logo

Brussel niks voor studenten? Wij hebben de harde bewijzen: Brussel is niet alleen de grootste, maar ook de leukste studentenstad van het land.

Brussel is de grootste studentenstad

Met meer dan 86.000 studenten – dat is bijna een kwart van alle Belgische studenten – is Brussel de grootste studentenstad van het land. Er zijn maar liefst 51 universiteiten en hogescholen.

Maar bovenal is Brussel een echte wereldstad. Je kan je er volledig onderdompelen in het campusleven of op ontdekking gaan in de rest van de stad. In Brussel is een op 24 student, tegenover bijvoorbeeld een op 2,5 in Leuven. Je krijgt dus alle voordelen van een studentenstad plus alle voordelen van een wereldstad.

Je hoeft trouwens echt niet bang te zijn dat je de enige Nederlandstalige zal zijn. Meer dan een kwart van de Brusselse studenten volgt een opleiding aan een Nederlandstalige instelling, waarvan de grote meerderheid aan de VUB.

In Brussel komt de wereld samen

In Brussel wonen liefst 160 verschillende nationaliteiten. Samen spreken de Brusselaars meer dan 180 talen. Het zal je dus niet verbazen dat elke wijk zijn eigen karakter heeft.

De chique Louizalaan, het indrukwekkende Flageyplein en de kleurrijke Matongéwijk liggen allemaal op wandelafstand van de VUB-campus in Etterbeek. De campus in Jette, die wordt dan weer de groenste van het land genoemd. Jette staat er om bekend om een gezellig dorp te zijn, midden in de hoofdstad.

Ook in de rest van Brussel is er zo veel te zien en te beleven. Hang de toerist uit in het historische centrum, ga iets drinken in de hippe Dansaertwijk, voel je op vakantie in het mediteraanse Vorst of proef van het volkse Schaarbeek. Als je de wereld wil ontdekken, dan begin je best in Brussel!

Er is altijd wat te doen

Aan het begin van het academiejaar verwelkomt de VUB haar studenten met infomomenten, verrassende activiteiten en leuke feestjes tijdens de kickoffweken. Ook Brik, de servicedesk voor stadstudenten, organiseert een welkomstfestival – Brussel Brost – met liveoptredens en een infomarkt waar je alle Brusselse hotspots kan ontdekken.

Wil je helemaal zeker zijn dat je je geen moment zal vervelen, dan kan je je aansluiten bij een van de 35 studentenkringen aan de VUB. Ze organiseren uitstappen, filmvertoningen, sportcompetities, zangavonden (cantussen) en fuiven (TD’s). Je hebt verenigingen gelinkt aan de faculteit, maar ook thematische en regionale verenigingen. Voor elk wat wils!

Je vindt op onze campussen alles wat je nodig hebt – restaurants, broodjeszaken, een atletiekpiste, sportzalen, fuifzalen en studentenkoten – maar er is nog zo veel meer te doen in Brussel. Of je nu op zoek bent naar de beste friet van ’t stad, een rustig plekje in het groen om te chillen of een nieuw museum: Brik verzamelde alle leuke plekjes in Brussel op een superhandige website met tips voor en door studenten.

Betaalbaar op kot

Brussel is vaak de duurste stad om te wonen, maar dankzij verschillende huisvestingsprojecten voor studenten kan iedereen betaalbaar op kot.

De VUB biedt 1.540 koten aan. Je kan op kot vanaf 316 euro per maand, alle kosten inbegrepen. De koten bevinden zich op of vlak naast de campus, dus je hebt alles wat je nodig hebt binnen wandelafstand. En vooral: geen excuses om te laat in de les te komen!

Ben je de campus toch wat ontgroeid, dan kan je op kot gaan aan het centraal gelegen Sint-Katelijneplein, in de bruisende buurt van de Sint-Gorikshallen of in de hippe wijk Sint-Gillis. Brik ontwikkelde de kotzoeker Mykot waar je meer dan 4.000 koten kan vinden die allemaal getoetst worden aan strenge kwaliteitseisen. 400 van die koten zijn bovendien in beheer van Brik zelf. Zij zorgen onder andere voor het onderhoud zodat je ongestoord kan genieten van je studententijd.

Alles binnen handbereik

Brussel is een grootstad en toch is alles veel dichterbij dan je denkt. Met de fiets doorkruis je de hele stad in slechts 30 minuten. Fietsen zit dan ook echt in de lift in Brussel. Er zijn verschillende opties om een studentenfiets (inclusief onderhoud!) te huren. Neem je niet dagelijks de fiets, dan is een Villo!-abonnement iets voor jou. Het deelfietsensysteem heeft om de 450 meter een station en via Brik krijg je 50 procent korting.

Ook met het openbaar vervoer geraak je vlot van a naar b. De MIVB baat de stadsbussen, trams, premetro’s en metro’s uit in Brussel. Voor 50 euro heb je een jaarabonnement voor studenten. Koopje!

Door de centrale ligging van Brussel is ook pendelen van thuis naar de campus helemaal geen probleem. Met de trein sta je op tien minuten in Vilvoorde, op een kwartier in Leuven en op een halfuur in Gent of Antwerpen. Dilbeek, Tervuren, Sint-Pieters-Leeuw en Wemmel liggen op iets meer of minder dan een halfuur met de bus van Brussel.

De VUB zette alle mobiliteitsinfo op haar website. Je zal zien: in Brussel ligt de wereld aan je voeten.

Meer weten over onze opleidingen?


Praat met onze proffen en studenten.

Kom langs op een infodag!

Kot- of pendelstudent?


Blijf je liever onder de vleugels van je ouders of sla je je vleugels uit?

Doe de quiz!

Een stadsgids gemaakt door studenten en voor studenten


Ontdek wat Brussel allemaal te bieden heeft!

Bekijk de Brik List