logo

Biomedische wetenschappen: bekijk het eens van binnenuit!

Ben je geboeid door ziekte en gezondheid? Lijkt het je wel wat om te werken in een laboratorium? Voer je graag proeven uit? Droom je ervan om mee aan de basis te staan van een doorbraak in biomedisch onderzoek?

Meekijken achter de schermen? Vanaf de eerste dag.

Biomedische wetenschappen aan de VUB. Boeiend voor lichaam en geest.

“Zou het kunnen dat…?” Dergelijke vragen zal je vaak stellen, als een hypothese. Je zal er vervolgens zelf het antwoord op zoeken, met behulp van wetenschappelijke onderzoekstechnieken. In een labo, je nieuwe natuurlijke habitat. Daar leer je het menselijk lichaam kennen als een omhulsel van regelende mechanismen. Jouw job is te onderzoeken wat er allemaal gebeurt als dat indrukwekkende raderwerk ontregeld raakt. Je omgeving inspireert alvast. Op onze Brussels Health Campus gaan onderwijs, onderzoek en gezondheidszorg namelijk hand in hand.

De kogel is door de kerk. Je wordt wetenschapper. Dat treft, want daar is de opleiding Biomedische Wetenschappen aan de VUB op gericht. Onze opdracht: jou de wetenschappelijke methode in de vingers doen krijgen. Eerst hypotheses formuleren, die dan bewijzen of ontkrachten. Je voert daartoe wetenschappelijk onderzoek uit, verwerkt correct de resultaten ervan, en communiceert die op zo’n manier dat al wie er belang bij heeft aan jouw wetenschappelijk bloed, zweet en tranen waardevolle informatie heeft. Als biomedisch wetenschapper lig jij aan de basis van nieuwe inzichten.

Wie de mens tot op celniveau wil doorgronden, duikt daarvoor het labo in. Het vergt tijd en inspanningen. Daarom verdien je de beste omkadering; de modernste apparatuur, tijd, middelen en de kans om zelfstandig onderzoek uit te voeren. Aan een universiteit die niét de grootste is, kan dat.

De praktijk is nooit veraf

Nog een uniek voordeel van de VUB: nergens anders kan je als student vanaf de eerste dag zo vrank en vrij meekijken achter de schermen van de praktijk. Dat is net het hele opzet van onze Brussels Health Campus in Jette. Het UZ Brussel, de VUB en de Erasmushogeschool Brussel zijn er buren die heel vaak bij elkaar over de vloer komen. De uitwisseling van ervaring en kennis zorgt voor een onbetaalbare kruisbestuiving tussen academisch onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en gezondheidszorg die tot de wereldtop behoort.

Faculteit


Geneeskunde en Farmacie

Bezoek de website

Heb je vragen?


Stuur ons een e-mail! We helpen je graag verder.

Contacteer ons

Voorbereid je voor

Meer voorbereidingscursussen
dinsdag 9 oktober, 19:30

Verwonderd: Lotgenotengroep Zelfverwondend Gedrag

Heb jij je in het verleden jezelf verwond? Of verwond je jezelf nog steeds op dit moment en zou je graag samen met lotgenoten zoeken naar hoe je hiermee kan omgaan? Dan kan je bij Verwonderd terecht. Elke tweede dinsdag van de maand organiseren we een praatavond waar we onze...

Heb jij je in het verleden jezelf verwond? Of verwond je jezelf nog steeds op dit moment en zou j...

woensdag 25 september, 16:00

Thiol-disulfide redox switches for the enzymatic reduction of protein methionine sulfoxide

Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Bio-ingenieurswetenschappen van mevr. Maria-Armineh TossounianPromotor: Prof. dr. Joris Messens

Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Bio-ingenieurswete...

woensdag 25 september, 17:00

A Decision Support System for Synchromodal Transport and the Physical Internet

Doctoraatsverdediging van Tomas Ambra voor het behalen van de academische graad van Doctor in de toegepaste economische wetenschappen met het proefschrift getiteld ‘A Decision Support System for Synchromodal Transport and the Physical Internet’....

