Praktisch

zaterdag, 25 maart, 2023 - 13:30 tot 18:00
VUB Main Campus Etterbeek
Pleinlaan 2
1050 Elsene
Building I

Belangrijk!

Omwille van onvoorziene omstandigheden wordt de boekvoorstelling "Een vraag naar Waarheid" uitgesteld naar een later moment.

Voor vragen kan u terecht bij jane.verlinden@vub.be

Op zoek naar verbinding

Minisymposium waarop Mensen & Wetenschap (het voormalige UPV) en het boek 'Een vraag naar waarheid' (een publicatie van de VUB-denktank POINcaré) worden voorgesteld.

De rol van betrouwbare kennis, van waarheid, kan nauwelijks onderschat worden. Vaak wordt in de richting van de wetenschapper gekeken om deze betrouwbare kennis aan te leveren. Communicatie met burgers is dan ook vanzelfsprekend, maar uitdagend.
Daarmee is nog niet beslist op welke manier die kennis wordt ingezet. Dat is een ethische vraag die het onderwerp is van een dialoog tussen de wetenschapper en burgers.
Eén ding is wél zeker: we moeten met een visie op lange termijn zorgen voor een duurzame toekomst. Wetenschappers en burgers bepalen samen de toekomst en moeten samenwerken om de uitdagingen van de 21ste eeuw aan te gaan.

 

In het minisymposium 'Mensen en wetenschap, op zoek naar verbinding' staan twee onderwerpen centraal. De organisatie Mensen & Wetenschap, die wetenschapscommunicatie en -dialoog voor een menselijke samenleving faciliteert en het boek 'Een vraag naar waarheid', een publicatie van de VUB denktank POINcaré, worden aan de wereld voorgesteld.

Dit gebeurt met een boeiende mix van een lezing, een panelgesprek en break outdiscussies waarin het belang van waarheid, van wetenschapsdialoog en -communicatie voor een menselijke 21ste eeuw worden uitgediept.
 

PROGRAMMA
Locatie: Gebouw I, Campus Etterbeek

13.30 uur: Introducties door Pieter Ballon, Jacky Goris, Bart Libbrecht, Karl Verstrynge
14.00 uur: 'Het nut van waarheid' door Eline Severs
14.30 uur: Pauze
14.45 uur: Panelgesprek 'Wat is de rol van de wetenschap in waarheidsvinding?'
                   Met o.a.: Jean Paul Van Bendegem, Cathy Macharis en Pascal Verhoest.
                   Moderator: Xavier Taveirne
15.45 uur: Pauze
16.00 uur: Break-outsessies
17.15 uur: Receptie