De Wiskunnend Wiske wedstrijd

Jaarlijks kruisen ongeveer 2000 wiskundeknobbels uit het vijfde en zesde jaar secundair onderwijs de degens. Ze buigen zich over een aantal intrigerende wiskundige opdrachten in de Wiskunnend Wiske Wedstrijd. Einddoel? Een plaatsje én overwinning in de finale, deze keer uitzonderlijk op vrijdag 13 maart 2020. Wie zei dat wiskunde saai was?

Geen klassieke vraagstukken

Het concept is: geen klassieke vraagstukken met gegevens en formules, maar uitdagende open vragen waar wetenschappers en wiskundigen nog steeds het hoofd over breken. Vergeet voor even de wiskunde van breuken, cosinus en sinus, integralen of limieten... Treed binnen in de fascinerende wereld van de wiskunde vol raadsels en ontdekkingen.

Prof. Ingrid Daubechies, bedenker van de wedstrijd, wordt hiervoor bijgestaan door twee sterke ambassadrices: Prof. Ann Dooms en Dr. Pattie Maes. Samen zorgen ze voor heel wat interessante vraagstukken.

De opdrachten sluiten bovendien mooi aan bij de specifieke eindtermen onderzoekscompetentie. De vragen uit de wedstrijd kunnen als inspiratie dienen voor de onderzoeksvraag/-opdracht waar leerlingen zich over buigen. Om je een idee te vormen van het type vragen, bekijk de opdrachten van de vorige edities in de afzonderlijke tab. De opdrachtenreeks kwam tot stand met de samenwerking van de faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen en de faculteit Ingenieurswetenschappen van de VUB.

Hoe gaat het in z'n werk?

De voorronde van de wedstrijd bestaat uit 3 opdrachten die in klasverband worden opgelost. De 3 hersenbrekers worden tussen september en januari toegestuurd. Elke klas krijgt vervolgens drie weken om deze opdrachten op te lossen. De klassen die over alle drie de opdrachten knappe resultaten halen worden geselecteerd voor de spannende finale die normaal op pi-dag doorgaat maar nu uitzonderlijk op vrijdag 13 maart 2020 op onze campus Etterbeek.
Voor de finale vaardigt elke klas maximaal 12 leerlingen af.

Bekijk hier foto's van de finales:

9e editie - pi-dag 2019

8e editie - pi-dag 2018
7e editie - pi-dag 2017
6e editie - pi-dag 2016

De Wiskunnend Wiske wedstrijd kan rekenen op de jaarlijkse steun van het Fonds Ernest Solvay
Wiskunnend Wiske-team
VUB

wiskunnend.wiske@vub.ac.be

Wiskunde studeren

WIS’KUNNENDE AMBASSADRICES

Wiske krijgt de hoofdrol in al haar wiskunnende avonturen maar ze laat zich bijstaan door drie drie straffe dames: Prof. Ingrid Daubechies de mama van de wedstrijd; Prof. Ann Dooms die onderzoek doet in de toegepaste wiskunde en Prof. Pattie Maes die innovatieve software ontwikkelt.

Prof. Ingrid Daubechies

Zij is een Belgische professor wiskunde met een internationale carrière. Ze werd verkozen tot voorzitster van de International Mathematicians' Union en is een wereldautoriteit op het vlak van wavelets die onder andere beeldcompressie mogelijk maken. "Wiskunde is oermenselijk: het is volledig door de mens bedacht", zegt Prof. Ingrid Daubechies. "Je kan problemen oplossen puur met je hersenen, zonder werktuigen. Dat is toch fantastisch?"

Prof. Ingrid Daubechies op Wikipedia

Prof. Ann Dooms

Ze is doctor in de wiskunde en staat aan het hoofd van de onderzoeksgroep Digital Mathematics aan de VUB. We kennen haar vooral vanuit haar expertise in de bestrijding van cybercriminaliteit via digitale watermerken. Of de analyse van historische schilderijen via beeldverwerking op de computer. In 2013 werd ze genomineerd voor EOS Magazine’s Gouden Pipet Award voor de meest veelbelovende onderzoeker in Vlaanderen. Ze is ook lid van de Jonge Academie en de IEEE TC Information Forensics and Security.

“Volgens het spreekwoord zegt een beeld meer dan 1000 woorden.Voor mij doet het dat in de taal van de wiskunde.”

Prof. Dooms haar persoonlijke webpagina

Prof. Pattie Maes

Ze behaalde een doctoraat in de computerwetenschappen aan de VUB, en staat nu aan het hoofd van de Fluid Interfaces Group van het befaamde Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de Verenigde Staten.  Als autoriteit in mens–computer interactie en artificiële intelligentie is ze samen met haar team voortdurend op zoek naar manieren om computer interfaces natuurlijker te doen samenwerken met het menselijke brein, lichaam, en gedrag.  Haar TED Talk over het SixthSense project rond draagbare en tastbare computing is met 8,6 miljoen views één van de meest bekeken TED Talks aller tijden.

Persoonlijke webpagina bij MIT

Opdrachten uit vorige edities

Bij iedere editie krijgen de deelnemende klassen nieuwe opdrachten voorgeschoteld uit verschillende subcategorieën van de wiskunde en toegepaste wiskunde. Leerkrachten en leerlingen kunnen ook buiten de wedstrijd om beroep doen op de opdrachten en thema's die we voorschotelen. De oplossingen en alliteraties krijgen jullie er zo maar bij.

Wie krijgt de pi-trofee?

Tijdens de finaledag, pi-dag (03.14), vaardigt elke geselecteerde klas maximaal 12 leerlingen af.  Verliezers zijn er nooit, maar gelukkige winnaars wel!

Finalisten editie 2018-2019

Van harte gefeliciteerd aan alle teams die het tegen elkaar opnamen tijdens de finale van 2019 op donderdag 14 maart in Brussel.

Drie klassen, brons, zilver en goud, haalden het podium:

De derde klas voor de editie van 2019 was:

OLV College campus Bevegem - Zottegem (6des 8uur) of de 'Bezeten Bevegemmers' met een eindscore van 38,5/50

De tweede klas voor de editie van 2019 was:

Sint Albertuscollege Heverlee (5GWw 5LWw 5WWw) of de 'De Pietagooras Pansies' met een eindscore van 42/50

De eerste klas die naar huis mocht met de pi-trofee van de editie 2019 was:

Sint-Albertuscollege Heverlee (6GWw-LWw-WWw) of \'Sal & Co\' met een eindscore van maar liefst  42,75/50

De pi-trofee 2019 en nog veel meer mooie prijzen voor \'Sal & Co\'
Zilver voor 'De Pietagooras Pansies'
Brons voor de Bezeten Bevegemmers

Winnaars van de vorige edities:

• 2018: Sint-Albertuscollege Heverlee (5GWw 5LWw 5WWw)