2022_Living Campus Walk_Dak zonnepanelen_Etterbeek_VUB

Onze ambitie: zonnepanelen en hernieuwbare energie

Sinds 2020 liggen er op de sporthallen aan gebouw L zonnepanelen om elektriciteit op te wekken. Het gaat om 1.452 panelen met een totaal vermogen van 490 kWp. De installatie kan op haar meest productieve momenten 20% van de elektriciteitsvraag van de campus invullen. Over een heel jaar voorziet de installatie zo’n 3% van de stroomvraag.

Dat percentage zal de komende jaren stijgen door de plaatsing van bijkomende zonnepanelen en door energiebesparingen op de campus. Op de middellange termijn zou de installatie 20 à 25% van de stroomvraag kunnen beantwoorden.

Renovatie gebouw L

De bouwstijl van gebouw L verraadt dat het gebouw uit de jaren ‘70 stamt. Toen het in 1975 gebouwd werd, was energie nog relatief goedkoop en werd er nauwelijks gekeken naar energie-efficiëntie. – Toepasselijk, de bouwstijl heet “brutalisme”. – Vandaag komen er echter comfortklachten van de gebruikers, zowel in de winter als in de zomer. De gebouwschil is niet geïsoleerd of winddicht. Het ventilatiesysteem heeft bovendien geen warmterecuperatie.

In 2022 starten we met de renovatie van gebouw L.

2022_Living Campus Walk_Dak zonnepanelen met schema_Etterbeek_VUB

Een modern systeem

De hele buitenschil wordt winddicht gemaakt en geïsoleerd volgens de huidige vereisten. Een modern ventilatiesysteem met variabel debiet en warmteterugwinning zal niet alleen voor meer comfort zorgen, maar ook minder verbruiken. De verwarming wordt zo ontworpen dat die in de toekomst volledig op hernieuwbare energie kan werken.

Door die ingrepen zal  het energieverbruik (en de daaraan gekoppelde CO2-uitstoot) van gebouw L naar schatting dalen met ca. 70%.