Praktisch

maandag, 29 mei, 2023 - 18:30 tot 22:00Gotische zaal van het stadhuis van Brussel

Schrijf je in (de plaatsen zijn beperkt)

Robert D. Kaplan zal toelichten hoe de Europese Unie haar positie kan behouden in een nieuw tijdperk van machtspolitiek.

Europa is een belegerd continent. In het oosten worstelt het met de oorlog in Oekraïne. Buiten Rusland moet het in die richting ook rekening houden met andere assertieve regionale machten en de gevolgen van de opkomst van China. In het zuiden wordt het geconfronteerd met toenemende instabiliteit in Afrika, ongekende aantallen vluchtelingen en een aanhoudende opmars van verschillende gewapende groepen. In het westen moet Europa dulden dat zijn belangrijkste strategische partner steeds vastberadener wordt om zijn economische kracht weer op te bouwen, eventueel ten koste van Europa, en steeds uitgesprokener is over zijn verwachtingen ten aanzien van Europa in het licht van de rivaliteit met China. In de lezing in het stadhuis van Brussel zal Robert D. Kaplan zijn ideeën delen over hoe Europa deze verschillende geopolitieke fronten consequenter kan aanpakken.

Wereldberoemd auteur en expert in geopolitiek

Robert D. Kaplan is de bestsellerauteur van eenentwintig boeken over buitenlandse zaken en reizen, vertaald in vele talen, waaronder The Tragic Mind, Adriatic, The Good American, The Revenge of Geography, Asia's Cauldron, Monsoon, The Coming Anarchy en Balkan Ghosts. Hij bekleedt de Robert Strausz-Hupé Leerstoel in Geopolitiek aan het Foreign Policy Research Institute. Drie decennia lang versloeg hij buitenlandse zaken voor The Atlantic. Hij was lid van de Defense Policy Board van het Pentagon en het Executive Panel van de Amerikaanse marine. Het tijdschrift Foreign Policy noemde hem tweemaal een van 's werelds "Top 100 Global Thinkers."

Register here (places are limited)