Doctoraatsverdediging van Tomas Ambra voor het behalen van de academische graad van Doctor in de ...

donderdag 26 september, 18:15

WHY NOT START NOW? Launch Event VUB (Advanced) Starter Seminars 2019

Want to become an entrepreneur and start your own business?By following the VUB Starter or Advanced Starter Seminars you will acquire the vocabulary and mindset needed to develop your venture and interact more efficiently with tech transfer offices, investors and other partners.The...

Want to become an entrepreneur and start your own business?By following the VUB Starter or Advanc...

vrijdag 27 september, 11:00

Agglomerating Media Activities in the City - Media cluster development in Brussels and beyond

Doctoraatsverdediging van Marlen Komorowski voor het behalen van de graad van Doctor in de media- en communicatiestudies met het proefschrift getiteld: “Agglomerating Media Activities in the City - Media cluster development in Brussels and beyond”....

Doctoraatsverdediging van Marlen Komorowski voor het behalen van de graad van Doctor in de media-...

vrijdag 27 september, 12:00

Food for Thought EUTOPIA

Registrations for this event are now closed. If you are interested in joining our tables please contact jane.verlinden@vub.be and we will try to fit you in....

Registrations for this event are now closed. If you are interested in joining our tables please c...

Hoe zit de opleiding in elkaar?

Je vraagt je natuurlijk af welke vakken je allemaal krijgt. Een overzicht van vakken uit de bachelor vind je hieronder in de studiewijzer.

Meesterlijk door je master

Na je bachelor volg je een tweejarige masteropleiding. Hoewel een deel van de master (27 studiepunten) uit verplichte vakken bestaat en als doel heeft je te vormen tot een onderzoeker die met beide benen in de maatschappij staat, zal een kwart van je master (30 studiepunten) bestaan uit door jou gekozen theoretische vakken. De overige 63 studiepunten worden gevormd door 3 stages en een masterproef waarbij jij de vakgebieden en de onderzoeksgroepen selecteert. Hierbij is het ook mogelijk om naar het buitenland te gaan voor de stages. Binnen de afstudeerrichting Onderzoek bestaan twee profielen, te weten “Onderzoek” en “Onderzoek en Beleid”. Heb je interesse in een baan als leerkracht in het secundair onderwijs, dan kan je kiezen voor de afstudeerrichting Onderwijs.

Leerresultaten

Leerresultaten zijn de beoogde kennis en inzicht, vaardigheden en attitudes die je dient te beheersen na het afronden van een opleiding. Wil je meer weten over de specifieke leerresultaten van de bachelor opleiding? Lees er hier meer over. Wil je meer weten over de specifieke leerresultaten van de master opleiding? Lees er hier meer over.

Onderwijskwaliteit


Aan de VUB vinden we goed onderwijs belangrijk. We zijn dan ook voortdurend bezig met het bewaken en verbeteren van de onderwijskwaliteit. Wil je meer weten over de kwaliteit van het onderwijs aan de VUB of ben je benieuwd naar de kwaliteit van een specifieke opleiding, lees hier dan meer.

Onderwijskwaliteit

Licht je in, vraag het rond.

Wil je je kans op slagen zo groot mogelijk maken? Dan maak je best een goede studiekeuze. Maar hoe doe je dat precies? Door actief aan de slag te gaan! Een doordachte studiekeuze vraagt tijd en inspanningen. Gelukkig helpt de VUB je door het bos de bomen te zien. 

Het labo wordt je tweede thuis.

Biomedische Wetenschappen en jij: de perfecte match?

Een wetenschappelijke opleiding begin je niet zo maar. Dit geldt ook voor Biomedische Wetenschappen. Heb jij een gedegen voorkennis van wetenschappen (elk 2u per week) en wiskunde (5u per week)? Dan ben je al goed begonnen. Als je echt wil weten of Biomedische Wetenschappen jouw ding is, moet je ook de volgende punten nog afvinken.

Je bent geïnteresseerd in ziekte en gezondheid
Binnen de opleiding Biomedische Wetenschappen wordt onderzoek gevoerd in functie van geneeskundige vraagstukken. Hiervoor breid je je kennis van het lichaam uit en dit van top tot teen. Je leert hoe een gezond lichaam verstoord geraakt wanneer er een vorm van ziekte (kanker, diabetes, erfelijke ziektes, Alzheimer …) in het spel is en dit dan vooral op moleculair en cellulair niveau. 

Je gelooft pas iets als het bewezen is
Je wil graag van naald tot draad weten hoe het komt dat iets is zoals het is? Hiervoor moet je gaan meten. In het labo voer je de nodige onderzoeken uit, interpreteer je je meetgegevens en ga je je bevindingen  wetenschappelijk rapporteren. Deze bevindingen kunnen dan in een later stadium vertaald worden naar bijvoorbeeld nieuwe manieren van diagnose stellen of nieuwe ziektebehandelingen.

Het laboratorium wordt je nieuwe thuis
Een biomedicus brengt voor zijn onderzoek heel wat tijd door in een labo om onderzoeken uit te voeren. Je gaat aan de slag met tal van meettechnieken en moderne apparatuur om zo tot een gedetailleerde analyse te komen.
 

Heb ik wel genoeg voorkennis?

Ben je niet zo zeker van je stuk? Heb ik wel genoeg wiskunde en chemie gehad? Om optimaal aan je opleiding te kunnen starten, kan je een aantal voorbereidingscursussen volgen om je kennis van het secundair onderwijs op te frissen. Voor Biomedische Wetenschappen kunnen de voorbereidingscursussen Chemie, Fysica en Wiskunde van pas komen. En met de zelftests weet je precies hoe je er voor staat. Die kan je trouwens ook tijdens een infodag komen doen. Je krijgt dan direct feedback van een van onze medewerkers. Wel zo handig, niet?  www.vub.be/voorbereiden

Onze studiebegeleiders staan stand-by

Als VUB-student sta je er niet ineens alleen voor. Wij willen niet anders dan dat àl onze studenten een optimale slaagkans hebben. In het Studiebegeleidingscentrum Campus Jette stellen we dan ook alles in het werk om je te begeleiden bij een geslaagd parcours! Zo kan je voorbeeldexamens bekijken om een goed beeld te hebben van wat je te wachten staat. Ook zijn er blokpermanenties tijdens de examens en kan je er terecht voor feedback achteraf als je resultaten iets minder zijn.

Tot slot

Tot slot nog dit. Zit je met vragen over je studiekeuze? Studeer je in een bijzondere situatie? Heb je bijvoorbeeld dyslexie, wil je je studie combineren met topsport of met een baan? Kom dan langs bij Studiebegeleiding, de plek voor alle hulp bij studievragen. Onze studiebegeleidingsmedewerkers zijn op elke infodag aanwezig, maar je kunt ze ook e-mailen op begeleiding@vub.ac.be.

De juiste studiekeuze in 3 stappen.

Download het e-book

Test je kennis van chemie

Met deze korte quiz!

Studeren in semesters


2 X 13 WEKEN LES. DAN 2 WEKEN BLOK. DAN 3 WEKEN EXAMENS. DE EXAMENS ZIJN IN JANUARI EN JUNI. DE TWEEDE ZIT VAN EIND AUGUSTUS TOT MIDDEN SEPTEMBER.

Flexibel studeren


DE VAKKEN WAARVOOR JE NIET SLAAGT, NEEM JE MEE NAAR HET VOLGENDE JAAR EN COMBINEER JE MET NIEUWE VAKKEN. ZO KRIJG JE EEN GEÏNDIVIDUALISEERD STUDIETRAJECT. SOMMIGE STUDENTEN NEMEN BEWUST EEN DEELTIJDS PROGRAMMA OP, BIJVOORBEELD OM TE COMBINEREN MET EEN JOB.

