“Het is de eerste keer dat we voor de architectuurweek zo iets groots hebben gemaakt,” zegt Thibaut Brans. Thibaut is ondervoorzitter van bru:tecture, de vereniging van de studenten ingenieur-architect die samen met de vakgroep Architectonische Ingenieurswetenschappen de jaarlijkse architectuurweek organiseert. bru:tecture werkte samen met een aantal assistenten en docenten het concept uit voor de Air Dome. “Gelukkig heeft de vakgroep een ruime kennis in lichtgewichtconstructies,” vervolgt hij. “Dat bleek zeer handig tijdens de uitvoering. We hebben er wel veel werk in gestoken, mede doordat we eerst een prototype hebben gemaakt dat een beetje kleiner was. Zo konden we inschatten hoe de constructie zich zou gedragen. Maar het was zeer leuk om te doen en het is zeker voor herhaling vatbaar.”
 
Tijdens de jaarlijkse architectuurweek willen de studenten burgerlijk ingenieur-architect op een andere manier bezig zijn met hun opleiding. Het is tegelijkertijd een ideale gelegenheid om op een informele manier in contact te komen met studenten van andere jaren. Maar met het grote Air Dome-project wilde bru:tecture ook zichzelf goed op de kaart zetten. De lichte en tijdelijke structuur was dan ook voor iedereen toegankelijk. Of zoals Carole Simons, penningmeester van bru:tecture het zegt: “We willen er onze culturele studentenvereniging mee in de kijker zetten. bru:tecture wordt ook steeds groter.”

Het opzet is geslaagd, want het programma van 2017 mocht er zijn. Zo konden de studenten van de eerste bachelor een kijkje nemen bij een ingenieursbureau en waren er in en rond de Air Dome verschillende workshops waarbij de studenten de handen uit de mouwen konden steken. Tijdens de avonden vonden er in de Air Dome verscheidene activiteiten plaats, waarbij onder meer een documentaire getoond werd. Doorlopend was in de plastic bubbel ook het b:café open, waar studenten, assistenten proffen en sympathisanten tussen pot en pint een gezellige babbel konden slaan. De architectuurweek werd afgesloten met een lezing door Xaveer De Geyter.
 
Betrokkenheid
Dat de vakgroep de architectuurweek elk jaar opnieuw in nauwe samenwerking met de studenten burgerlijk ingenieur-architect organiseert, zegt veel over de betrokkenheid van studenten bij hun richting. Wout De Zutter zit in zijn tweede bachelor en heeft nog geen seconde spijt van zijn studiekeuze. “Wat ik zo aantrekkelijk aan deze studierichting vind, is dat alles erin samenkomt,’ vertelt hij. “Je komt in aanraking met ingenieursvakken, maar je bent tegelijkertijd heel creatief bezig. Het is best wel hard werken. Heel hard zelfs, maar de voldoening is er dan ook naar.” Wout heeft ook meegewerkt aan het maken van de Air Dome. “Het is een lichte structuur die we snel kunnen wegnemen en verplaatsen. Geheel in lijn met het thema ‘tijdelijkheid’ van de architecuurweek dus.”
 
Intrigeren doet de halfdoorzichtige structuur zeker: wie er tegenaan kijkt, ziet de schimmen van wie zich binnenin bevindt. Wie anderzijds van binnen naar buiten kijkt, krijgt het gevoel alsof er een witte mist is neergedaald over de campus. Samengevat: de studenten, assistenten en docenten hebben met de Air Dome een prachtig project neergezet. Op naar de architectuurweek van 2018!