en je mag je diploma in ontvangst nemen. Je glimt van trots, en terecht. Want met je diploma ben je gewapend als geen ander om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar welke richting ga je uit?

Scheikundigen die jou voorafgingen, vertellen je graag waar zij terechtkwamen en delen hun tips.

  • Marc Ceusters | Compound Development Team Leader bij Johnson and Johnson

    "Ik koos voor Chemie om later in de medicinale chemie terecht te komen. Ik werk bij Janssen Pharmaceutica, waar ik startte als medicinale chemist in het basisonderzoek. Nu werk ik als Compound Development Team Leader in het domein van de neurowetenschappen, en in hoofdzaak psychiatrische ziektebeelden. Elk project en elke dag zijn anders."

 

Andere beroepsverhalen van oud-studenten 

Wist je dat we soms ook chemici zoeken aan de VUB?

Je leest het goed. Een boeiende en zinvolle carrière uitbouwen als chemicus: het kan ook bij jouw alma mater. Wij zijn een grote organisatie en zoeken daarom naar heel diverse profielen. 

Ontdek welke vacatures momenteel openstaan

Sluit je aan bij onze community van oud-studenten

Als je afstudeert aan de VUB, behoor je tot een uniek netwerk van 75.000 oud-studenten (ook wel alumni genoemd) die klaarstaan om te bouwen aan een betere toekomst. Wij doen dit door zoveel mogelijk ervaringenideeën en andere vormen van kennis uit te wisselen om samen de dingen beter te doen. In onze job, in ons leven én ook daarbuiten, in de wereld.

Kortom, een VUB-diploma levert je niet alleen een sterk visitekaartje op de arbeidsmarkt op, maar ook een netwerk waar je op kan bouwen om je eigen professionele ambities waar te maken en het verschil te maken in de wereld. Meer redenen nodig? We sommen er enkele voor je op.

Proclamatie van Recht en Criminologie aan de VUB

... het loont de moeite!

  • Voordelen op en naast de campus. Een BasicFit-jaarabonnement tegen halve prijs, studententarief in de Resto... Oud-student zijn loont met het digitale alumnipas.
  • Hulp bij het solliciteren. Als pas afgestudeerde alumnus is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Wij helpen je bij het maken van een vliegende start.
  • Netwerken. Word lid van je facultaire- of opleidingsalumnivereniging. Zo ben je mee met de ontwikkelingen binnen je vakgebied en de laatste netwerkevents.
  • Inspiratie voor je eigen carrière. Zoek je een job die aansluit bij jouw passies? Lees de carrièreverhalen en -tips van oud-studenten en ontdek de mogelijkheden per diploma.
  • Onze vervolgopleidingen. Onze samenleving en arbeidsmarkt staan niet stil. Onze vervolgopleidingen houden je kennis en vaardigheden relevant. Je leven lang.