Academsiche competenties


UIT GEGEVENS GEFUNDEERDE CONCLUSIES TREKKEN, ONDERZOEK OPZETTEN, UIT EEN PROBLEEMSTELLING DE KERN HALEN EN HELDER WEERGEVEN. NIEUWE, ONVERWACHTE VERBANDEN... DAT ZIJN ALLEMAAL ACADEMISCHE COMPETENTIES EN EEN UNIVERSITEIT ALS DE VUB IS DÉ PLAATS OM DIE AAN TE LEREN.

dinsdag 9 oktober, 19:30

Verwonderd: Lotgenotengroep Zelfverwondend Gedrag

Heb jij je in het verleden jezelf verwond? Of verwond je jezelf nog steeds op dit moment en zou je graag samen met lotgenoten zoeken naar hoe je hiermee kan omgaan? Dan kan je bij Verwonderd terecht. Elke tweede dinsdag van de maand organiseren we een praatavond waar we onze...

Heb jij je in het verleden jezelf verwond? Of verwond je jezelf nog steeds op dit moment en zou j...

woensdag 25 september, 16:00

Thiol-disulfide redox switches for the enzymatic reduction of protein methionine sulfoxide

Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Bio-ingenieurswetenschappen van mevr. Maria-Armineh TossounianPromotor: Prof. dr. Joris Messens

Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Bio-ingenieurswete...

woensdag 25 september, 17:00

A Decision Support System for Synchromodal Transport and the Physical Internet

Doctoraatsverdediging van Tomas Ambra voor het behalen van de academische graad van Doctor in de toegepaste economische wetenschappen met het proefschrift getiteld ‘A Decision Support System for Synchromodal Transport and the Physical Internet’....

Doctoraatsverdediging van Tomas Ambra voor het behalen van de academische graad van Doctor in de ...

donderdag 26 september, 18:15

WHY NOT START NOW? Launch Event VUB (Advanced) Starter Seminars 2019

Want to become an entrepreneur and start your own business?By following the VUB Starter or Advanced Starter Seminars you will acquire the vocabulary and mindset needed to develop your venture and interact more efficiently with tech transfer offices, investors and other partners.The...

Want to become an entrepreneur and start your own business?By following the VUB Starter or Advanc...

vrijdag 27 september, 11:00

Agglomerating Media Activities in the City - Media cluster development in Brussels and beyond

Doctoraatsverdediging van Marlen Komorowski voor het behalen van de graad van Doctor in de media- en communicatiestudies met het proefschrift getiteld: “Agglomerating Media Activities in the City - Media cluster development in Brussels and beyond”....

Doctoraatsverdediging van Marlen Komorowski voor het behalen van de graad van Doctor in de media-...

vrijdag 27 september, 12:00

Food for Thought EUTOPIA

Registrations for this event are now closed. If you are interested in joining our tables please contact jane.verlinden@vub.be and we will try to fit you in....

Registrations for this event are now closed. If you are interested in joining our tables please c...

vrijdag 27 september, 13:30 - 16:45 U

The CREA Final Conference - 2019, Conflict Resolution with Equitative Algorithms

 ...

 ...

vrijdag 27 september, 17:00

Consumer Spatial Behaviour and Retail Location Strategy: Choice and Agent-Based Simulation Models in an Omnichannel Environment

Doctoraatsverdediging van Penelope Schoutteet voor het behalen van de academische graad van Doctor in de toegepaste economische wetenschappen: handelsingenieur met het proefschrift getiteld ‘Consumer Spatial Behaviour and Retail Location Strategy: Choice and Agent-Based Simulation...

Doctoraatsverdediging van Penelope Schoutteet voor het behalen van de academische graad van Docto...

zaterdag 28 september, 19:00

SKAR - Alumni Event

Recent of minder recent afgestudeerd? Kom samen met je oud-studiegenoten naar onze alumni receptie in de Bozar!

Recent of minder recent afgestudeerd? Kom samen met je oud-studiegenoten naar onze alumni recepti...

maandag 30 september, 13:15

Uitnodiging Openingsrede Francqui-Leerstoel ‘Coaching Generation Z Athletes’ Daniel Gould, Ph.D.

Maandag 30 september 2019 presenteert Prof. Daniel Gould zijn Inaugurale Lezing als houder van de Francqui-Leerstoel die hem op voordracht van de faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie van de Vrije Universiteit Brussel door de Francqui Stichting werd toegekend.   Prof....

Maandag 30 september 2019 presenteert Prof. Daniel Gould zijn Inaugurale Lezing als houder van de...

maandag 30 september, 18:00

Contemporary pain neuroscience applied to pediatric chronic pain: From mechanisms to treatment

Public PhD defence in fulfillment of the requirements for the degree of Doctor in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy of Roselien Pas.

Public PhD defence in fulfillment of the requirements for the degree of Doctor in Rehabilitation ...

maandag 30 september, 18:00

Open Courses Autumn 2019

Two open courses will be organised in the autumn of 2019....

Two open courses will be organised in the autumn of 2019....

dinsdag 1 oktober, 14:00

Symposium ‘Patiënt & zorgverlener: piloot & co-piloot?’

In de zorg is de kwaliteit van de interpersoonlijke relatie tussen patiënt en zorgverlener essentieel. Wat zijn vandaag de kenmerken van een kwalitatieve relatie voor optimale zorg? Tien experten geven hun visie rond de relatie patiënt-zorgverlener.

In de zorg is de kwaliteit van de interpersoonlijke relatie tussen patiënt en zorgverlener essen...

dinsdag 1 oktober, 18:15

WHY NOT START NOW? VUB Starter Seminars 2019

Want to become an entrepreneur and start your own business?By following the Starter Seminars you will acquire the vocabulary and mindset needed to develop your venture and interact more efficiently with tech transfer offices, investors and other partners.The seminars are destined...

Want to become an entrepreneur and start your own business?By following the Starter Seminars you ...

woensdag 2 oktober, 14:00 - 17:00 U

Thesis Café 2019-2020

Let’s write together...

Let’s write together...

woensdag 2 oktober, 14:00 - 13:00 U

ARABISCHE TAALLESSEN 2019-2020

De VUB presenteert een nieuwe lessenreeks voor Arabische taal voor kinderen tussen 6 en 15 jaar. De lessen worden georganiseerd door de VUB en de Scholengroep Brussel, met de steun van experten in Arabische taal. De lessen zullen plaatsvinden op vier lokaties in Brussel vanaf...

De VUB presenteert een nieuwe lessenreeks voor Arabische taal voor kinderen tussen 6 en 15 jaar. ...

woensdag 2 oktober, 18:00

Inaugurale lezing ManaMa Internationaal en Europees recht

Naar goede gewoonte opent de afdeling Internationaal en Europees Recht een nieuw academiejaar steevast op plechtige wijze met een inaugurale lezing. We nodigen een spreker uit die in de praktijk van het internationaal en Europees recht werkzaam is. Op deze manier kunnen de...

Naar goede gewoonte opent de afdeling Internationaal en Europees Recht een nieuw academiejaar ste...

donderdag 3 oktober, 12:00

Mindfulness training for PHD candidates - BRUCC

In this 8 week training you will learn skills on how to deal with stress and improve your quality of life. This BRUCC training will combine mindfulness techniques with state-of-the-art insights into stress mechanisms, coping with rumination and negative feelings, somatic complaints...

In this 8 week training you will learn skills on how to deal with stress and improve your quality...

donderdag 3 oktober, 12:00

Student Kick off

Studenten ontdekken wat VUB te bieden heeft. // Students get to know VUB.

