Is Criminologische Wetenschappen iets voor jou?

Wil je weten of de opleiding Criminologische Wetenschappen bij je past? Ontdek het via onderstaande informatie en activiteiten.

Wat houdt deze opleiding in?

Wil je graag meer weten over de motieven achter bepaalde misdrijven? Vind je het fascinerend hoe bepaalde rechtszaken de publieke opinie kunnen beroeren? Dan heb je vast wel interesse in Criminologie. In deze multidisciplinaire opleiding krijg je onder andere sociologie, psychologie, antropologie, strafrecht en geschiedenis. Vanuit die brede basis leer je crimineel gedrag begrijpen.

Ontdek het studieprogramma 

 

Het verschil met de bachelor Toegepaste Jeugdcriminologie

Wat is het verschil met Criminologie aan een hogeschool? Criminologische Wetenschappen studeer je enkel aan de universiteit. Je kan het niet echt vergelijken met een professionele bachelor als Toegepaste Jeugdcriminologie, alleen al omdat een academische opleiding veel meer vanuit een wetenschappelijke en theoretische benadering vertrekt.

Waarom studeren aan de VUB?

Studeren aan de VUB levert je meer op dan alleen een diploma. Je leert met een open blik en vrij van vooroordelen naar de wereld te kijken. Je scherpt je kritische denkvermogen aan en leert je mening te uiten. En je engageert je om, naast je studies, deel te nemen aan zinvolle maatschappelijke projecten die van de wereld een betere plek maken. Kortom, aan de VUB geef je vorm aan je identiteit. Aan wie je vandaag bent en morgen wil zijn.

Ontdek de troeven van onze universiteit

Werken en studeren combineren

Aan de VUB heb je de mogelijkheid om de opleiding Criminologische Wetenschappen in avondonderwijs te volgen, al dan niet via het modeltraject of via een studietraject op maat. Daarnaast kan je rekenen op heel wat andere tegemoetkomingen om de combinatie van werken en studeren mogelijk te maken: van studieadvies tot opleidingsverlof en opleidingscheques.

Ontdek alle info voor werkstudenten

Studeren in het buitenland

Tijdens je opleiding kan je de wereld buiten de VUB ontdekken tijdens een (internationale) uitwisseling of stage. Deze volg je tijdens je 3de bachelor of in je master.

Met Erasmus Belgica studeer je het 2de semester aan de Université Libre de Bruxelles, de Université Catholique de Louvain of de Université de Liège. Met Erasmus+ kan je je studie ook verderzetten in Denemarken, Finland, Italië, Nederland, Spanje of Zwitserland.

Daarnaast bieden we elk jaar ook 7 studenten een buitenlandse stage aan. Die volgen ze in Europa of in een ontwikkelingsland, dankzij een samenwerking met VLIR-UOS, WEP en Projects Abroad.

Meer over studeren in het buitenland