“Homo Roboticus” ontstond binnen de VUB-denktank POINcaré, die vanuit verschillende vakgebieden een antwoord wil bieden op maatschappeljike uitdagingen. Een daarvan is de rol van intelligente technologie en robots in de samenleving. In totaal buigen 57 professoren en onderzoekers van de VUB elk vanuit hun eigen expertise zich over de centrale vraag hoe de mens in de huidige technologische (r)evolutie past. Dat resulteert in de publicatie van het nieuwe, gelijknamige boek dat een antwoord geeft op ruim 30 dilemma’s zoals “Moeten robots belastingen betalen?”, “Is het mogelijk dat robots en mensen vrienden of geliefden worden?”,  “Winnen robots straks gouden medailles op sportwedstrijden?” of “Gaan we straks op consultatie bij Dr. Robot?”.  Het boek bevat ook 10 aanbevelingen voor een robotinclusieve agenda zodat verdere robotisering en AI de maatschappij ten goede blijven komen. De auteurs roepen onder meer op tot meer sensibilisering rond technologie, investering in levenslang leren en een ethnisch technologisch charter.  

 

Event in teken van robot én mens
Het boek wordt vandaag aan het grote publiek voorgesteld tijdens het Homo Roboticus-event in De Munt. Naast demonstraties met robots en lezingen, zijn er ook verschillende  artistieke intermezzo’s waarin robot en mens versmelten zoals het optreden van zangeres/danseres Viktoria Modesta die een bionisch been heeft. Orgelpunt van de avond is de opvoering van de opera Fausto van Luc Steels over een man die digitaal onsterfelijk wil worden.

 

Later dit voorjaar volgt ook “Homo Roboticus on tour”. Dat is een reeks mini-lezingen en workshops rond robotica en AI waarmee de auteurs naar verschillende Vlaamse steden trekken waaronder Brugge, Turnhout en Hasselt.

 

“Robotica en AI veroorzaken een revolutie voor de toekomst van de mens en de wereld. Deze disruptie creëert heel veel opportuniteiten, maar ook prangende uitdagingen. Om die van antwoord te dienen is het belangrijk dat we vanuit verschillende expertise en invalshoeken nadenken over robotica en AI en actie ondernemen. We willen dit topic hoog op de agenda zetten om deze revolutie optimaal te integreren in onze samenleving. Dat we de resultaten van onze denktank bekend maken in de Munt, als bakermat van de Belgische revolutie, is niet zonder betekenis” zegt professor robotica en mede-auteur Bram Vanderborght.

 

Homo Roboticus in de pers en media:

 

Homo Roboticus op VUB Today: