Maxime Stroobant blikt terug op de kernvragen van de arbeidsverhoudingen en van het arbeidsrecht. Hij heeft een boeiende selectie gemaakt uit zijn vroegere publicaties, verspreid over een periode van ruim vijftig jaar. Zijn analyse van en zijn conclusies bij de evolutie van het arbeidsrecht tijdens deze periode schrijft hij neer in een uitgebreide inleidende bijdrage.

 
Drie thema's
Drie thema’s nemen in zijn denken een centrale plaats in, namelijk de fundamentele bouwstenen van het Belgische arbeidsrecht, het arbeidsrecht en de participatieve democratie en tot slot het arbeidsrecht en het grondrecht op een menswaardig leven.
In zijn boek over de fundamentele bouwstenen van het Belgische arbeidsrecht wil Stroobant ideeën aanreiken die bruikbaar zijn voor het hedendaagse denken over mens en arbeid. Hij bekijkt de situatie in de eerste plaats vanuit het standpunt van de werkende mens.

 
Meer dan recht alleen 
Prof. Stroobant gaat er van uit dat het gedrag van individuen en van collectiviteiten met betrekking tot de arbeidsverhoudingen door veel meer bepaald wordt dan door het recht alleen. Gedragsregels vloeien ook voort uit situaties “het recht voorbij”. Beide aspecten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Recht en humanisme gaan hand in hand. Ideologie, arbeidsrecht en constitutionele rechten zijn om die reden centrale thema’s in het boek.
 
Vandaag 
In een recent interview met het Tijdschrift voor Mensenrechten stelt Maxime Stroobant dat we "nu een periode meemaken van grotere individualisering van de arbeidsverhoudingen en meer flexibilisering van het arbeidsrecht, waardoor gemorreld wordt aan de staag gegroeide fundamenten van het arbeidsrecht. 'There is no alternative.' De wetten van de vrije markteconomie worden minder in vraag gesteld. In mijn slotbeschouwingen in het boek wou ik dit in de verf zetten en aangeven dat er wel nog degelijk kan gewerkt worden om tot andere arbeidsverhoudingen te komen die meer uitgaan van de mensenrechten."
   
 
 
 

Het arbeidrecht in perspectief is uitgegeven bij Intersentia.