Studenten ontdekken wat VUB te bieden heeft. // Students get to know VUB.

donderdag 3 oktober, 17:00

The Development of an Assessment Framework for Multimodal Freight Transport of Different Cargo-Types in Belgium

Doctoraatsverdediging van Koen Mommens voor het behalen van de academische graad van Doctor in de toegepaste economische wetenschappen met het proefschrift getiteld ‘The Development of an Assessment Framework for Multimodal Freight Transport of Different Cargo-Types in Belgium’....

Doctoraatsverdediging van Koen Mommens voor het behalen van de academische graad van Doctor in de...

Het einde is pas het begin

Beeld je in. Je studies zijn prima verlopen en je mag je masterdiploma in ontvangst nemen. Je glimt van trots, en terecht. Want met dat diploma van jou ben je gewapend als geen ander om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar welke richting ga je uit? Je hebt verrassend veel mogelijkheden en ook hier staat de VUB je bij.

Jobuitwegen

Omdat ze getraind zijn als wetenschappelijk onderzoeker, kunnen veel biomedici als leidinggevende aan de slag in laboratoria. Dit kan binnen verschillende sectoren. Denk hier bijvoorbeeld aan onderzoekslaboratoria van universiteiten, bedrijven en ziekenhuizen, de farmaceutische industrie, de klinisch-biologische of biotechnologische sector. Verschillende van onze masters komen ook in heel andere uitdagende sectoren terecht. Kies je voor de afstudeerrichting Biomedisch Onderzoek met profiel Onderzoek en Beleid, dan ben je ook voorbereid op het deskundig opnemen van een voorlichtende, adviserende of beherende taak, gerelateerd aan volksgezondheid. Met de afstudeerrichting Onderwijs kan je tijdens je masterstudie al 30 van de 60 studiepunten van de Specifieke Lerarenopleiding opnemen. De overige 30 studiepunten van de Specifieke Lerarenopleiding behaal je dan het jaar daarna.

Had je nog meer zin om onderzoek te doen?

Aan de VUB wordt binnen verschillende vak- en onderzoeksgroepen biomedisch wetenschappelijk onderzoek verricht dat grensverleggend is en buitenlandse erkenning geniet. Deze groepen werken vaak samen in internationale netwerken. Het onderzoek dat gebeurt is zowel basiswetenschappelijk als klinisch toegepast. Het omvat de vroegtijdige opsporing van ziekten, het begrijpen van cellulaire, moleculaire en genetische oorzaken daarvan en de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen of behandelingswijzen. Enkele van de belangrijkste onderzoeksthema’s aan onze campus zijn:

  • Biomedische beeldvorming en fysische wetenschappen
  • Diabetes
  • Farmaceutische en biomedische analyse
  • Hart- en vaatziekten
  • Klinisch wetenschappelijk onderzoek
  • Lever- en celbiologie en toxicologie
  • Maatschappelijke gezondheidszorg en huisartsgeneeskunde
  • Neurowetenschappen
  • Oncologie
  • Reproductie en Genetica

Afgestudeerd, okee. Maar nooit meer studeren, nee.

Dat je je masterdiploma behaald hebt, dat is een hele prestatie. Maar ook daarna kun je je kennis aan de VUB blijven bijspijkeren. Zo biedt de universiteit maar liefst 21 master-na-masteropleidingen aan en heel wat postgraduaten. Een aanbod dat niet alleen ruim is, maar ook bijzonder hoogwaardig. En dus een extra troef op je cv!

Careercenter


Individueel advies rond cv’s, gesprekstraining en jobmogelijkheden. Ook tijdens je studies!

Check de website!

Doctoreren?


VUB telt drie doctoral schools ter ondersteuning van doctorandi. Ze hebben tot doel junior-onderzoekers te stimuleren en te promoten via workshops, seminaries, master classes, …

Dr. in spe!

