logo

Mythe 1: “Je kan geen universitaire opleiding volgen als je maar 2 uur wiskunde kreeg”

Onzin! Staar je niet blind op een keuze die je maakte toen je 12 jaar was. Misschien heb je wel een pak talenten die al die jaren onbenut bleven. En je hoeft ook heus niet te studeren wat je ouders willen.

Belangrijker is om voor jezelf een studiekeuze te maken die haalbaar en realistisch is. Een openlesdag is de ideale gelegenheid om hier inzicht in te krijgen en om je horizon te verruimen. Toegegeven, je krijgt heel wat nieuwe informatie te verwerken. Maar het loont de moeite! Je steekt ontzettend veel op over de manier van lesgeven en over de sfeer aan de universiteit.

Mythe 2: “Wil je met mensen werken, dan moet je een sociale richting volgen”

Clichés helpen je niet vooruit. Als je met mensen wil werken, hoef je je niet meteen in te schrijven voor sociologie of psychologie. In elke opleiding en in elk beroep zal je moeten samenwerken met anderen. Of dacht je dat wetenschappers zich de hele dag alleen opsluiten in hun labo?

Tijdens openlesdagen krijg je de kans om clichés te doorprikken. Praat erover met zo veel mogelijk studenten en vraag hen waarom zij de opleiding volgen.

Volg je omgeving niet blindelings en wees gerust kritisch voor jezelf. Vraag jezelf af of je wel de juiste motivatie hebt om aan een opleiding te beginnen.

Mythe 3: “Ik weet al wat ik wil, dus ik hoef me helemaal niet meer te informeren”

Het vinden van de juiste studiekeuze impliceert een belangrijk zoekproces. Ga voor jezelf na waar je goed en minder goed in bent, en of dit overeenstemt met de opleiding waar je voorkeur naar uitgaat.

Zelfs al ben je zeker van je stuk, het blijft heel erg belangrijk om je voldoende te informeren. Een open lesdag is het ideale moment om dit te doen. In het beste geval wordt je keuze bevestigd en raak je nog meer gemotiveerd om aan de opleiding te beginnen. Of misschien ga je weer twijfelen … Da’s jammer, maar beter nu dan drie weken na de start van het academiejaar. Nu heb je nog tijd om je keuze bij te sturen!

Weet je helemáál nog niet wat je wil? Ga dan naar zo veel mogelijk lessen en wie weet krijg je ergens de microbe te pakken. En als je er echt niet uit raakt, dan zijn er nog altijd onze studiebegeleiders.

Mythe 4: “Op openlesdagen wordt alles mooier voorgesteld dan het is”

Een openlesdag toont echt het leven zoals het is, maar is wel slechts een momentopname. Praat daarom met zo veel mogelijk studenten en docenten. Vraag hen naar de inhoud van de verschillende vakken, naar de practica, naar de examens en naar wat ze na de opleiding willen doen. En vergeet niet: de openlesdagen zijn nog maar een eerste stap in je keuzetraject. Blijf je ook na de krokusvakantie informeren over je favoriete opleiding(en), bijvoorbeeld door naar de infodagen te gaan.

Wil je weten hoe je de juiste studiekeuze maakt?

Download dan het e-book Study Road Map