logo

Het laatste jaar middelbaar is zalig: het einde is ein-de-lijk in zicht. Weg schoolse regels, jij bent klaar voor een volwassen manier om met kennis en studie om te gaan. Het enige wat nog moet gebeuren is kiezen wat je gaat studeren. Je wil iets dat je interesseert, iets dat leidt tot werk dat je graag doet… maar tot dusver geraak je niet verder dan op te sommen wat je niet wil. Wat wél, dat is een ander paar mouwen… en eigenlijk, het vooruitzicht om alleen terecht te komen in een groep studenten is ook wel wat scary.

 

Misschien kan je iets kiezen wat een van je vrienden/vriendinnen heeft gekozen… het wordt afgeraden, maar is dat nu echt zo erg?

 1. Je kan nota’s uitwisselen
  Keihandig als je eens ziek of “ziek” bent…
 2. En uitleg vragen als je iets niet snapt
  Dan heb je meer kans om erdoor te zijn, toch?
 3. Je moet toch iets kiezen
  Hoe erg kan het zijn?
 4. Je kent toch al iémand om mee in de les te gaan zitten…
  Dat is minder beangstigend. ;-)

Benieuwd naar de opleidingen van de VUB? Kom naar een infodag.

Schrijf je in!

Maar aan de andere kant: er valt niet naast te kijken dat het ook een weerslag kan hebben. Zoals:

 1. Het wordt zo wel moeilijker om nieuwe mensen te leren kennen
  Als je al iemand kent, dan heb je natuurlijk wel de neiging om samen te klitten.
 2. Wat als de studie je niet interesseert?
  Je kan de eerste twee maanden nog wisselen, maar als je het niet op tijd door hebt, dan ben je een jaar (of misschien wel meer) verloren. Motivatie is en blijft een van de belangrijkste factoren om te slagen in het hoger onderwijs.
 3. Hebben jij en je vriend(in) gelijkaardige kwaliteiten?
  Je vriend(in) heeft misschien iets gekozen dat perfect bij haar past, zowel qua niveau, studiewijze als onderwijsvorm en dat kan voor jou helemaal anders zijn.
 4. Leidt de studie naar een job of jobtraject dat je bevalt?
  De tijd dat een bepaalde studie naar een bepaalde job leidde voor de rest van je leven is voorbij, en er kan nog veel bijgestuurd worden in de master of in de manama-opleidingen. Maar je basisdiploma zal altijd bepaalde jobs bereikbaarder maken dan andere.

En nu?

Allemaal goed en wel natuurlijk, maar nu ben je nog geen stap verder wat betreft de keuze op zich. Wat wel, wat niet en hoe weet je of iets voor jou is? Geen paniek! De VUB is er niet alleen om je wijzer te maken, maar ook om je de weg te wijzen, bijvoorbeeld op de infodagen, tijdens een SID-in of tijdens een Openlesdag.

Wil je weten hoe je de juiste studiekeuze maakt?

Download dan het e-book Study Road Map