Meer weten over VUB almuni+?

Alumus ben je voor je hele leven

Volg de VUB

op LinkedIn

Wist je dat er een gloednieuwe tramlijn wordt aangelegd?

Zo zal de Brussels Health Campus nog vlotter te bereiken zijn met het openbaar vervoer.

Wist je dat de Brussels Health Campus 246 koten in eigen beheer heeft?

Handig toch, van je bed naar de les in amper 10 minuten.

Wist je dat er aan de Vrije Universiteit Brussel les krijgt in hoogtechnologische labo’s?

Het is dé plek waar je je vak echt onder de knie krijgt.

Wist je dat aan de Vrije Universiteit Brussel gedoceerd wordt in kleine groepen?

Door te kiezen voor kleine groepen, kiezen we voor het maximaliseren van de begeleiding en het minimaliseren van de afstand tussen professoren, assistenten en studenten.

Wist je dat er facultaire studentenkringen zijn?

Reeds vanaf de eerste dag word je opgevangen en omringd door tal van nieuwe gezichten. Studentenkringen zorgen voor de nodige ontspanning en plezier. Alle studenten op de Brussels Health Campus zijn welkom bij de Geneeskundige Kring (GK)

Een vliegende start

De lessen van academiejaar 2018-2019 starten in de laatste week van september. We verwelkomen je graag op een van de onthaalmomenten voor nieuwe studenten. En op tal van andere activiteiten tijdens Kick off the Campus. Zo maken we je vanaf dag één wegwijs op de VUB. Heb je nu al een vraag voor de VUB? Hieronder vind je alvast wat informatie om je op weg te helpen.

Leerkrediet

Alsjeblieft, je krijgt 140 studiepunten. Bij wijze van welkom bij aanvang van een initiële bachelor- of masteropleiding. Die 140 studiepunten maken je leerkrediet uit. Dat krediet gebruik je om vakken te 'kopen' uit je studietraject. Slaag je voor die vakken, dan krijg je je punten terug. Meer nog: de eerste 60 studiepunten die je terugkrijgt, worden verdubbeld (alsjeblieft bis). Slaag je niet voor een of meer vakken, dan ben je de studiepunten die deze vakken 'waard' zijn, kwijt en moet je opnieuw studiepunten van je leerkrediet 'afgeven' om ervoor te kunnen herkansen. Te vermijden, zoiets, want zo slinkt je leerkrediet.

Toelatingsvoorwaarden en geïndividualiseerde studie- trajecten

Met een diploma secundair onderwijs kan je starten in elke bacheloropleiding (met uitzondering van Geneeskunde). Wil je graag meer info over specifieke toelatingsvoorwaarden voor bijvoorbeeld het schakelprogramma of directe toegang tot de master, kijk dan op de VUB-website bij de opleiding van jouw voorkeur. Hier vind je een lijst met de toelatingsvoorwaarden voor de opleidingen. Heb je vragen rond toelating, vrijstellingen en vakkenpakketten, neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van de opleiding. Het samenstellen van je individueel studietraject gebeurt altijd samen met je studietrajectbegeleider.

Studiegeld en Sociale dienst studenten

Je studiegeld wordt berekend op basis van het aantal studiepunten dat je opneemt, je nationaliteit, opleiding en contracttype. Studenten uit de Europese Economische Ruimte (EER) die zich voor een initiële bachelor- of masteropleiding inschrijven, betalen een standaard vast bedrag en een variabel bedrag per studiepunt. Elk jaar wordt het studiegeld opnieuw berekend. Zit je in een financieel moeilijke situatie, dan neem je best contact op met de Sociale Dienst Studenten van de VUB. Zij bekijken graag hoe je geholpen kan worden.

Schrijf je in aan de VUB

Je kunt je het hele jaar online aanmelden voor jouw opleiding aan de VUB. Start nu je inschrijving!